III.NEMZETKÖZI DORÁTI ANTAL KARMESTERVERSENY

A komolyzenei eseménysorozat a Classics Management Kft. és az Overture Nonprofit Közhasznú Kft., a MÁV Szimfonikus Zenekar, a BRAAAVI Performing Arts Group cégcsoport és az Artes Italia közreműködésével, valamint a Nemzeti Filharmonikusok és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem támogatásával valósul meg. A verseny célja, hogy valódi karrierlehetőséget biztosítson a feltörekvő zenekari karmestereknek, akik nemzetiségtől és kortól függetlenül jelentkezhettek a megmérettetésre.


Cél, hogy az elmúlt száz év kiemelkedő magyar zeneiségét, nemzeti és ugyanakkor nemzetközi gyökereit ápolják tovább ebben a kiemelkedő színvonalú, határok nélküli versenyben. Magyarországon a klasszikus zenei műveltségnek generációkat összekötő tradíciója, a karmesterversenyeknek széles közönsége van. Büszkék vagyunk a rendkívül gazdag magyar zenei kultúrára, magasan képzett zenészeink muzikalitására, és boldoggá tesz bennünket amikor a Magyarországra látogató külföldi versenyzők és nemzetközi partnereink is megtapasztalják a méltán híres magyar vendégszeretetet.
A verseny két fő szakaszból áll.
Az ELŐVÁLOGATÓ 2021. március 1-jétől július 19-ig tartott, melynek során a videóanyagokat és az önéletrajzokat értékelte a zsűri. „Több mint kétszáz karmester jelentkezett, mintegy 20, főleg európai országból, a pandémiás nehézségek miatt idén jelenleg kevés az Amerikából és Ázsiából jelentkező.” Az első és második fordulóra, illetve a további eseményekre 2021. szeptember 4. és 11. között kerül sor Budapesten, a MÁV Szimfonikus Zenekar részvételével. A középdöntő és a döntő közönség előtt zajlik majd, és a verseny oldalán is közvetítik.
ELSŐ FORDULÓ (2021. szeptember 4., szombat; szeptember 5., vasárnap és szeptember 6., hétfő) Helyszín: A MÁV Szimfonikus Zenekarának próbaterme. Az első fordulón legfeljebb 60 jelentkező vehet részt. A következő fordulóba jutottak nevét még aznap (éjfélig) közzéteszik.
MÁSODIK FORDULÓ (2021. szeptember 7., kedd és szeptember 8., szerda) Helyszín: MÁV Szimfonikus Zenekarának próbaterme. A második fordulón legfeljebb 20 jelentkező vehet részt.
KÖZÉPDÖNTŐ (2021. szeptember 9., szerda) Helyszín: Budapesti Olasz Kultúrintézet. A középdöntőbe 8 jelentkező kerülhet be. A középdöntő darabjainak előadására közönség előtt kerül sor. A jelentkezők előadása legfeljebb 30 perc lehet. A döntőbe jutottak nevét még aznap (éjfélig) közzéteszik.
DÖNTŐ (2021. szeptember 11., szombat) Helyszín: Zeneakadémia, Díszterem. Csak két versenyző jut a döntőbe, mindkét versenyzőhöz kijelölnek egy zenekari csoportot, és kb. 75 perc áll rendelkezésükre, hogy felkészüljenek az előadásra, ahol a versenyző a csoportjával előadja a darabot. A döntő (a próba és maga a koncert) darabjainak előadására is közönség előtt kerül sor. A versenyre nemzetközi ügynökségek képviselői is hivatalosak.
Amíg a nemzetközi zsűri meghozza a döntését, a Jávorkai Brothers virtuóz játékában gyönyörködhetnek a nézők.
Műsoruk:1. Pablo de Sarasate: Zigeunerweisen (a MÁV Szimfonikusokkal), 2. Rimszkij-Korszakov: A dongó 3. Hacsaturján: Kardtánc

1. DÍJ 2500 euró
– Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara: egy koncert a 2022/2023-as évadban;
– MÁV Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2021/2022-es évadban;
– Plocki Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2022/2023-as évadban;
– Örmény Állami Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2022/2023-as évadban;
– Genfi Nemzetközi Zenekar (Orchestre International de Genève): egy koncert a 2021/2022-es évadban;
– hivatalos oklevél.

2. DÍJ 2500 euró
– MÁV Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2021/2022-es évadban;
– Plocki Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2022/2023-as évadban;
– hivatalos oklevél.

A zsűri tagjai:
John Axelrod, a Kiotói Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere; a Real Orquesta Sinfónica de Sevilla művészeti igazgatója;
Oleg Caetani, aki Torinóban elnyerte a RAI (Olaszország közszolgálati rádió- és televíziótársaságának zenekara) díját, valamint Berlinben megnyerte a Karajan versenyt;
Anna Duczmal Mroz, a lengyel rádió Amadeus Kamarazenekarának művészeti igazgatója;
Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekarának ügyvezető igazgatója;
Myron Michailidis, a Philharmonisches Orchester Erfurt és az Erfurt Opera főzeneigazgatója;
Sergey Smbatyan, az Örmény Állami Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere.

A döntőre és gálakoncertre jegyek 2990-4990 forintos áron vásárolhatók a Zeneakadémia és a MÁV Szimfonikus Zenekar honlapján, vagy az Interticket országos hálózatában.