A Jezsuita Templomkert – eső estén a Hangvilla – ad otthont a VeszprémFest három, a Cziffra György-emlékévvel közösen megrendezett koncertjének, amelynek fókuszában az improvizáció, a zene szabadsága áll. Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera produkciója műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból válogat. A különleges Paganini+ koncert Balázs János (zongora), Lendvay József (hegedű) és Szakcsi Lakatos Béla (zongora) előadásában a megszokottól teljesen eltérő módon a Paganini-életmű több évszázados innovációját mutatja be: a virtuóz remekműveket eredetiben, Liszt-féle átiratban és jazz átiratban is meghallgathatja a VeszprémFest közönsége. A Cziffra Café esten pedig az ezerarcú színésznő, Tompos Kátya és partnere, Balázs János zongoraművész azt az időszakot idézi meg, amikor Cziffra György a pesti éjszakában, bárokban zongorázott, világszínvonalú játékával ajándékozva meg az éjszaka közönségét.

ZONGOPERA // MIKLÓSA ERIKA ÉS BALÁZS JÁNOS

Augusztus 17. / 18.30 Veszprém, Jezsuita Templomkert / rossz idő esetén a Hangvilla

Három éve lépett először együtt közönség elé Miklósa Erika és Balázs János, hogy megkeressék azt a közös hangot, amely mindkettejük zenei területének, az operaműfajnak és a zongorairodalomnak is sajátja. Magától értetődő módon talált egymásra e két világ és a két előadó, hiszen mind az opera, mind a zongoraművészet ragyogását élte a romantika korában, s újbóli fellángolását a múlt évszázadban. Mindkét művész szeretné, hogy azt a zenei szabadságot, azt az örömet érezze át a mai közönség, amit Mozart, Verdi, Liszt vagy éppen Cziffra György közönsége is átélhetett. A koloratúr szoprán énekesnő, akit tavaly a Halhatatlanok Társulatának tagjává választottak, Kossuth-díjas zongoraművész partnerével műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból építi fel a műsorát.

PAGANINI + // BALÁZS JÁNOS, LENDVAY JÓZSEF, SZAKCSI LAKATOS BÉLA

Augusztus 18. / 18.30 Veszprém, Jezsuita Templomkert / rossz idő esetén a Hangvilla

Liszt Ferenc már több mint tíz éve hangversenyező művész volt, amikor 1832-ben, Párizsban először hallotta Niccolò Paganini játékát, és az élmény átformálta a zenéről való gondolkodását. „Micsoda ember, micsoda hegedű, micsoda művész! Istenem, mennyi szenvedés, mennyi nyomorúság, mennyi kínlódás abban a négy húrban!” – írta egy levelében. A Cziffra Fesztivál és a VeszprémFest közös, Paganini+-estjén Balázs János Liszt-etűdöket játszik, Szakcsi Lakatos Béla improvizál, Paganini eredeti kompozícióiban pedig Lendvay József brillírozik. A program különlegessége, hogy – a megszokottól teljesen eltérő módon – a Paganini-életmű több évszázados innovációját mutatja be: remekműveit eredetiben, Liszt-féle átiratban és jazz átiratban is meghallgathatja a közönség.

CZIFFRA CAFÉ // TOMPOS KÁTYA ÉS BALÁZS JÁNOS ESTJE

Augusztus 19. / 18.30 Veszprém, Jezsuita Templomkert / rossz idő esetén a Hangvilla

Van egy kis hely egy sötét mellékutcában, amiről senki sem tud és amit mégis mindenki ismer. Itt az élet akkor kezdődik, amikor lemegy a nap, és csak akkor zárnak, amikor a világ is véget ér. Megannyi dal – egy-egy pillanatfelvétel az extázisfüggő vendégekről: fiatal szeretők és öreg bohémok, naiv álmodozók és érzéki bűnözők, művészek és bebetonozott törzsvendégek. A varázslatos alászállásunk két útikalauza pedig nem más, mint az ezerarcú színésznő, Tompos Kátya és a Kossuth-díjas zongoraművész, Balázs János, akik legyen szó sanzonról vagy komoly zenéről, minden műfajban otthonosan mozognak.