Fotó: Berecz Vater

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita jelenlétében, ünnepi műsor kíséretében adták át hétfőn a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát. Az európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba- és képzési központban a hivatalos átadással egy időben Műhely. Titkok. címmel nyílt új állandó kiállítás, a hétvégétől pedig elindulnak a Műhelyház csoportos épületbejáró vezetései is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepi beszédében kiemelte, az Eiffel Műhelyház az évtized egyik legnagyobb kulturális fejlesztése a fővárosban és az országban. Az a több mint 33 milliárd forintos beruházásban a Műhelyház összesen 33 ezer épített négyzetmétere és 3 hektáros parkja újult meg. Úgy fogalmazott: a mostani kultúrtörténeti esemény jelentősége abban rejlik, hogy az Eiffel Műhelyház átadásával nem csupán a több mint 200 éves magyar operakultúra és a magyar művészek előtt tisztelgünk, de saját kulturális identitásunk megerősítésének is fontos pillanata ez.

Az Opera beruházásaiért felelős miniszteri biztos szavait Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója tolmácsolta. Baán László üzentében arra ösztönzött, tartsuk meg az országépítők korát, legyenek álmaink, terveink a jövőről, alkossunk csupa olyan helyet, ahol sok-sok év múltán a következő nemzedékek is jól érzik magukat, belelátva  a maguk történetét.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója azt emelte ki, hogy ez az épület nem csak kő és habarcs. Amit személyesen leginkább vár az Opera Eiffel Műhelyházának rendes, huzamos és komplex működésétől, az a materiálison túl a humán értékek kinyerése, mert ettől lesznek jobbak, profibbak, hatásosabbak és emlékezetesebbek, használva a felkészülés, a kísérletezés és megtalálás erejét.

Az átadót kísérő ünnepi műsorban az Opera minden művészeti tára képviseltette magát. Az esten elhangzott többek közt Beethoven István király-nyitánya, Puccini Bohémélet című operájának 2. felvonása és Kodály Budavári Te Deuma, míg a Magyar Nemzeti Balett Lukács András-Philip Glass Örvény című koreográfiáját mutatta be. A gálaestről televíziós felvétel készült, amit várhatóan novemberben tűz műsorára a közszolgálati M5 csatorna.

A gálaestet követően dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára prof. dr. Kásler Miklós megbízásából miniszteri elismerő oklevélben részesítette az Opera három munkatársát: dr. Főző Virág főigazgató-helyettest, Józsa Anka beruházó építészt és dr. Kiss Dóra beszerzési osztályvezetőt, akik szakterületükön végzett áldozatos munkájukkal segítették elő az Opera Eiffel Műhelyháza létrejöttét. Ugyancsak miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Máthé Zoltán, az MTI fotóriportere, aki az épület vasúti múltjának megőrzésében nyújtott páratlan segítséget.

Az ünnepélyes átadót megelőzően Műhely. Titkok. címmel nyílt meg az Eiffel Műhelyház új állandó kiállítása, amely a Magyar Állami Operaház kulisszái mögé, az ott dolgozó háttéremberek munkájába enged betekintést. Az első emeleti Podmaniczky teraszon és az innen nyíló látogatói folyosón elhelyezett installációkon keresztül, melyek a wagneri Ring-tetralógiából merítettek ihletet (látványtervező: Zöldy Z Gergely), az Opera 12 jelentős látványtervezőjének életművén keresztük állít emléket a magyar operaszcenika történetének. A tárlat, amely Karczag Márton kurátor, a Magyar Állami Operaház Emléktárának vezetője összeállításában videókat, animációkat, fotókat és gyártóműhelyekben újraalkotott jelmezeket és díszletmaketteket is felvonultat, olyan neves tervezők munkásságába enged betekintést, mint Spannraft Ágoston, Kéméndy Jenő, gróf Bánffy Miklós, Márkus László, Oláh Gusztáv, Márk Tivadar, Forray Gábor, Csikós Attila, Schäffer Judit vagy Vágó Nelly.

Míg a Műhely. Titkok. című kiállítás az Eiffel Műhelyház Podmaniczky teraszán található részletét az előadásokra jegyet vásárló vendégek is megtekinthetik, a teljes tárlat a 2021. október 30-tól induló csoportos épületbejárás, az EiffelTour résztvevői számára elérhető. A szombatonként és vasárnaponként 11:00 és 14:00 órakor induló, 30 perces épületismertető vezetések az első emeleti látogatói folyosók bejárásával vezetik végig az érdeklődőket az Eiffel Műhelyházház belső terein, betekintést engedve az itt található műhelyekbe is. Az állandó túrák magukba foglalják a Műhely. Titkok. kiállítás anyagán túl az Eiffel-csarnok vasúttörténeti múltját, és az épületet tervező Feketeházy János munkásságát bemutató minitárlatot is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársainak összeállításában, valamint egy az Eiffel Műhelyház kialakítását bemutató kisfilm vetítését is. Az állandó épületismertető vezetések mellett hétköznap és a hétvégéken előre egyeztetett időpontokban 60 perces műhelytúrákra is lehetőség nyílik, amely alaposabb betekintést enged a műhelyek életébe.

Az Eiffel Műhelyház átadásával párhuzamosan az Opera 470 oldalas reprezentatív albumot is megjelentetett a beruházásról Utolsóból első, így készült az Opera Eiffel Műhelyháza címmel. A gazdag képanyagot tartalmazó kötet az alkotókkal készített interjúkon, ipartörténeti dokumentumokon túl az épület jövőjével foglalkozó cikkeket is tartalmaz.

Ugyancsak új szolgáltatásként a hivatalos átadással egy időben debütált az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában a Múltfülke névre keresztelt telefonfülke, ahol az Opera gyártásában készült és a Kossuth rádióban 2016 és 2019 között sugárzott NapiOpera című műsor aktuális egyperces évfordulós adásai hallgathatók meg. A fülkében található telefon tárcsázójának segítségével a napi aktualitáson túl az év bármely napjának évfordulós anyaga is visszahallgatható.