17.3 C
Budapest
hétfő, május 27, 2024
hirdetés

Figaro3 – Mozart, Rossini és Milhaud operái egy estébe foglalva

A Francia Múzsa Szezonja utolsó bemutatójaként Beaumarchais Figaro-trilógiájának operaváltozataiból születik különleges színházi élményt ígérő produkció. Az Eiffel Műhelyházban az Opera Otthonra internetes fizetős szolgáltatásában 2021. június 26-án látható előadás főbb szerepeit Tarjányi Tamás, Cser Krisztián, Szegedi Csaba, Fodor Gabriella és Szemere Zita alakítják, a rendező Dömötör András, vezényel Cser Ádám.

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, az órásmesterből lett udvari zenetanító és bennfentes irodalmi pályafutásának legkiemelkedőbb művei, A sevillai borbély (1775) és Figaro házassága (1778) a belőlük született Rossini- és Mozart-operák révén is máig őrzik népszerűségüket. A köztudatban kevésbé él ugyanakkor a trilógiát lezáró harmadik darab, az 1792-ben bemutatott A bűnös anya, amely 20 évvel játszódik a Figaro házassága után, és a másik vígjátékhoz képest már komolyabb, a lélektani realizmus határait súroló erkölcsi drámaként hat. Ebből a műből elsőként a 20. század egyik legtermékenyebb francia zeneszerzője, Darius Milhaud írt operát 1966-ban.

Dömötör András rendező Bíró Bence dramaturggal és Cser Adám karmesterrel közösen arra vállalkoztak, hogy egyedi és vadonatúj felfogásban, kerettörténetbe ágyazva fogják össze, hol ütköztetve, hol harmonizálva a három zeneileg is igencsak eltérő opera világát. Így született meg a QCSEK, vagyis a Quantum Családi Egyensúly Központ ötlete: ebben a csúcstechnikával dolgozó, különleges intézményben családállítás eszközével ismerheti meg és dolgozhatja fel a páciens családjának történetét.

Az est központi alakja A bűnös anyában felbukkanó Léon, Almaviva gróf és Rosina grófné húsz év körüli fia, akit szerelme, Florestine elutasít, válófélben lévő szülei közül apja ki akar tagadni, és elküldené katonának, ráadásul a megöregedett ravasz szolgáló, Figaro segítségére sem számíthat. León ezért egy terapeuta segítségével ismeri meg családja múltját és a saját helyzetét, miközben pedig az őt sújtó problémákra keresi a megoldást, generációs titkokra és elhallgatott, kellemetlen igazságokra is fényt derít.

Humora és emberismerete miatt Dömötör András régóta rajongója Beaumarchais trilógiájának, amihez Litkai Gergely humoristával írt új szöveget, míg a dalszövegeket a lírikus zenei vénáját a prózai színházban többször bizonyító Máthé Zsolt színművész ültette át mai magyar nyelvre. A jelmezeket Nagy Fruzsina, a díszleteket Horváth Jenny tervezete az előadáshoz, amiben Tarjányi Tamás (Léon) Sztankay Orsolya (Terapeuta) Cser Krisztián (Figaro), Szegedi Csaba (Almaviva gróf), Fodor Gebriella (Rosina grófné), Szemere Zita (Susanna), Kálnay Zsófia (Cherubina), Cseh Antal (Bartolo / Bégearss), Süle Dalma e.h. (Florestine) és videobejátszás formájában Rudolf Péter (a QCSEK alapítója) működik közre. Az Opera Zenekart Cser Ádám vezényli, aki zenei vezetőként az operarészletek összeállításával és az átkötő zenék megkomponálásával is hozzájárult az előadás megvalósulásához.

A Magyar Állami Operaház 2021. június 26-án 19:00 órától az Eiffel Műhelyházban és ezzel párhuzamosan élő közvetítés formájában, az Opera Otthonra internetes szolgáltatásában is elérhetővé teszi a Figaro3 előadást. A produkció a 2021/2022-es Újranyitó Évad részeként is látható lesz, 2022 májusában, hat alkalommal.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
162FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb