Budapesten látható Peller Károly rendezése

2022 októberében mutatta be a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Tersánszky Józsi Jenő népszerű ifjúsági regényének musical-változatát, a Misi mókust, amely mostantól megújult szereposztással Budapesten, a RaM-Art Színházban lesz látható.
Misi mókus, a különc erdőlakó története nem ismeretlen a kisiskolások körében, hiszen sok intézményben kötelező olvasmány. Tersánszky Józsi Jenő meséjéhez ezúttal Nyitrai László komponált zenét, dalszövegeit a címszerepet alakító Cseh Dávid Péter írta.
Peller Károly adaptációja a jelenleg is futó nagy sikerű zenés ifjúsági előadásokhoz – például A Szépség és a Szörnyeteghez, a Madagaszkárhoz vagy A dzsungel könyvéhez – hasonlóan az egész családnak kellemes kikapcsolódást és kiváló szórakozási lehetőséget kínál. Hiszen amellett, hogy fontos kérdésekről beszél a gyerekek számára is izgalmas módon, a felnőttek is megtalálhatják benne azokat a gondolatokat, amelyekkel azonosulni tudnak. Így együtt nevethetnek, vagy éppen izgulhatnak a szereplőkért kicsik és nagyok.
Emellett Nyitrai László fülbemászó zenéjén keresztül a nézők közelebb kerülhetnek az erdő állataihoz, ugyanis a dalok hűen tükrözik az erdőben élők jellemző tulajdonságait, és illeszkednek Széll Tímea díszlet- és jelmezterveihez.
„Érzem, hogy lépnem kéne rég! Elvégre létezhet világ, hol, aki más, nem fél, nem bántják, egyformának látják” – énekli Misi a darabban, aki Szajkó nénivel való találkozása után elindul, hogy egy távoli vidéken keressen magának új otthont. A mókust ugyanis az erdőben folyton bántják különleges tulajdonsága, fekete farka, valamint viselkedése miatt. Misi rendszeresen megszegi a szabályokat, például megeszi a tananyag magvait, emiatt pedig kizárják a játékból. Szajkó néni örökké termő fákról és örök nyárról mesél neki, így a kis állat elindul, útja során pedig izgalmas kalandokba keveredik. Miközben az új világban barátokat és rosszakarókat szerez, mindenhol úgy érzi, hogy máshol százszor rosszabb élni, mint a megszokott erdőben, és úgy dönt, hazatér.
A Misi mókus budapesti bemutatóján új szereplőkkel találkozhatnak a nézők. A családi musical főbb szerepeiben Cseh Dávid Péter mellett olyan népszerű művészek láthatók, mint Vágó Zsuzsi, Janza Kata, Kékkovács Mara, Siménfalvy Ágota, Horváth Dániel, Peller Károly, valamint Braga Nikita. Feltűnnek a fiatal színészgeneráció kiemelkedő alkotói is: Becz Bernadett, Pacskó Dorka, Gábor Márkó, Oláh Béla, Tarlós Ferenc és Vígh Gergő.

Az előadás október 24-től látható, a decemberi időpontokra még válthatók jegyek a https://www.jegy.hu/program/misi-mokus-csaladi-musical-ket-reszben-150996/1025254 oldalon.

Kékkovács Mara a darab egyik főszereplője villáminterjúban nyilatkozott lapunknak a mesedarabról.

Ismerte már ezt a mesét, amikor felkérték a szerepre?
Ezzel a darabbal már találkoztam gyermekkoromban, hiszen egy ismert Tersánszky-meséről van szó. A kislányomnak is elolvastam, amikor olyan hat-hét éves volt, tehát az előadás előtt is többször találkoztam vele. Én egyébként nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek meséken öljenek fel, már csak azért is, mert a közös meseolvasásban egyrészt a történet megindítja a gyermek fantáziáját, másrészt pedig közös élmény nyújt a szeretett szülővel is.

Másképpen kell játszani, ha a közönség főleg gyerekekből áll?
Úgy érzem, színészként nem kell különbséget tennünk, hogy felnőtt vagy gyerekelőadásban játszunk, hiszen Szűcs Kingával együtt vallom, hogy „A játék komoly dolog” s ez ránk, színészekre is vonatkozik. Ugyanúgy oda kell tennünk lelkileg magunkat, a szerepemben – Szajkó néni vagyok – bele kell élnem magam a karakterembe, át kell élnem minden pillanatot.
Ez a darab egyébként sem igazán a nagyon kicsiknek szól, a nagyobbacskák pedig már sok mindent értenek, és sok mindenre odafigyelnek. A darab szerzői – akár a próza, akár a dalok tekintetében – az alkotás alatt figyelembe vették, hogy egy színpadra alkalmas, de gyerekeknek szóló darab szülessen, minden úgy van megírva, hogy nekünk csak el kell játszani a szerepünket. A 2×45 perc alatt komoly és vicces részek váltakoznak dalokkal megtűzdelve, hisz mégiscsak egy musicalről beszélünk, amit a 4-10 éves korosztály számára íródott.

A közönségről már beszéltünk, de kikkel játszik együtt a színpadon?
A darabot Peller Károly rendezte, aki már régóta kollégám az Operettszínházból is. Az én szerepemben Vágó Zsuzsival és Janza Katával váltjuk egymást, de betanultam Siménfalvy Ágota szerepét is, ha szükség volna rá, oda is be tudnék ugrani. A fiatal férfi főszereplőket – Cseh Dávid Péter, Tarlós Ferenc – is ismerem az Operettből, egyszóval olyanok a szereplőtársaim, akikkel már régóta játszom együtt, s így kiváló csapatot alkotunk, a helyszín – a RaM-Art Színház – pedig tökéletesen megfelel ahhoz, hogy valódi színházi élményben legyen része azoknak – kicsiknek és nagyoknak egyaránt – akik eljönnek megnézni az előadásunkat.
Tölgyesi Tibor
fotó: Szobonyai Patrícia