A határokon átívelő összefogásának egyik résztvevője a koszovói Chopin Piano FEST, amely évek óta jó kapcsolatot ápol a magyar művészvilággal. A több mint egy évtizedes múlttal bíró pristinai rendezvény minden évben világsztárokat lát vendégül, egyik fontos célkitűzése pedig az, ami Cziffra Györgynek is szívügye volt: támogatni a fiatal tehetségeket. Így talált egymásra azonos célok és misszió mentén a Cziffra György-emlékév és a Chopin Piano FEST, az együttműködés keretében eddig két koncert és mesterkurzusok valósultak meg Pristinában olyan művészek részvételével, mint Kovács Gergely (zongora), Balogh Ádám (zongora) és Banda Ádám (hegedű). 2022. októberben Budapesten folytatódik az együttműködés a Chopin Fesztivál fiatal versenygyőztes művészeinek koncertjével a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, közreműködik Andi Duraku (zongora) és Rron Bakalli (hegedű). Jegyvásárlás a  Cziffra100.com weboldalon.

Andi Duraku pályafutása Gjakovából, Koszovó hetedik legnagyobb városából indult el, a Pristinai Egyetemen folytatódott, és immár Németország, Svájc, Franciaország és Törökország koncerttermei is szerepelnek a zongoraművész által meghódított helyszínek között. Számos európai verseny – például a Chopin Verseny – díját elnyerte, szólistaként lépett fel a Berlini Filharmonikusokkal, és olyan szaktekintélyek mesterkurzusait látogatta, mint Dmitry Bashkirov, Lajkó István. A Cziffra100 keretében virtuóz művekkel bizonyítja kiválóságát: a romantikus-misztikus Szkrjabin két etűdjével, köztük a balkéznek különösen nagy kihívást adó Op. 8-as sorozat egyik darabjával, valamint Liszt Velencét és Nápolyt idéző Tarantellájával.

A műsor további részében Durakuhoz a szintén gjakovai születésű, hasonlóan diadalos utat bejárt zenésztárs, Rron Bakalli hegedűművész csatlakozik. Közös előadásukban megszólal a romantika két fontos hegedű-zongora kompozíciója, Grieg harmadik szonátája és Saint-Saëns Sarasaténak ajánlott mesterműve. A program magjaként pedig a hollywoodi sztárszerző, Korngold kísérőzenéjét mutatják be, amelyet ifjú titánként komponált a bécsi Burgtheater számára, a Sok hűhó semmiért 1918-as előadásához.

Cziffra György világhírű zongoraművész 100. születésnapját Magyarország Kormánya hivatalos Emlékévvé nyilvánította, 2021-ben pedig az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével.

2022. október 15. szombat 18.00
Hegyvidéki Kulturális Szalon

Fókuszban a fiatalok
A pristinai Chopin Fesztivál művészeinek hangversenye
Andi Duraku (zongora) és Rron Bakalli (hegedű)
(A Cziffra György-emlékév, a Chopin PianoFEST , a MOMkult és a Hegyvidéki Kulturális Szalon közös koncertje)

Műsor:
Szkrjabin: Két etűd (cisz-moll op. 2/1, gisz-moll op. 8/9) (Andi Duraku zongora),
Grieg: c-moll hegedű-zongora szonáta op.11. (Andi Duraku zongora, Rron Bakalli hegedű),
Korngold: “Sok hűhó semmiért” Szvit hegedűre és zongorára Op.11 (Andi Duraku zongora, Rron Bakalli hegedű),
Liszt: Tarantella (Andi Duraku zongora),
Mendelssohn: Bevezetés és rondo capriccioso op. 28 (Andi Duraku zongora, Rron Bakalli hegedű)

Jegyek itt: https://cziffrafesztival.hu/program/fokuszban-a-fiatalok/