Bátran nevezhetjük ősbemutatónak a Centrál Színház 2022. szeptember 24-i premierjét, hisz a Mary Page Marlowe 2020. márciusában a Covid miatt csupán egy előadást ért meg. Az Augusztus Oklahomában Pulitzer-díjas írója, Tracy Letts új művét Puskás Tamás most a szerző eredeti szándéka szerint rendezi újra.  A darab azt meséli el, hogyan csúszott félre ennek a tehetséges lánynak az élete. Bármily sajnálatos, csak egyetlen válasz adható: a férfiak önzése miatt. Mary Page Marlowe szerepét a csecsemő és a gyerekszereplő Hőnig Emmán túl négy csodálatos színésznő: Básti Juli, Martinovics Dorina, Földes Eszter és Gombó Viola Lotti alakítják. A férfi szerepekben többek között olyan nagyszerű művészeket láthatunk, mint Schmied Zoltán, Fehér Tibor, Magyar Attila és Scherer Péter.

Puskás Tamás, az előadás rendezője elmondta: „2020. március 8-án Nőnapon volt a Centrál Színházban a Mary Page Marlowe ősbemutatója, de a következő előadást már ellopta a COVID. Azóta megérett bennem az elhatározás, hogy az író eredeti szándéka szerint öt szinésznő megformálásában adjuk elő a darabot. Így lesz Mary Page Marlowe története a női sors példázata. A szerző egy krimi dramaturgiáját használva azt kutatja, miért csúszott félre ennek a tehetséges lánynak az élete. Bármily sajnálatos, csak egyetlen választ adhatunk: a férfi szerep túlsúlya, ha úgy tetszik az ebből adódó önzésük miatt….”

Titok nyomában járunk. Egy asszony életével ismerkedünk 11 képben, 11 remekbe szabott jelenetben. 11 esély arra, hogy megértsük, mi történt vele és miért? Válás, kollégium, kórház, szerető, ügyvéd, pszichiáter: férfiak, férjek – puzzle, egy élet töredékei. Amikor összeáll a kép, megértjük, hogy mi miért történt!

„Mary Page Marlowe élete izgalmas esszenciája a női sors determináltságának. Élete nem átlagos, de választásai jellemzőek. Ahogy ő mondja: Csak egyfélekeppen lehetünk kislány, feleség, meg anya. Meg szerető.” – emeli ki Földes Eszter.

„Nagyon örülök, hogy társulati tagként a Mary Page Marlowe lesz az első bemutatóm a Centrál Színházban. Csodaszépen és izgalmasan megírt darab, ami végre tényleg rólunk, nőkről szól!“ –  mondja Martinovics Dorina.

„Mary Page Marlow történetét meséljük el, a darab mégis minden nőről, a nőkről szól. Korom szerint az idősebb Mary jeleneteit játszom, amikor küzdelmes élete vége felé eléri a legtöbbet, amit ember elérhet az életben, az önazonosságot, a megnyugvást!“ – teszi hozzá Básti Juli.

Tracy Letts világhírű amerikai drámaíró és színész 2008-ban Pulitzer-díjat kapott az Augusztus Oklahomában című művéért, 2013-ban pedig Tony-díjjal ismerték el a Booth Színház-béli Nem félünk a farkastól-ban nyújtott George-alakítását. A Mary Page Marloweaz egyik legújabb darabja, melyet a hazai közönség most láthat majd először. A Centrál Színház előadásában Básti Juli, Martinovics Dorina, Földes Eszter és Gombó Viola Lotti, valamint a gyerekszereplő Hőnig Emma mellett Ágoston Kati, Borbás Gabi, Cseke Brigitta, Fehér Tibor, Magyar Attila, Mészáros Piroska, Ódor Kristóf, Pálfi Kata, Pálfi Dávid, Rada Bálint, Schmied Zoltán, és Scherer Péter lépnek színpadra.

A darabot Puskás Samu fordította, a jelmeztervező Kárpáti Enikő, a díszlettervező Bagossy Levente, az előadást Puskás Tamás rendezte.