20.7 C
Budapest
csütörtök, június 13, 2024
hirdetés

Hommage à Cziffra – Emlékkoncert Budafokon

Cziffra György életében meghatározó helyszín volt Budafok, regényes életútjának egyik legnehezebb szakaszában lakott a 22. kerületi Bálvány utcában, amelyről a helyi lakosság számos emléket és relikviát őriz. Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta ápolja a művész munkásságát, Balázs János zongoraművésszel, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetőjével elsők között rendeztek emlékkoncerteket, valamint a kezdetektől bekapcsolódtak a Fesztivál programjaiba is. A Cziffra György-emlékév keretében március 12-én a 22. Kerületi Önkormányzat és a Cziffra Fesztivál közös szervezésében Hommage à Cziffra címmel tartanak beszélgetéssel egybekötött koncertet a budafoki Klauzál Házban Balázs János és tanítványa, Vida Mónika Ruth zongoraművész, valamint Mácsai János zenetörténész közreműködésével.

Az esten Chopin és Liszt művei mellett szó lesz Cziffra György budafoki kötődéséről, valamint életének azon periódusáról is, amit a kerületben töltött. A disszidálás előtti időszakáról megannyi legenda, városi szóbeszéd született, amelyet a zongoraművész és a zenetörténész górcső alá vesznek, ezáltal is hozzájárulva a letisztított Cziffra-kép kialakításához. Emellett természetesen az est témája lesz a liszti zongoraiskola 20. századi képviselete, melynek a kritikusok szerint egyik leghitelesebb képviselője volt Cziffra György és az az egyedi hangvételű zenei munkásság, amit tanítványain keresztül hagyott örökül.

A koncertet a vírushelyzetre tekintettel díjtalanul, online közvetítik élőben a cziffra100.com weboldalon, a Cziffra György Fesztivál Facebook-oldalán, a Klauzal.hu weboldalon és Budafok-Tétény Facebook-oldalán.

Vida Mónika Ruth zongoraművész fiatal kora ellenére a legtöbb európai országban koncertezett már, de fellépett Afrikában, az Egyesült Államokban és több ázsiai országban is. Mindössze 14 éves volt, amikor megnyerte élete első nemzetközi versenyét Szerbiában, röviddel ezt követően Kínában debütált a Shanghaji Világkiállításon. A többszörös versenygyőztes legutóbb az V. Coimbra Zongora Világtalálkozón állhatott dobogóra és az Olasz Parlament kitüntetésében részesült kiváló zenei munkásságáért. Kitüntetéses diplomáját 2016-ban szerezte a Zeneakadémián, majd 2019 őszén ugyanott Balázs János és Falvai Katalin útmutatásával megkezdte zongora előadóművész mesterképzését. Első nagy hangversenysorozata, a Sem emlék, sem varázslat szintén 2019 szeptemberében indult útnak. 2020-ban Junior Prima díjjal ismerték el, 2021-ben egyedüli magyar versenyzőként kapott meghívást a XVIII. Nemzetközi Chopin Verseny élő fordulóira.

Mácsai János zenetörténész rendszeresen publikál zenei témájú cikkeket, hangverseny- és hanglemezkritikákat. Megalapította a Hangszerész Szövetséget és a Hangszervilág című folyóiratot, a ’90-es években hanglemez- és televíziós zenei felvételeket rendezett. Rendszeresen közreműködik a Magyar Rádió zenei műsoraiban műsorvezetőként, kritikusként. Készített televíziós műsorokat, önálló portréfilmeket (pl. Rév Lívia zongoraművészről, az Angelica Leánykarról.) 2003-tól tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Képzőművészeti Egyetemen és a Zeneakadémián.

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai partner áll társszervezőként az események mellett. A koncert a Cziffra Fesztivál és Budafok-Tétény Önkormányzata közös koncertje.

A Cziffra György-emlékév Magyarország Kormányának döntése nyomán a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, a 10., 12., 13., és 22. Kerületi Önkormányzatok, Várkonyi Attila FastVentures, Rekeczky Csaba. A fesztivál kiemelt szponzora: MVM.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
164FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb