26.6 C
Budapest
szombat, június 15, 2024
hirdetés

Gazdag programmal indítja a 2023-as évet a Fesztiválzenekar

Egy grandiózus, látnoki Mahler-szimfónia Fischer Iván vezényletével, egy maratoni nap Prokofjevvel és egy ízig-vérig francia program – többek között ezekkel a koncertekkel készül a Budapesti Fesztiválzenekar az új év első hónapjaira. A 2022-es évet két újabb díjjal zárták: az Év Albuma 2022 díj és a Közönségdíj is a magyar együttesé lett a holland NativeDSD szavazásán. A Bruckner 9. szimfóniájából készült felvételük mindenkit maga mögé utasított.

Így csak Mahler búcsúzik

Egy szabálytalan szívverés – így kezdődik Mahler grandiózus 9. szimfóniája, amit a szerző sosem hallhatott megszólalni. Fischer Iván szerint szívfacsaró az egész szimfónia, egy végtelenül személyes búcsú az élettől. A zeneszerző hihetetlenül éretten és mesterien bánt a zenekari színekkel, így épített fel egy rendkívül összetett, elképesztően előremutató, látnoki szimfóniát. A furcsa szívverés olykor brutálisan megszakítja a zene áramlását, hogy aztán elvezessen minket a leggyönyörűségesebb és legtragikusabb befejezéshez, amit Mahler valaha komponált. Valódi zenei elmélyülésre várja közönségét a Fesztiválzenekar 2023. január 19-21. között a Müpába, ahol a világ egyik legnagyobb Mahler-karmestere, Fischer Iván vezényli a művet.

Fusson le egy maratont Prokofjevvel!

Fischer Iván minden maraton zárókoncertjén megkérdezi, ki hallgatta végig a nap összes hangversenyét, és mindig akadnak ilyen hősies zenefogyasztók. A 2023. február 4-i Prokofjev-maratonon újra itt a lehetőség: lesz szimfonikus mese a Budapesti Vonósokkal, a MÁV Szimfonikusok Prokofjev legnépszerűbb, ötödik szimfóniáját játssza, a Győri Szimfonikusok a szerző monumentális balettzenéjéből, a Rómeó és Júlia szvitváltozatából ad elő részleteket, a Budafoki Dohnányi Zenekar többek között a Kizsé hadnagyot szólaltatja meg, a Pannon Filharmonikusok Balog József zongoraművésszel muzsikál együtt, a  Fesztiválzenekar koncertjén pedig a Hamupipőke-szvitet hallhatja a közönség. Idén is kamarakoncertek és ingyenes programok teszik teljessé ezt a mágikus napot, a Müpa és a BFZ közös zenei maratonját. További részletek itt!

Mindenestül francia

Ízig-vérig francia műsorral készül a Fesztiválzenekar februárban a Müpában: 10-én, 11-én és 12-én érkezik a New York-i Mostly Mozart Fesztivál és a Cincinnati Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, Louis Langrée, aki a szintén francia zongoraművészt, Jean-Efflam Bavouzet-t hívta el szólistának. A koncerten Ravel elvarázsolt-gyermeki és komor-drámai arca is megmutatkozik. A Lúdanyó meséi elringatnak, balkézre írt zongoraversenye jazzes, zaklatott ritmusaival egészen más világba visz. A szünet után Saint-Saëns utolsó szimfóniája szólal meg, amiről a szerző így nyilatkozott: „Ezzel mindent megadtam, amit adni tudtam.”

Az év elején a fentieken túl több telt házas programja is lesz a Fesztiválzenekarnak: barokk koncerteket adnak a Zeneakadémián, Kakaókoncerteket az együttes próbatermében, Midnight Music koncertet a Várkert Bazárban és egy igazi kuriózummal is készülnek: Bazsinka József tubaművész 30 éve muzsikál a zenekarban és betöltötte a 60. életévét, ennek a dupla ünnepnek is szentelnek egy koncertet januárban.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
166FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb