Covid-rehabilitáltakból és légúti betegségben szenvedőkből álló kórus énekelt a Müpában a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt-programja előtt a hétvégén. A dr. Várdi Katalin és Philipp György által kidolgozott SingLung módszer gyógyító hatása nemcsak fiziológiai, hanem mentális és érzelmi is.

Zenével gyógyuló Covid-rehabilitáltak és légúti megbetegedésben szenvedők kórusa lépett fel a múlt hétvégén a Müpában. Az ún. SingLung-módszer segítségével egyszerre éneklő és gyógyuló kórustagok a Fesztiválzenekar az Európai Hidak fesztiválon adott Liszt-koncertjei előtt léptek a színpadra. A több korosztályt is képviselő énekkar középkori diákdalokból átdolgozott rövid műveket adott elő. A harmincegy énekes között nemcsak krónikus légúti betegek, de koronavírus-fertőzésen átesettek is voltak.

„Azoknak, akik átvészelték a Covidot és légzésük nehezebbé vált, ajánljuk a csodálatos SingLung módszert, a kórusénekléssel való gyógyítást, a tüdő megerősítését” – mondta Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója.

Az angol sing (énekelni) és lung (tüdő) szavakból álló SingLung vokális fizio- és élményterápiás módszert 2018-ban fejlesztette ki dr. Várdi Katalin pulmonológus és Philipp György karmester, zeneterapeuta. A módszer lényege krónikus légúti betegségekben szenvedők légzésrehabilitációja kóruséneklés segítségével.

„A SingLung vokális élmény és fizioterápia elemei közel ugyanígy alkalmazhatók Covidon átesettekre is, akiknek a vírus légzési nehézségeket, fáradékonyságot, kedvetlenséget okozott” – mondta dr. Várdi Katalin. A folyamat során a páciensek hagyományos terheléses tréningen, légzési fizioterápián is részt vesznek, míg az énekgyakorlatok közben a rekeszizom és a légzési segédizmok tudatos működtetését gyakorolják. Az eddigi tapasztalatok alapján a klasszikus és az új módszer segítségével a nehézlégzés és a köhögéscsillapítás terén megegyező eredmények érhetők el.

A SingLung módszer célja ugyanakkor nemcsak egy betegség tüneteinek javítása. „A közös alkotófolyamat a kórusban éneklőknek nagyfokú önismeretet, alkalmazkodó képességet és magas művészi élményt ad” – mondta Philipp György. „Szintén fontos a folyamatban, hogy mindez ne csak az éneklőknek legyen élmény, de a közönségnek is. Ezért fiatal, képzett énektanárokkal dolgozunk, akik maguk is részesei a kórusnak. A terápiás hét része az a stressz is, amivel a koncertre készülnek és a taps, amit a teljesítményért kapnak. Fontos motivációs alap tehát az, hogy az együtt éneklő betegek egymással és énektanáraikkal egyenrangúak, hiszen együtt hozzák létre a koncerten elhangzó műalkotást” – tette hozzá a módszer egyik kidolgozója.

A SingLung fizio-élményterápia időtartama 5-6 nap, rendszeres délelőtti kóruspróbával, légzéstornával és hangképzési gyakorlatokkal. A tapasztalatok szerint a tüdő állapotában a terápiás héten való részvétel és otthoni gyakorlás után jelentős javulás várható, miközben a betegek önmagukat és betegségüket is jobban megismerik.

A módszert elsősorban rehabilitációs intézeteknek, szanatóriumoknak, kórházaknak vagy zeneterápiás központoknak ajánlják, ahol az általuk betanított énektanárok és kórusvezetők egyhetes kurzusokat tarthatnak az érintetteknek. A koronavírus-fertőzés vagy légúti betegségek miatt rehabilitációra szorulók mellett a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség), a tüdőfibrózis, a súlyos asztma és a tüdőrák csak Magyarországon több százezer embert érint, amely betegségekre szintén hatékony segítséget jelenthet egy SingLung kórushoz való csatlakozás.