2022. március 16-tól kezdődően, idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Kárpát-medence immár legtöbb helyszínre eljutó rendezvénysorozata, a Bach Mindenkinek Fesztivál. A komolyzenei programsorozat az 1685. március 21-én született géniusz, Bach születésnapjának hetében indul összesen 70 településen, mintegy 150 ingyenes fesztiváleseménnyel, ezt követően pedig folytatódik az egész esztendő során – a kultúra Bach zenéjével szólít meg tízezreket!


2019-ig a fesztivál teljes programja a Bach születésnapját körülvevő két hétben zajlott, azonban az idén már a pandémia két évének tanulságait hasznosítva a BMF innovatívan, hibrid fesztiválként az egész évet átfogva szolgálja határokon belüli és túli közönségét. Egyaránt jelen van az online térben, a koncerttermek világában és szabadtéren. 

A Bach Mindenkinek Fesztivált az ingyenes látogathatóság mellett mindenkor a minőség melletti elkötelezettség és az innováció iránti nyitottság jellemezte, amit a Magyar Fesztivál Szövetség a legjobb hivatalos komolyzenei rendezvénysorozatokat jutalmazó Fesztiváldíjával ismert el.

A március 16-i nyitókoncerten a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kar hallgatói adnak ünnepi koncertet; közreműködik a kar szimfonikus zenekara, énekkara, kamaracsoportjai, tanárai és diákjai. A számos szabadtéri esemény sorából kiemelkedik a március 20-i koráléneklés a Budai Vár Szentháromság terén, amely nagysikerű esemény korábban már kétezer fős hallgatóságot vonzott. Johann Sebastian Bach születésnapján, március 21-én különleges koncerttel készül Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész és Marczi Mariann zongoraművész, Detvay Mária Marcella hegedűművész, Pertorini Rezső csellóművész az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Igazgatási Központban. Közreműködik a Budapest-Fasori Református Kollégium Julianna Általános Iskolájának Énekkara és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kórusa. Az est háziasszonya: Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője. Március 29-én a Gödöllői Királyi Kastélyban Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester vezényel. A március 24-i Bach Mindenkinek Fesztivál díjátadón Marczi Mariann zongoraművész és Rohmann Ditta Junior Prima- és BMF-díjas csellóművész ad gálakoncertet. Március 27-én Tatán az Esterházy Kastélyban az üzemeltető NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. -vel közösen szervezett koncerten lép fel a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója, Kovács Zalán László tubaművész által vezetett Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes. Különlegességként március 28-án a Hagyományok Házában indiai művészek szólaltatják meg Bach zenéjét. Határainkon túl 22 településen koncerteznek a fesztivál fellépői.