2022. június 15-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Ősztől két új tag, Béres Bence és Mentes Júlia csatlakozik a színházhoz. Béres Bence Székely Kriszta és Máté Gábor tanítványaként a Salzburgi Mozarteumban diplomázik idén, a Freeszfe Egyesület keretein belül. Mentes Júlia 2019-ben végzett Selmeczi György és Novák Eszter osztályában a Színház-és Filmművészeti Egyetemen.

Az évadzáró elején néma felállással emlékeztek a nemrég elhunyt Haumann Péterre, aki 1994. és 2016. között, huszonkét éven át volt a társulat tagja, valamint Magyar Lászlóra, aki 1984-től 1994-ig, majd 1998-tól 2000-ig volt a színház legendás művészeti titkára.

Máté Gábor elmondta: a korábbi évek után sajnos nem csitulnak a kihívások. Miként szinte az egész hazai kulturális élet, úgy a Katona is újabb nehézségekkel teli időszakot élt és él meg. A járvány mérséklődésével nagyjából egy időben kitörő orosz-ukrán háború és a brutális infláció sem a munkatársaknak, sem a közönségnek nem hagyott időt a fellélegzésre. A színházbajárási szokások mára eltérnek a korábban megszokottól és a látogatási hajlandóság, valamint a fizetőképesség is jelentősen megváltozott az elmúlt időszakban. Komoly kihívás a színházak, így a Katona számára is, hogy miként reagáljon jól, érzékenyen a változásokra úgy, hogy nézőit – akik kitartásáért továbbra is végtelenül hálás a társulat – mégis megőrizze. Az előttünk álló hónapokban azért is dolgoznak majd, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat találjanak.

Idén a színház három játszóhelyén 101%-os látogatottság mellett összesen 395 előadást láthattak a nézők. A járvány miatt 48 előadás maradt el, 10-et viszont beugrással sikerült megmenteni. Legtöbbször, 132 alkalommal Kocsis Gergely lépett színpadra, őt hármas holtversenyben, 127 előadással Elek Ferenc, Rajkai Zoltán és Vizi Dávid követte.

A Katona József Színház 40. évada veszi kezdetét 2022 őszén. Ehhez a jubileumhoz kapcsolódik az ún. Sufni-projekt is. A mentorprogramot, amelyre 30 évnél fiatalabbak jelentkezhettek előadástervekkel, Zsámbéki Gábor vezeti. A harmincnyolc pályázó közül Bagossy Júlia író, rendezőt és Dohy Balázs dramaturgot választotta ki a szakmai zsűri, így ők rendezhetnek majd a Sufniban. Bagossy Júlia a Freeszfe kötelékében, Ascher Tamás és Forgács Péter osztályában jelenleg a Salzburgi Mozarteum növendékeként végzi tanulmányait. Dohy Balázs 2021-ben végzett Garai Judit, Róbert Júlia, Radnai Annamária, valamint Németh Gábor színházi dramaturg osztályában, a Színház-és Filmművészeti Egyetemen.

Szintén az évfordulóhoz kapcsolódik a színház arculatának megújítása, felfrissítése is. A tavasszal kiírt pályázatra több, mint 70 anyag érkezett, ebből lett kiválasztva a két díjazott. Az új arculat a már meglévő elemekre épül, de szétbontja és újragondolja azokat. Első helyezett Barta Vica, aki a MOME média design szakán végzett.

A hagyományoknak megfelelően átadták a belső művészeti díjakat. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizenkilenc éve alapított – Tasnádi Bence vehette át. A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat Ujlaki Dénes kapta.

A tervek szerint a 2022/23-as évad első három premierjét októberben tartják.

Jevgenyis Griskovec kortárs orosz író Tél c.művét Dankó István rendezi a Sufniban. Ezzel párhuzamosan  A mi osztályunk sikere óta széles körben ismert lengyel kortárs író, Tadeusz Słobodzianek A zseni c. darabját Ascher Tamás állítja színpadra a Kamrában. A Katona első bemutatója Henrik Ibsen Hedda Gabler c. drámája lesz, Székely Kriszta rendezésében. Szintén októberben kerül sor egy különleges online előadás felvételére is a Sufniban. Az eSzínház inkubátorprogramjának részeként Nádas Péter Találkozás c. drámáját Török Marcell rendezi.

A bemutatók következő blokkja december közepén várható; Bagossy Júlia, a Sufni-projekt keretein belül, Euripidész drámája alapján a Médeiat viszi színre. Eközben Tarnóczi Jakab a Magányos emberek – családi együttlét Gerhart Hauptmann drámája alapján munkacímű előadást próbálja majd a Kamrában. Ezt követően Grecsó Krisztián Tíz eszkimó munkacímű darabját Máté Gábor állítja színpadra.

Az évad második fele – a tervek szerint – a következőképpen alakul: 2023 áprilisában folytatódik a Sufni-projekt. Dohy Balázs Wolfram Lotz, kortárs német író A politikusok munkacímű művét rendezi . Ezzel párhuzamosan Stanisław Ignacy Witkiewicz, lengyel író Vizityúk c. darabját Zsótér Sándor viszi színre a Kamrában. A 2022/23-as évad utolsó premierjére április második felében kerül majd sor. Ezt szintén Tarnóczi Jakab rendezi, Ring – Istenek alkonya – zenés erőpróba Wagner után – címmel.

Színházpedagógiai programjuk, a Behívó a Covid időszakban is igyekezett a legszélesebb programkínálattal megszólítani a középiskolás, egyetemista és felnőtt korosztályt. Előadásokhoz kötődő workshopok mellett, K:özéletbevágó címmel elindították politikai szabadegyetemüket és több hónapon keresztül dolgoztak a Rákospalotai Javítóintézet lakóival is.  A résztvevőkkel létrehozott projektbemutatót a Sufniban és a Javítóintézetben láthatták az érdeklődők. Az idei év végén pedig egy felnőttekből álló csapat dolgozott közéleti és személyes történetekkel. Ennek a végeredménye a Négyen című előadás lett, ami szintén a Sufniban került bemutatásra.

Jövőre a nagy érdeklődésre való tekintettel Vajdai Vilmos rendezése, a Nem vagyunk mi barbárok a Sufniból átkerül a Kamrába. Augusztus 25-én pedig utoljára lesz látható a Poppea megkoronázása a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az előadás rendezője Székely Kriszta.

Az augusztus-szeptember-októberi műsorra júliustól lehet majd jegyeket váltani a katona.jegymester.hu oldalon. A konkrét időpontot hamarosan ismertetik.