23 C
Budapest
szerda, június 19, 2024
hirdetés

Indul az évad a Hagyományok Házában

2021. szeptemberében újraindulnak a Hagyományok Háza már jól ismert programjai, tanfolyamai, megnyílnak kiállításai. Az első előadások egyike lesz a Magyar Állami Népi Együttes Tamási Áron műve nyomán készült Idesereglik, ami tovatűnt– Óda az énekes madárhoz című produkciója, ami bár már 2020 őszére elkészült, az együttes a járvány miatt eddig nem tudta bemutatni.

Annak ellenére, hogy az intézmény nyáron sem állt le, hiszen az épület tereit a több mint 2000 alkotást felvonultató nagysikerű Élő Népművészet kiállítás töltötte be, programjaikkal pedig Kárpát-medence szerte lehetett különböző fesztiválokon találkozni, az igazi élet sok más kulturális intézményhez hasonlóan csak most tér vissza a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadóba. A 20 éves fennállását ünneplő intézményben úgy készülnek, hogy minden eddig megszokott programot újraindítanak a táncházaktól a szervezett csoportos gyerekfoglalkozásokon keresztül a tanfolyamokig.

A táncos rendezvények közül a legkisebbeknek szóló aprók tánca szeptember 10-től indul újra minden pénteken, míg a szombati tánctanfolyammal egybekötött táncházakra szeptember végétől számíthatnak a táncolni, mulatni vágyók.

Az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes szeptember 17-18-án mutatja be az Idesereglik ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című, Tamási Áron műve nyomán készült műsorát. A táncszínjáték az irodalmi mű mai korba helyezett történetén keresztül a folklór örök aktualitásáról szól, az autentikus folklór újszerűen, kortársszínházi játékstílussal kerül szerves egységbe. A bemutatón kívül különleges jubileumi táncelőadások és koncertek lesznek láthatóak a Hagyományok Házában, az együttes vendége lesz Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, a Duna Művészegyüttes, a 10 éves Tokos zenekar, valamint megemlékeznek az alapító, Rábai Miklós születésének 100. évfordulójáról is.

Szeptemberben a határon túli magyarság jelentős városaiba, Kárpátalján Ungvárra, Erdélyben az Erdélyi Táncháztalálkozó keretén belül Székelyudvarhelyre, valamint Szentegyházára és Marosvásárhelyre viszi el az együttes műsorait, október végén a tavalyi milánói fellépésük után folytatják Nyugat-Európa kiemelt kulturális fellegváraiba tervezett sorozatukat, idén Londonban mutatják be Liszt-mozaikok című előadásukat. Az esten olyan világhírű művészek működnek közre, mint Alexandre Da Costa hegedűművész és a Royal Filharmonikus Zenekar.

A 70 éves együttes londoni kiemelt előadás mellett több jelentős nemzetközi eseményre is sor kerül. A Hagyományok Háza képviseli októberben Magyarországot az English Folk Expo (EFEx) és a vele párhuzamosan zajló Manchester Folk Festival angol zeneipari és kulturális eseményen, négy kiemelkedő hazai zenekarral (Muzsikás, Ötödik Évszak, Pengetős trió, Dalinda) reprezentálva a sokszínű magyar és Kárpát-medencei hagyományos kultúrát. Novemberben a European Folk Network, a hagyományos kultúrát képviselő európai szervezeteket és egyéneket összefogó szervezet tervezi a Hagyományok Házával közösen Budapestre a konferenciáját, amelynek méltó helyszíne lesz a Budai Vigadó.

Harmadik alkalommal szervezik meg a Határtalan Táncfőváros című fesztivált, a határon túli hivatásos együttesek seregszemléjén fellép többek között a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház, a Hargita Székely Nemzeti Együttes, a Maros Művészegyüttes és a Háromszék Táncegyüttes. A megszokott családi előadások, népzenei koncertek, ifjúsági programok és táncelőadások mellett egy új koncertsorozatot indítanak olyan jelenkori zeneszerzőket bemutatva, akik pályájuk során a „tiszta forrást” keresték és abból merítettek és képesek voltak új dimenziókba helyezni a népzenét.

Három kiállítás is nyílik szeptemberben, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban az Ifjú mesterek remekei, amely az idei évre a Népművészet Ifjú Mestere pályázatra beérkező legkiválóbb alkotásokat mutatja be. A Budai Vigadó fotógalériában a 90 éves Timár Sándor – Mesti tiszteletére készült fotókiállítást lesz megtekinthető, a Kallós Zoltán kiállítóteremben pedig a lőrincrévi származású Karsai Zsigmond festőművész és táncos mester előtt tisztelgő, a képzőművészetet és a népművészetet egyszerre megjelenítő kiállítás.

Októbertől indulnak a 10-20 alkalmas hagyományos kézműves képzések, amelyeken ezúttal a nemezkészítés, a bútorfestés, a kosárfonás, a hímzés és a szövés rejtelmeibe lehet belekóstolni. A nyitott műhelyben rövidebb, egy-két alkalmas szakköröket terveznek az ősz folyamán, elsőként egy fafaragó workshopot, ahol különleges egyedi ékszereket lehet majd készíteni. A zenélni vágyók szeptember közepétől vehetnek részt a kezdőknek induló citeraképzésen.

Újra várják az iskolai és óvodai csoportok jelentkezését is néphagyományt bemutató programjaikra, mint a Találkozás a néphagyománnyal vagy a Figurás bérlet. A hosszú évek óta Kárpát-medence szerte népszerű hon- és népismereti levelezőversenye két korcsoportban lehet jelentkezni, az izgalmas egész éven át tartó verseny során a gyerekek játékos feladatokon keresztül ismerkednek meg a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával, a 2021/22-es tanévben a leány- és legényélettel.

A járvány első hullámában indult el a Hagyományok Háza Folkstúdiója. Az online térben az ismeretterjesztő, oktató vagy épp előadóművészeti műsorokkal nemcsak a Budapest környéki közönséget érik el, ezáltal a küldetésük szerint dedikáltan készítenek olyan anyagokat, amelyet a vidéki, határon túli vagy akár a diaszpórában működő magyar közösségek, iskolák, csoportok is tudnak használni, a színpadi előadások felvételei – tekintettel a népzene és néptánc univerzális érthetőségére – akár világszerte érdeklődést kelthetnek fel.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
167FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb