A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, balettmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjának és Mesterművészének 80. születésnapja alkalmából a Magyar Nemzeti Balett művészei ünnepi gálaesttel készülnek 2021. november 21-én az Erkel Színházban. Az eseményhez kapcsolódóan az Opera a Magyar Táncművészeti Egyetemmel közös gondozásban bővíti Örökös Tagjait bemutató könyvsorozatát.

Dózsa Imre igazi danseur noble-ként csaknem három évtizedet töltött 1959 és 1988 között szólistaszerepekben a Magyar Állami Operaház színpadain, ahol a klasszikus-romantikus repertoár mellett a modern koreográfiákban is emlékezetes alakításokat nyújtott. Az Állami Balettintézet, majd későbbi Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőjeként és balettmesterként két periódus alatt összesen két évtizedig irányította a táncművészek nemzedékeinek felnevelését 1979 és 1991, majd 1997 és 2006 között. A nemzetközileg is elismert, táncosként Svédországban, Nyugat-Berlinben és az Egyesült Királyságban, balettmesterként az Egyesült Államokban és Svédországban, balettigazgatóként pedig idehaza és Chilében is tevékeny művész az elmúlt tíz évben vendégbalettmesterként ismét a Magyar Nemzeti Balett együttesének betanításaiban vesz részt.

A magyar balett doyenjének 80. születésnapja alkalmából a Magyar Nemzeti Balett ünnepi műsorába többségében Dózsa Imre emlékezetes klasszikus, neoklasszikus szerepeiből válogat koncertszámokat. Az Erkel Színházban november 21-én látható gálaeseten megelevenednek többek közt A rosszul őrzött lány, a Párizs lángjai, a Seherezádé és a Spartacus pas de deux-i, de látható lesz a gálán Dózsa Imre Mahler zenéjére készített, Adagietto című koreográfiája is. Az esten szólót táncol Balázsi Gergő Ármin, Földi Lea, Kekalo Iurii, Kerényi Barbara, Lee Yourim, Morimoto Ryosuke, Pap Adrienn, Pokhodnykh Ellina, Radziush Mikalai, Rónai András, Tanykpayeva Aliya, Timofeev Dmitry, Takamori Miyu, Topolánszky Vince, Wakabayashi Yuki. Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei és a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Paul Connelly.

A jubileumra időzítve jelenik meg a Magyar Táncművészeti Egyetemmel együttműködésben a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjait bemutató könyvsorozat legújabb kötete. Major Rita A tánc a korlátait legyőzni képes ember művészete – Dózsa Imre portréja ünnepi keretben című könyvében a jeles tánctörténész a Kossuth- és Liszt-díjas balettművésszel készített beszélgetések és korábbi interjúk alapján veszi számba Dózsa Imre párhuzamos pályafutásait: a táncosét, iskola- és balettigazgatóét, balettmesterét és magánemberét. A gazdagon illusztrált kötetben a Magyar Táncművészeti Egyetem és az Opera Archívumának fotóin kívül Dózsa Imre Magyarországon korábban publikálatlan felvételei is helyet kapnak.