36.4 C
Budapest
hétfő, július 15, 2024
hirdetés

Bartók Mandarinjával emlékezik és tiszteleg a BDZ

Hagyományteremtő szándékkal 2021. május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét. A Budafoki Dohnányi Zenekar is csatlakozott a kezdeményezéshez egy dedikáltan az alkalomra összeállított online koncerttel a Megérthető zene sorozatuk részeként Bartók: A csodálatos mandarin – szvittel kívánnak emlékezni és tisztelegni Kocsis Zoltán előtt.

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze. A kezdeményezéshez egy kifejezetten erre az alkalomra összeállított és rögzített online koncerttel csatlakozik a Budafoki Dohnányi Zenekar. A szórakoztatóan ismeretterjesztő, legendásan szuggesztív, karmesteri magyarázatokkal kiegészített és átszőtt Megérthető zene sorozatukba ráadás koncertként felvett Bartók: A csodálatos mandarin – szvittel kívánnak emlékezni és tisztelegni Kocsis Zoltán előtt. Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgató karmestere köztudottan sajátos viszonyt ápol a Kocsis Zoltán által is kiemelt kötődéssel kezelt Bartók-életművel. Tudása és Bartók-ismerete közismerten kiemelkedő.

Kocsis Zoltán minden magyar zeneszerető ember életében fontos szerepet játszott. Hollerung Gáboréban különösen fontosat; Kocsis sokszor járt a Budafoki Dohnányi Zenekarnál, nagyon szerette a BDZ-t. A két karmester már tanulmányaik során is összekapcsolódott egymással, közös tanáruktól, Simon Alberttől, a mindenki által csak Jumiként emlegetett mestertől sajátították el a „zenekarépítés know-how-ját.”

„Életem egyik legpozitívabb élménye a karmesteri diplomakoncertem volt. Kocsis is jelen volt, tanítványa is közreműködött. Kocsis a végén bejött a művészszobába, és elmondta tanítványának, hogy mennyire rosszul teljesített. Majd közölte velem, hogy a zenekar is rémisztő volt. Végül pedig odaszólt nekem a következő szavakkal: „Végül is messze te voltál a legkevésbé szar…” Ez vált életem legmeghatározóbb motivációjává.”

Május 30-án, Kocsis Zoltán születésnapján Bartókkal várja tehát a BDZ közönségét. Bartókkal és Hollerung Gábor magyarázataival a Megérthető zene koncerten. A Bartók által írt A csodálatos mandarin koncertszvitje szólal meg, amely a hajszával záródik. A mű a XX-XXI. század örökérvényű, ma is igen aktuális kérdéseit taglalja: Mi a civilizáció és mi a barbárság? Hogyan tudjuk a bűnt és a tisztaságot megkülönböztetni? Hogyan tudunk elevickélni a mindig is létező bűnök és a reményeink szerint szintén mindig létező tisztaság között?

A Budafoki Dohnányi Zenekar és Hollerung Gábor híresen szuggesztív és szórakoztató magyarázataival és Bartók zenéjével várja közönségét a BDZ YouTube-csatornáján – www.youtube.com/bdzbudapest/ – május 30-án, 11 órakor, A magyar klasszikus zene napján – in memoriam Kocsis Zoltán.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
169FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb