2022. augusztusban már 7. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Kürt Akadémia Balatonfüreden. A kurzus alapítója és művészeti vezetője Zempléni Szabolcs, a Hamburgi Zene- és Színházművészeti Főiskola kürt professzora, szervezője a Jeunesses Musicales Hungary.

A kurzuson 32 kürtös vesz részt Bulgáriából, Izraelből, Tajvanból, Csehországból, Szlovéniából, Németországból, Koreából, Norvégiából és természetesen Magyarországról – a legfiatalabb résztvevő 15, a „legidősebb” 26 éves. Az oktatók Európa legnevesebb egyetemeiről érkeztek: Christian-Friedrich Dallmann és Johannes Lamotke Berlinből, Saar Berger Trossingenből, Takács Miklós Drezdából, Szőke Zoltán a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiáról, Borbíró Máté a Pécsi Egyetemről és természetesen Zempléni Szabolcs.

A diákok mindennap egyéni, illetve kamara órákon vesznek részt, emellett zongorás próbákra is lehetőségük van a Berlinből érkezett japán zongoraművész, Akiko Nikami vezetésével. A kurzus eseményeinek a Balatonfüredi Református Általános Iskola és a Ferencsik János Zeneiskola ad otthont; a református iskola Kálvin-termében neves hangszerkészítő mesterek kiállítását is megtekinthetik a résztvevők. A kurzus nyitókoncertjén az akadémia tanárai mellett fellépett Bálint János fuvolaművész is.

Augusztus 17-én este a kurzus résztvevői különleges előadásra vállalkoznak: vitorlásokra szállnak, és a közel 40 kürtös a Balatonról, négy hajóról ad félórás koncertet a Tagore-sétány és a füredi Hajóállomás közönsége számára. A vitorlás hajókat a Füredyacht Charter és Oktatóközpont biztosítja a fellépők számára.

19-én pénteken 18 órától a kurzus növendékei mutatják be tudásukat egy hangversenyen. A 7. Nemzetközi Kürt Akadémia augusztus 20-án, szombaton 18 órakor zárul a balatonfüredi Református Templomban, ahol a résztvevők népszerű kamaradarabokkal örvendeztetik meg a hallgatókat.

A program a VEB2023 (Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program), az MMA és az NKA támogatásával valósul meg.