Cziffra Café: Tompos Kátya és Balázs János online koncertje

Fotó: Jaksa Tímea

Cziffra Café: Tompos Kátya és Balázs János online koncertje 2021. április 14. (szerda), 19.00 órakor Békéscsabáról, a Csabagyöngye Kulturális Központból. A koncert élőben és díjmentesen követhető online.

Cziffra György művészetéhez hozzátartoznak az éjszakai bárok zongorái mellett eltöltött évek, amikor kényszerűségből, a megélhetésért – ahogy Ő fogalmazza önéletrajzi könyvében – „leereszkedett az alvilágba”. Igaz, a lokálokat nem egyszer klasszikus hangversenyteremmé változtatta. A Cziffra György-emlékév kiemelt célja, hogy programjai kialakításával a műfajok és a művészeti ágak között hidat képezzen, hiszen a névadó víziója is ez volt: „eljön még az a nap, amikor a különböző művészetek képviselői (…) kézen fogják majd egymást…”.A Cziffra Fesztivál és a Filharmónia Magyarország közös szervezésében megvalósuló koncert azt az időszakot idézi meg, amikor a legendás zongoraművész a pesti éjszakában, bárokban zongorázott, világszínvonalú játékával ajándékozva meg az éjszaka közönségét –  gondoljunk csak a legendás Arizona mulatóra, a Bristol szállóra vagy a Kedves Presszóra.

Balázs János fotó: Emmer László

Nehéz eldönteni, hogy Tompos Kátya színésznőként vagy énekesnőként sikeresebb, hiszen sokszínű tehetsége mindkét szerepben megmutatkozik, szólóénekesként és színésznőként egyaránt unikális atmoszférát teremt. A Cziffra Fesztiválon másodízben lép fel – 2020-ban a Báresten a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával állt színpadra –, és már tudjuk, hogy épp olyan jól áll neki a francia sanzon, mint a cigánydalok, vagy a kávéházi századfordulós slágerek. Tompos Kátya zenei karrierje során olyan neves előadókkal, együttesekkel dolgozott már közösen, mint Hrutka Róbert, Zorán, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, Goran Bregovic, Borbély Mihály, a Modern Art Orchestra, a Hot Jazz Band, Sárközi Lajos és zenekara, a Söndörgő vagy a Budapest Klezmer Band. Dalszerzőként, dalszövegíróként is debütált 2017-ben Holdjárat című szólóalbumával.

Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál és a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője előszeretettel tesz zenei kirándulásokat a klasszikus zenén kívül más műfajokban is, szólókarrierje mellett örömmel lép fel kis formációkban, különösen azokban, ahol valami újat, valami mást mutathat közönségének. Nevéhez fűződik például a ZongOpera sorozat is, amelyben többek között Miklósa Erikával, Rost Andreával és José Curával alkottak párost a színpadon, de emlékezetes Rúzsa Magdival való közös estje, vagy Lajkó Félixszel való improvizációs koncertjei is. Tompos Kátyával most lép fel első ízben, de a tervek szerint nem utoljára, hiszen az idei nyári VeszprémFesten szintén színpadra állnak közös estjükkel.

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. A békéscsabai koncert a Filharmónia Magyarországgal közös hangverseny, amely élőben, díjtalanul megtekinthető a cziffra100.com oldalon, a Cziffra Fesztivál Facebook-csatornáján és a Filharmónia web- és Facebook-oldalán, valamint YouTube- és Vimeo-csatornáján. Különleges lehetőség az is, hogy a Filharmónia Magyarország YouTube-csatornáján hosszú távon elérhetőek maradnak ezek a programok és ingyenesen bármikor visszanézhetők.