Derzsi György – Meskó Zsolt: A tizenötödik musical & forradalom

A Madách Színház 2022. április 22-23-24-én bemutatja Derzsi György és Meskó Zsolt A tizenötödik című művét, amely a III. Madách Musical Pályázat győztes darabja.

2020-ban a Madách Színház harmadik alkalommal hirdette meg pályázatát új magyar musical megalkotására, amelyen kizárólag olyan művek vehettek részt, amelyeket korábban még nem vittek színre. Derzsi György és Meskó Zsolt műve, A tizenötödik a III. Madách Musical Pályázaton 52 pályamű közül nyerte el az első díjat. A mű témaválasztása rendkívül izgalmas, megidézi az 1848-49-es szabadságharc korát. Főszereplője Kazinczy Lajos, a nyelvújító Kazinczy Ferenc fia, aki sodródik a történelem viharában, az apai örökség árnyékában, a beteljesületlen szerelem bánatában. A szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hőse lesz, aki csaták sorsát dönti el, szuronyrohamot vezet. Az aradi várban Haynau fogja lesz, ítéletre vár. A tizenhárom vértanút már kivégezték. Mi lesz az ő sorsa?

Forradalmian új hangvételű musical, melyben a kor magyar dallamvilága keveredik XXI. századi zenei formákkal. Szerelem, szenvedély, küzdelem a hazáért, a magam igazságáért, az életért.

A háromgenerációs, nagyszabású, magával ragadó, látványos előadást Szirtes Tamás rendezi, játékmesterként munkatársa Valcz Péter, aki a musical pályázat során a döntőben a darab félórás keresztmetszetét vitte színre. Az előadás díszlet- és animációtervezője Vízvárdi András, jelmeztervezője Rományi Nóra, koreográfusa Tihanyi Ákos lesz. A darab zenei vezetője Kocsák Tibor.

A szerzőkről

Derzsi György – színművész, énekes, zeneszerző. 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Szirtes Tamás osztályában. Alakította Jézust Tolcsvay László és Müller Péter Mária evangéliumában, vagy a címszerepet Kacsóh Pongrácz János Vitézében. Tagja volt a Komáromi Jókai Színháznak, a Győri Nemzeti Színháznak vagy a Budapesti Operettszínháznak is. Zeneszerzőként jegyzi a Kincsem, a Vörös Rébék, a Szent László, a lovagkirály, vagy a Tetemre hívás című musicalt. A tizenötödik című zenés mű társszerzőjével, Meskó Zsolttal írta korábban a Boldogság Szövetsége című musicalt.

Meskó Zsolt – író, rendező, filmproducer. Szentiván Napja című nagyjátékfilmjét, melyben Darvas Iván, a Legjobb Férfi Alakítás díját nyerte el a Filmszemlén, 2003-ban mutatták be. A fiúk a házból című kisjátékfilmje 2006-ban az Oscar-díj legjobb 10 kisjátékfilmje között szerepelt. Színházi íróként a magyar alkotók közül elsőként írhatott prózai táncjátékot – Gyarmati Fanni, az özvegy engedélyével -, Radnóti Miklós életéről. Az Experidance Táncegyüttes részére több nagysikerű táncelőadást írt, többek között az Én Leonardo és a Fergeteges című darabokat. Czomba Imre zeneszerzővel közös művét, a Makrancos Kata címűt, a RAM Colosseum mutatta be, akárcsak Szarka Gyula nagysikerű Toldi átiratát is, amelynek rendezője is volt. Derzsi György zeneszerzővel közös, A Boldogság Szövetsége című musical-jét 2021 szeptemberében mutatták be. Derzsi György számára írt, zenés monodrámája, a Szerelmem Sárdy pedig már közel a 150. előadásnál jár.

Derzsi-Meskó:

A TIZENÖTÖDIK

Kazinczy Lajos: Borbély Richárd, Jenővári Miklós, Solti Ádám
Anya, Török Sophie és a fekete angyalok: Baranyai Annamária, Détár Enikő, Gallusz Nikolett, Kecskés Tímea, Ladinek Judit
Julius von Haynau: Egyházi Géza, Miller Zoltán, Posta Victor
Von Lasberg: Cseh Dávid Péter, Sánta László
Majthényi Zsófia: Békefi Viktória, Gubik Petra, Simon Boglárka
Széphalmi: Barát Attila, Sándor Dávid, Weil Róbert
Görgei Artur: Kiss Ernő Zsolt, Nagy Balázs
Klapka György és Baló lelkész: Németh Gábor

A hadbíróság tagjai:

Ernst – törzshadbíró: Mező Zoltán, Török Tamás
Von Lenk: Fejszés Attila, Sövegjártó Áron
Wunscheim: Jenei Gábor
Mechwart: Borsányi Dániel, Varga Szabolcs
Prader: Nádas Gábor Dávid, Vecsei László
Schmidt: Gréczy Balázs, Nagy Attila

Kazinczy tisztikara:

Várnay százados: Nagy Róbert
Zsolnay őrnagy: Galbenisz Tomasz, Lőrincz Sándor
Díszlet- és animációtervező: Vízvárdi András
Jelmeztervező: Rományi Nóra
Zenei vezető: Kocsák Tibor
Koreográfus: Tihanyi Ákos
Világítástervező: Madarász János
Szcenikus: Szűcsborus János
Koreográfus asszisztens: Molnár Ferenc
A rendező munkatársa: Váradi Éva
Játékmester: Valcz Péter

Rendező: Szirtes Tamás