Ismét indul a nyári Szentendrei Teátrum

2022 nyarán – június 30-tól augusztus 26-ig – a Szentendrei Teátrum 53. évadában, 22 produkciót láthatunk, mely a kísérőprogramokkal együtt, összesen 40 eseményt jelent. A kínálatban három saját produkció és öt koprodukció szerepel, amelyből kettő egyben ősbemutató is. 

A nagyszínpad – a Művészet Malom örömteli felújítása okán – visszatér a Városháza udvarára, régi, jól bejáratott színhelyére.
A sajtótájékoztatón Lőrinczy György, a Teátrum igazgatója elmondta, hogy a fesztivált a tavaly meghirdetett szlogenek mentén – minőség, egyediség, sokszínűség, összművészetiség – szervezték, ám idén, a megújulás jelmondatával is gazdagítják a két hónapon át tartó programsorozatot. Újdonságot jelent, hogy saját produkciókat hoznak tető alá, hogy a nagy fesztiválba három, egymásba kapcsolódó minifesztivált is szerveznek, valamint, hogy idén – a Teátrum régi hagyományait felfrissítve -, Szentendre belvárosának macskaköves utcáin, terein, udvarain is megjelennek táncperformanszokkal, kamarakoncertekkel és utcaszínházi jelenetekkel.
A cél az, hogy minél több Szentendrén sétálgató turistának „jöjjön szembe” a programsorozat, minél többen kóstolhassanak bele a fesztivál hangulatába, ezzel minél több nézőt vonzzon be esti előadásaira a Teátrum.
Saját bemutató a Bella-Karafiáth páros alkotta Macskadémon, ami egy szórakoztató, könnyed, de közben elgondolkodtató horror vígmusical, tele zenei stílusparódiának beillő betétszámmal, Gergye Krisztián rendezésében, a Pinceszínház közreműködésével. A sok helyről verbuvált, nyári társulatban a címszerepet Szemenyei János alakítja, a további szerepekben Mester Viktória operaénekesnő, Nádasy Erika, Mátyássy Bence, Mertz Tibor, és A narrátor szerepében, maga az írónő lesz látható.
A másik saját produkció a Szeret, nem szeret szerelmi kavalkád, Réthly Attila rendezésében, amelyben klasszikus és kortárs szerzők jeleneteiben láthatunk végzős színészhallgatókat, akiket Peller Anna próbál műsorvezetőként összeboronálni. Shakespeare, Goldoni, Korniss jelenete éppúgy része lesz a nyáresti játéknak, mint a Holdvilágos éjszakán sláger. Az első felvonást, utcaszínház jelleggel, Szentendre hangulatos belvárosában játsszák, a második felvonás már a Városháza udvarán lesz látható, sok zenével.
A színházi évad nyitóelőadása, s egyben ősbemutató is, az István, a király iskolába megy Feke Pál rendezésében, melynek producere a Zikkurat Színpadi Ügynökség. A produkció érdekessége, hogy egy online vetélkedő során választották ki azokat a gyerekeket, akik koncertszerű keresztmetszetét adják az ikonikus rockoperának.
A repertoár törzsét vendégjátékokkal, klasszikus és kortárs szerzők darabjaira fűzték fel, a kínálat tele van színházi csemegékkel: Scapin furfangjai az Exit Generáció előadásában, és a Figaró házassága a Budaörsi Latinovits Színházból.
Mindezek mellett, megtekinthetjük bemutatóként Ray Cooney A feleség negyvennél kezdődik komédiáját a Fórum Színháztól, a Rózsavölgyi Szalon Két pápa című egyfelvonásosát, Lukács Sándor, Jordán Tamás és Molnár Piroska főszereplésével, s ugyaninnen a Keresztül-kasul romantikus vígjátékot, Pokorny Liával és Király Dániellel.
Az Orlai Produkció két színművel képviselteti magát: a Redőny című darabbal, Ujj Mészáros Károly rendezésében, és a Hárman a padon előadással, melyben Benedek Miklós, Gálvölgyi János és Egri Márta lép színre.
Szenes Hanna naplójából készült a Hanna című ősbemutató, a Teátrum és a Jurányi Ház koprodukciójában, Bíró Eszterrel a címszerepben, akinek rendezője és partnere Wiedder Kristóf. A zeneszerző Födős Sándor, a játék díszletéül a Vajda Múzeum ódon épülete szolgál.
Nagy öröm, hogy határon túli magyar társulat is érkezik: a Nagyváradi Szigligeti Színház Molnár Ferenc Játék a kastélyban című örökzöldjét adja elő.
Augusztus 20-án, Selmeczi György két „ős-operája” kerül színre, a Szent Jakab-játék és a Szent Vitus-játék, melyek közül az egyik ősbemutató is.

A programfolyamot augusztus elején három egymásba kapcsolódó minifesztivál gazdagítja:
Az elmúlt évadban született színpadi művek seregszemléjén, a Nyílt Fórumon öt napon keresztül felolvasószínház és szakmai műhelymunka várja az érdeklődőket.
Ez után zajlik a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának ötnapos sorozata, kortárs tánccal megtöltve a nagyszínpadot és belvárost több helyszínen, a táncesteken kívül, szakmai beszélgetésekkel, filmvetítésekkel.
Majd következik a Barokk udvarlás hétvégéje, amikor az olasz, a német, és az angol-francia régizene veszi birtokba Szentendrét. Csütörtök esti ingyenes programként bepillanthatunk a másnapi Úrhatnám szolgáló nyílt főpróbájának kulisszatitkaiba, Novák Eszter rendezésében, mely szintén a Teátrum saját bemutatója. Péntek délutántól vasárnap estig, a Dunától a Városházáig három kis udvart érintve, ingyenes kamarakoncerteken élvezhetjük a barokk muzsikát: a DMH udvarában, a Szerb Egyházi Múzeum teraszán és a főtéri, Új Műhely Galéria kávézójában. A nagykoncertek minden este a Városháza udvarán lesznek. Péntek este tehát Pergolesi Úrhatnám szolgálója, immár előadásként, a további napokon ugyanitt Bach, és Purcell csodálatos művei csendülnek fel. De olyan különleges programok is lesznek, mint a korabeli táncház és a barokk zenei jammelés. Az eredeti hangszerritkaságokat felvonultató minifesztivál zenei vezetője Illés Szabolcs.
Cziffra Györgyöt idézi meg Cziffra bárestjében a Hot Jazz Band, de koncertet ad Kováts Kriszta és a Vujicsics Együttes is. A GyerekTeátrum műsorában két operettprimadonna, Bordás Barbara és Kékkovács Mara interaktív koncertjére, a Mutasd magad! -ra vihetjük a gyerekeket, mely Szentendrén látható először, valamint Tárnok Marica Stanna és Panna matinéjára. A 2078 km közösségi színházi előadás egy európai uniós workshop hetét zárja, ahol az alkotás a művészet és az esélyegyenlőség jegyében zajlik majd.
A sajtótájékoztatón részt vett Fülöp Zsolt polgármester és Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, s egyben a körzet országgyűlési képviselője, aki kiemelte, hogy a Szentendrei Kulturális Központ NKft. közel 50 millió forintos kormányzati támogatást kapott a Teátrum programjainak megvalósítására.
Részletes program és jegyvásárlás a szentendreiteatrum.hu honlapon, napi információk, érdekességek a Szentendrei Teátrum Facebook oldalán.