Az ország és a régió legjelentősebb komolyzenei fesztiválján 2021. augusztus 13 – 19. között ismét a már jól ismert, magas színvonalú hazai és nemzetközi sztárfellépőket hallhatja a közönség, Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. A fiatal muzsikusok képzésére nagy hangsúlyt fektető 12. Kaposfest idén egyéb különleges programokkal is kiegészül. Az ifjú tehetségek nemcsak mesterkurzusokon vehetnek részt, hanem a fellépő művészekkel közvetlenül is megismerkedhetnek. Az összművészetiség jegyében a vendégek a táncművészet hazai legnépszerűbb együttese, a Győri Balett előadását élvezhetik, illetve kiegészítő programként a jubileumi Rippl-Rónai kiállítást is megnézhetik. Emellett gyerekprogramok, világzene és jazz is színesítik az idei nagyszabású fesztivált.

Az ismert és visszatérő művészeken kívül először áll a Kaposfest színpadára Avi Avital, a világ legismertebb mandolinművésze, illetve először játszik Magyarországon Ksenija Sidorova világhírű harmonikaművész. Emellett, több koncerten fellép Matvey Demin fuvolaművész, a Csajkovszkij Verseny fúvós kategóriájának győztese és Eldbjorg Hemsing norvég származású hegedűművész. A magyar zenei élet kiválóságai Bogányi Gergely, Pusker Júlia, Szűcs Máté, Berecz Mihály, Zempléni Szabolcs, Fenyő László, Langer Ágnes, Ránki Fülüp   mellett a fesztivál vendége lesz a világhírű Signum Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Kállai Vonósnégyes, az In Medias Brass Quintet és a Győri Filharmonikusok is.

A kamarazenei hangversenyeken fellép Somodari Péter, a Bécsi Filharmonikusok csellistája és Amihai Gros a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsása. A minőségi jazz zene kedvelői többek között, Kollmann Gábor kvintettjét hallhatják Malek Andrea és Gájer Bálint közreműködésével. A klasszikus zenei programokat   műismertető előadások, mesterkurzusok, gyerekprogramok, valamint   kerekasztal-beszélgetések egészítik ki.

2021-ben Rippl-Rónai József festőművész születésének 160. évfordulóját ünnepeljük. Az évfordulóhoz kapcsolódva rendezik meg a Rippl-Rónai és a fiatalok c. kiállítást a kaposvári Vaszary Képtárban. A tárlat az 1908-as esztendőt idézi meg, amikor Rippl-Rónai a Róma villába költözött, és a kukoricás stílus kialakításán dolgozott, amivel a fiatalok körében is elfogadottá vált. Az augusztus 13- rendezvény megnyitója a fesztivál egyik fontos kísérőprogramja lesz.