Két új darabot mutatott be 2021. decemberében a Katona József Színház. A nagyszínpadon Turgenyev regénye nyomán Ascher Tamás rendezésében az Apák és fiúkat, a Kamrában pedig Tárnoki Márk rendezésében a teremtményeket láthatja a közönség.

Apák és fiúk

A nihilista Bazarov doktor „tízparancsolata”: „A szerelem nem létezik Nincs semmi misztikus a nemiségben. Pusztán fizika. Vagy kémia. Baromság mindenféle giccses szirszarral felruházni ezt az egészet. A trubadúrok elmebetegek voltak. Ha megkívánsz egy nőt, kapd el, Ha ellenáll, keress másikat! Fogadd meg Bazarov doktor tanácsát: annyi nő van, mint a szemét.”

Turgenyev érzelmes, fordulatos története látszólag két nemzedék szembenállásáról, valójában a folyton változó viszonyokról, ideológiai vitákról, önmeghasonlásról, megalkuvásról és elfojtott vágyakról szól. Az ifjú Bazarov éles és határozott, mindenkit provokál, mindenkinél erősebb, de önmagát nem tudja legyőzni.

Turgenyev tárgyilagosan, sőt együttérzően ábrázolta a szembenálló generációkat, mégis sikerült mindenkit megsértenie. Minden tükörbe néző torzképet látott. A Csehov adaptációiról, illetve a Katona nézői számára Pogánytánc című művéről ismert Brian Friel sűrít, kiemel, sejtet és felkavar.”

SZEREPLŐK

Jevgenyij Bazarov, nihilista  
Vizi Dávid
Arkagyij Kirszanov, nihilista  
Tasnádi Bence
Nyikolaj Kirszanov, Arkagyij apja 
Máté Gábor
Pavel Kirszanov, Nyikolaj öccse  
Fekete Ernő
Vaszilij Bazarov, Jevgenyij apja   
Kocsis Gergely

Arina, Jevgenyij anyja   
Szirtes Ági
Anna Ogyincova, özveny földbirtokosnő      
Jordán Adél
Katyerina, Anna húga   
Veszelovszki Janka m.v.
Olga hercegnő, Anna nagynénje  
Csoma Judit m.v.
Fenyicska, házvezetőnő Kirszanovéknál     
Borbély Alexandra
Dunyasa, szolgálólány Kirszanovéknál
Pálmai Anna
Prokofjics, inas Kirszanovéknál    
Szacsvay László
Pjotr, szolgáló Kirszanovéknál     
Lengyel Benjámin
Tyimofejics, szolgáló Bazarovéknál     
Ujlaki Dénes


Teremtmények

Mary Shelley Frankenstein című regénye alapján íródott alkotás.

Kutatóhajó vesztegel az Északi-tenger jégtáblái között. Ítéletidő. Üvöltő szél, hóvihar. A jégen egy szán közelít. Van rajta valami. Ember. Él. Megmentik a lázálmok közt vergődő férfit. A hajóra viszik. A férfi felriad. Megszállottan keres valakit. Egy alakot, akit ő teremtett. A gyermekét. Meg akarja ölni…

Itt indul Mary Shelley kultikussá vált regénye. Az Északi-sarkon kapaszkodik egymásba két alak. Teremtő és teremtmény. Apa és fiú. Gyilkos és áldozat, áldozat és gyilkos.

Alapvető, emberi vágyaik mentén alakult a történetük pokoljárássá. Szeretetre, figyelemre vágytak. Arra, hogy elfogadják őket. Tudásra vágytak. Alkotni akartak. Szeretni akartak. Társat akartak. Változtatni akartak a világon. Új dolgokat létrehozni. Teremteni…

„Milyen feltartóztathatatlanul válunk azzá, amik végül leszünk…”

A két alak története során az emberiséget meghatározó alapvető kérdések merülnek fel alkotásról, tudományról, felelősségről. Életről és halálról.Szereplők:

Victor Frankenstein
Bányai Kelemen Barna
Teremtmény  
Rába Roland m.v.
Elizabeth
Pálos Hanna
Robert Walton, a hajó kapitánya  
Elek Ferenc
Alphonse, Victor apja/Vak öreg    
Bezerédi Zoltán
William, Victor öccse/Fiatal férj    
Szécsi Bence e.h.
Justine, szolgáló/Fiatal feleség     
Tóth Zsófia