Idősek és fiatalok közös világa – Generációs falakat lebontó táncelőadás a Trafóban

Egy táncelőadás, amelyben együtt lassúzik 20 és 70 éves; amelyben akár technóra is együtt mozognak eltérő generációk tagjai. A kredenc a pincében maradt című produkció megmutatja, hogyan találhatjuk meg azt a közös nyelvet, amelyen maradéktanul megérthetjük egymást kortól és nemtől függetlenül. A Trafó által 2021. szeptember 28-án műsorra tűzött előadás egyszerre nevettet és gondolkodtat el, miközben olyan kérdésekre keresi a választ, amelyek mindannyiunkat érintenek.

Simkó Beatrix koreográfus munkáiban olyan aktuális kérdésekhez nyúl, amelyek szerves részei életünknek, mégsem foglalkozunk eleget velük. Ezúttal azt vizsgálta, hogy falat emel-e idősek és fiatalok közé az öregedés, vagy az, hogy másként nőttünk fel, mint a nagyszüleink. Beatrix majd’ három éve foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, az öregedés színpadi alkalmazásának témájában végzett egy kutatást, mely a Hamburgi Egyetemre írt szakdolgozatának szolgált alapjául. Az eredmény most művészeti formát öltött és lehetőséget ad arra, hogy feltérképezzük a köztünk lévő hasonlóságokat és különbségeket.

Több generációba tartozó előadókkal – Kasza Polett, Kiss Eszter, Krámer György, Takács Katalin, Váth Máté –dolgozott a koreográfus a próbafolyamat során, akikkel a fenti kérdéseket a mozgás, a színház és a humor nyelvén dolgozzák fel. Ezeket rendezte, koreografálta Simkó Beatrix egy olyan egésszé, ami átélhetővé teszi, hogyan találhatnak utat egymáshoz az eltérő korok szülöttei.

A szeptember 28-i előadás kísérőprogramjaként 2021. szeptember 12-én a Trafó Stúdióban egy olyan workshopon vehet részt bármely generáció képviselője, amelyen a próbafolyamat helyzetgyakorlatait végezheti el a koreográfus vezetésével. A tánc itt igazi közösségi élményt teremt és olyan tapasztalatot adhat, amelyet személyes életünkben is hasznosíthatunk.

Simkó Beatrix tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a média, a Hamburgi Egyetemen pedig a performansz területein folytatta. Ehhez mérten előadásaiban nemcsak a tánc, de a társművészetek eszközeit is előszeretettel használja. Több, mint tíz éve aktív szereplője a kortárstánc-szcénának, az elmúlt hat évben számos nemzetközi koprodukcióban dolgozott külföldön és Magyarországon egyaránt. Erős németországi jelenléte mellett munkái Európa-szerte láthatóak voltak Belgiumtól Finnországig. Jenna Jalonennel közös, Long time no see! című előadását beválogatták az Avignoni Fesztivál és az Aerowaves Fesztivál hivatalos programjába. Grecsó Zoltánnal közös duettje, az #Orfeusz#Eurüdiké 2016 óta szerepel a Vígszínház repertoárjában. Emellett koreografált már a Közép-Európa Táncszínház és a debreceni Csokonai Színház részére is.

Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt
Megtekinthető: 2021.09.28. 20:00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Szereplők-előadók: Kasza Polett, Kiss Eszter, Krámer György, Takács Katalin, Váth Máté
Szöveg, dramaturgia: Vinnai András
Díszlet, látvány és világítástervezés: Dömölky Dániel
Zene: Gryllus Ábris
Jelmez: Kasza Emese – MEI KAWA
Fénytechnika: Balázs Krisztián
Asszisztens: Kozma Zsófia Rebeka
Produkciós menedzser: Kovács Brigitta
Rendező-koreográfus: Simkó Beatrix
Partner: Műhely Alapítvány
Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza