Fotó: Berecz Valter

Frank Hilbrich rendezésében, az ötfelvonásos, olasz nyelvű, modenai változatban mutatja be Verdi Don Carlos című operáját a Magyar Állami Operaház. A 2021-es online premiert követően 2022. június 5-étől színházi keretek közt is látható előadássorozatban Matthew Polenzani betegsége miatt a címszerepet Carlo Ventre és Pataki Adorján énekli, az OPERA együtteseit Leonardo Sini dirigálja.

A 16. századi spanyol királyi udvarban a fiatal infánsnak, Don Carlosnak nem sok reménye lehet a boldogságra, miután a hitvesének szánt Valois Erzsébetet, akivel titokban egymásba is szerettek, végül politikai okokból apja, II. Fülöp vette feleségül. Gyerekkori barátja, Posa márki arra bíztatja, hogy az udvartól távol, kormányzóként álljon az elnyomott flandriaiak szolgálatába, mikor azonban érzelmeinek engedve az infáns találkozót beszél meg a királynéval, az udvar és az inkvizíció intrikusai nem csak az infáns, de szerettei életét is veszélybe sodorják.

Verdi a Párizsi Opera megbízásából eredetileg francia nyelven írta meg a Don Carlost, amit 1867-ben mutattak be a Szajna-parti városban. A darabot egy évvel később már Pesten is színre vitte a Nemzeti Színház, ahol 24 előadást ért meg, majd a Magyar Állami Operaház 1934-ben Oláh Gusztáv, 1969-ben Mikó András rendezésében állította színpadra, és 2015-ig összesen 629 alkalommal tűzte műsorára.

Az opera terjedelme miatt a legtöbb átdolgozásban ismert Verdi-opera, a módosításokat, húzásokat számos alkalommal maga a szerző készítette. A Magyar Állami Operaház most a Verdi által 1886-ban készített utolsó, modenai változatot mutatja be, amelyben a szerző visszaállította többek közt a mű I. felvonását. Itt Don Carlos és Valois Erzsébet a fontainebleau-i erdőben még azelőtt szerelmet vallanak egymásnak, hogy kiderülne, Fülöp király lesz a hercegnő hitevese. Az ilyen és ehhez hasonló drámai részletek még jobban kidomborítják a szereplők közti összefüggéseket, az állami és egyházi intrikák viszonyrendszereit. Ez Frank Hilbrich, a német nyelvterületen elismert rendező lélektanilag kidolgozott színrevitelének is központi eleme, melyben az egyén szabadságának lehetőségeit vizsgálja egy embertelen környezetben. Az előadás szimbolikában gazdag díszleteit Volker Thiele, a mai kort idéző jelmezeit GabrieleRupprecht tervezte. A címszerepben Matthew Polenzani megbetegedése miatt Carlo Ventre uruguayi tenor lép színpadra június 5-én, 8-án és 18-án, aki korábban az OPERA 2019-es margitszigeti Parasztbecsület-előadásában már bemutatkozott Turiddu szerepében, az idei évadban pedig eredetileg a június 10-én induló Andrea Chénier-előadások címszerepe kedvéért érkezett Budapestre. Június 11-én és 18-án Don Carlos szerepét a Kolozsvári Magyar Opera népszerű tenorja, Pataki Adorján veszi át, aki már egy évtizede rendszeres vendége a budapesti dalszínháznak is. A további főbb szerepeket Palerdi András (II. Fülöp), Szegedi Csaba (Posa márki), Ádám Zsuzsanna (Valois Erzsébet), Gál Erika (Eboli hercegnő), Gábor Géza (Főinkvizítor) és Köpeczi Sándor (Szerzetes) alakítja. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Leonardo Sini olasz karmester, a 2017-es Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny fődíjasa dirigálja