A Magyar Nemzeti Múzeum ingyenes programokkal várja a látogatókat március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján. Minden korosztály válogathat az izgalmas programok között: A gyerekeket kézműves foglalkozások, múzeumi játéktér, a múzeum saját fejlesztésű óriásjátékai, történelmet megidéző játékok, színező sarok, kincskereső programok, új túraútvonalak, süteménykészítés várja, míg a felnőtteket népművészeti vásár, tematikus tárlatvezetések és épületséták, képregény bemutató és dedikálás, kóstolóval egybekötött Pilvax kávélikőr bemutató, foodtrack kínálat.

A Múzeumkertben az ünnepélyes programok 10 órakor kezdődnek, amelynek keretében Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter mond beszédet. A Magyar Nemzeti Múzeum ingyenes programokkal 11 órától 18 óráig vár mindenkit, családi programokkal, gyerekprogramokkal és a felnőttek számára is színes programokkal készülünk. Új túraútvonalakat alakított ki a múzeum, köztük van olyan, ami a magyar történelem nagy női alakjait mutatja be, van ami a TOP 10 műkincset. Egész nap kézműves foglalkozások (forradalomhoz kapcsolódó tárgyakat lehet készíteni), valamint múzeumi kincskereső, illetve Petőfi Sándor nyomait kutató programok várják az érdeklődőket.
Memóriajátékot és kártyajátékot fejlesztettek a múzeumpedagógusok, és múzeumos kifestő füzetet, amikkel most először találkozhatnak majd a gyerekek. Szintén nemzeti múzeumi fejlesztésű „forradalmi” játékokat is készített a múzeum: a múzeumi játéktéren a forradalom nagy alakjait megidéző óriásjátékokkal találkozhatnak, ami igazi újdonság (óriás társas, óriás kirakó). A Népművészeti Egyesületek Szövetsége kézműves- és iparművészeti vásárt tart a Múzeumkertben. Sok izgalmas kurátori tárlatvezetés is lesz felnőtteknek: például milyen tárgyakat láthatott Petőfi a Magyar Nemzeti Múzeumban? tárlatvezetéstől a 19. század viseletek bemutatásán át a múzeumkerti- és épületsétákig. Bemutatkozik a Pilvax kávélikőr kóstolókkal egybekötve 14 órakor. Petőfi kedvelt itala újjászületett, az eredeti összetétellel és a korabeli receptúra újragondolásával. Képregénybemutatót és dedikálást tart 11 órától Tebeli Szabolcs (Brazil). 2023-ban jelent meg a Hosszú az út hazáig című képregénye a tizedikként kivégzett aradi vértanúról, Leiningen-Westerburg Károly magyar tábornokról. Finom ételekről és italokról is gondoskodunk, több foodtrack is lesz a Múzeumkertben. A múzeumkerti Auguszt Cukrászdában marcipánkokárda és süteménykészítés lesz. A nap folyamán díszegyenruhás kapuőrökkel lehet  majd találkozni és fotózkodni.