18.8 C
Budapest
csütörtök, június 13, 2024
hirdetés

David Eldridge: Kezdet magyarországi bemutató a Rózsavölgyi Szalonban

Fotó: Art & Lens Photography

A Rózsavölgyi Szalon 2022. február 17-én mutatta be Dicső Dániel rendezésében David Eldridge: Kezdet című darabját. A kétszereplős előadásban Danis Lídiával és Schmied Zoltánnal találkozhatnak a nézők, akik most először játszanak együtt színházban.

Karinthy Frigyes mondta: Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi nőt – a nő férfit. Ezt Karinthy idejében sem volt egyszerű, mai világunkban pedig még bonyolultabbá vált. Az online térben való kommunikáció, de főleg ismerkedés teljesen átformálja az emberek egymáshoz való kapcsolódását. Nagyon sokan könnyedén, lazán tudnak beszélgetni egymással, mindaddig amíg nem történik meg a személyes találkozás, hiszen az online térben bárki, bármi lehet. Laurát alakító Danis Lídia előadásában remekül jeleníti meg az emancipált, látszatra magabiztos, jó egzisztenciával rendelkező vezető beosztású, az élet minden területén tudatosan, előreláthatóan gondolkozó nőt. De mi van a látszat a Facebook világán túl. Sajnos az élet nem habos lányregény, sokan 38 éves korukra körömszakadtáig igyekeznek betervezni – és ez így tudom nagyon rosszul hangzik -, a gyermekvállalást. Hiszen jó munkahely, vezetőbeosztás, szuper helyen egy jó lakás már kipipálva, csak az fránya magány ne lenne. A habos-babos esküvő és a pelenka szagú levegő ideája pedig lassan elúszóban.

És mit találunk a másik oldalon.

Schmied Zoltán, által alakított Danny is szembetalálkozik korunk kihívásával, túl a válásán, gyermekkel a háta mögött, akit már 4 éve nem is látott, ráadásul visszaköltözve édesanyjához és dadusához, valami kevésbé flancos városrészbe, nem túl biztató jövő egy negyvenes pasinak, sőt egyáltalán semmi jóval nem kecsegtet. És vajon online téren kívül hol találkozhat két magányos lélek. Szerencsére a házibulik még nem kerültek süllyesztőbe, és egy ilyen összejövetelre még mindig legmegfelelőbb alkalom a lakásavató, jó hogy ez még nem lett idejétmúlt. Itt kezdődött el minden, ahol a két főhős kicsit csetlőn botlón egymásra talált, sőt egyenesen kettesben maradt.  Schmied Zoltán remek arcmimikájával bravúrosan láttatja a benne rejlő feszültséget. Hiába az offline tér, az egy kicsit más, itt nehezebb szépíteni a dolgokon, mert az arcra minden ki van írva. A két szereplőről azt gondolnánk, hogy nem illenek össze, de ez csak azért van, mert képtelenek beszélgetni egymással. Laura a bátrabb, a kezdeményezőbb. Két idegenként küzdenek egymással, s keresik a közös hangot. A görcs szép lassan oldódik bennük és leválik róluk a „régi énjük”, végül mindketten megkapják azt, amire vágynak, mert az élet szép. Mi nézők pedig, ha valamin nevetni is tudunk, akkor nem is fáj annyira. Szóval magányos férfiak és nők irány a Rózsavölgyi Szalon.

[ngg src=”galleries” ids=”62″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
164FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb