A Magyar Állami Operaház 5 opera- és balettprodukció közreadásával bővítette az Opera Otthonra fizetős online kínálatát. A két árkategóriában elérhető előadások szerény összegért cserébe egy héten át full HD (1920×1080 képpont) képminőségben, sztereó hangzással, feliratozva bármikor visszanézhetők. Az OPERA saját rögzítésű felvételeinek folyamatosan bővülő választéka a www.opera.hu/operaotthonra/ondemand címen található.

A 2020/2021-es évadban a világjárvány okozta egészségügyi zárlatok az élet szinte minden területén, így az OPERA működése terén is új kihívásokat támasztottak és új tapasztalatokat hoztak. Bár az intézmény továbbra is a közönség előtt megtartott színpadi előadások elkötelezett híve, az online közvetítések bevezetése megerősítette azt a felismerést, hogy az Opera nem hagyhatja válasz nélkül azon nézőit, akik igénylik az Opera produkcióit, de vagy a távolság jelent számukra korlátot, vagy egyéb akadályok miatt nem részesülhetnek az élő előadás varázsában. Az Opera Otthonra video-on-demand szolgáltatása mindemellett lehetőséget biztosít arra is, hogy az OPERA produkciói egész évben hozzáférhetők legyenek, nem pusztán akkor, mikor azokat a dalszínház műsorára tűzi.

Az előadások az induláskor két jegyárkategóriában érhetők el:

Az OPERA elmúlt, 2020/21-es évadának egész estés premierjei és egyes kiemelt repertoárelőadások tartoznak az első, 2990 forint értékű kategóriába. Induláskor itt található: Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita (r. Szente Vajk) és Verdi Don Carlos (r. Almási-Tóth András) című műve, balettek közül a Vaszilij Vajnonen—Michael Messerer / Aszafjev-féle Párizs lángjai.

A második, 1990 forint értékű árkategóriában található a repertoárelőadások többsége, így Purcell A tündérkirálynő (r. Almási-Tóth András) című operája, a balettek közül pedig az Anna-Marie Holmes—Solymosi Tamás / Adam-féle A kalóz című műve.

Az Opera Otthonra video-on-demand szolgáltatásának elindulásával párhuzamosan folyamatosan bővül a legnagyobb zenei streaming-szolgáltatók (Spotify, Apple, Tidal, Deezer stb.) kínálatában a Magyar Állami Operaház által rögzített felvételek száma. Pillanatnyilag 18 magyar mű, köztük 17 opera és 1 balettzene felvételei érthetők el, többségében a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, valamint a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Kodály Kórus Debrecen, a Kolozsvári Állami Magyar Opera Zenekara, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és az UMZE Kamaraegyüttes közreműködésével.

Elérhető művek:

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára
Bella Máté: A tavasz ébredése
Dés László: A vágy villamosa (szvit)
Dohnányi Ernő: A tenor
Erkel Ferenc: Bánk bán (ősváltozat)
Erkel Ferenc: Bátori Mária (részletek)
Erkel Ferenc: Dózsa György (részletek)
Erkel Ferenc: Erzsébet (II. felvonás)
Erkel Ferenc: Hunyadi László (ősváltozat)
Gryllus Samu: Két nő
Gyöngyösi Levente: Gólyakalifa
Kodály Zoltán: Háry János
Kodály Zoltán: Székely fonó
Petrovics Emil: Lysistraté
Mezei Gábor Péter: A ravatallal szemben
Orbán György: Pikkóhertzeg
Selmeczi György: Spiritiszták
Szokolay Sándor: Hamlet