18.3 C
Budapest
szerda, június 12, 2024
hirdetés

Az úrhatnám polgár – fiatalos szellem és barokk zene találkozása az Eiffel Műhelyházban

Fotó: Rákossy Péter

Ónodi Eszter, Mészáros Máté, Kaszás Gergő és Péterfy Bori főszereplésével, valamint fiatal énekesek, kórus és balettművészek közreműködésével, Tarnóczi Jakab rendező és Varga Zsófia dramaturg átdolgozásában mutatja be Molière komédiáját Lully kísérőzenéjével a Magyar Állami Operaház. Az előadás bemutatója 2021. június 12-én 19:00 órától az Eiffel Műhelyházban és az Opera Otthonra fizetős szolgáltatásában is megtekinthető lesz.

Molière és Lully 1670-ben mutatták be Az úrhatnám polgár című ötfelvonásos balettkomédiájukat XIV. Lajos királyi Loire menti rezidenciáján, a chambord-i kastélyban. Az uralkodó udvarát szórakoztató, zenével, énekkel és tánccal kísért több órás összművészeti produkció jött létre, amiben Jourdain úr figuráján keresztül a drámaíró és egyben főszereplő Molière egyszerre űzött gúnyt az úri körökbe vágyakozó, jómódú, ám műveletlen párizsi polgárból, és az őt lenéző, hiú arisztokráciából. Molière máig népszerű alkotása napjaink repertoárszínházi keretei és a megváltozott társadalmi viszonyai között eredeti formájában nehezen előadható, zenés színház lévén ugyanakkor az Opera a francia múzsának szentelt évadában arra tesz kísérletet, hogy a korszakalkotó drámaíró műve mellé visszaemelje Lully zenéjét, annak énekes számaival és balettbetéteivel együtt.

Tarnóczi Jakab kapta a feladatot, hogy a mai közönség számára is értelmezhető közegbe ültesse Az úrhatnám polgárt. A zenés színházi rendező szakon végzett fiatal alkotó alapítója a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színháznak, rendezései láthatók a budapesti Katona József és a Thália Színházban, és dolgozott a K2 társulatával is, de nem ismeretlen számára az Opera közege sem: 2018-ban a dalszínházzal koprodukcióban készült el Bach világi kantátáiból összeállított előadása ÖRÖMÜNNEP címmel az Ódry Színpadon.

Varga Zsófia dramaturggal közös átdolgozásukban Jourdain úr, a sikeres élelmiszeripari vállalkozó megvásárolja az Eiffel Műhelyházat annak minden dolgozójával együtt, és családjával beköltözik az épületbe. A nagyvonalú mecénás a komolyzene legnagyobb híveként és rajongójaként, a művészeket pártfogójaként igyekszik feltűntetni magát, hogy belopja magát Péterfy grófnő szívébe. Miközben családja megvetéssel vagy közönnyel fogadja az alakoskodást, új barátja, Friedenthal gróf személyében komolyabb veszély is leselkedik rá, mint hogy nevetségessé teszi magát művészei hóbortja révén.

A dalszínházi szakmákat is bemutató, élő videóvetítésekkel kísért produkció prózai szerepeiben olyan népszerű színművészekkel találkozhat a közönség, mint Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Ladányi Júlia, Kaszás Gergő, Friedenthal Zoltán és Péterfy Bori, míg az operaénekes közt a legfiatalabb generáció jeles képviselői – Daragó Zoltán, Erdős Attila, Molnár Anna, Ninh Duc Hoang Long és Varga Donát – mutatkoznak be. A Kálmán Eszter látványtervező által kialakított térben fellépnek a Magyar Nemzeti Balett művészei is (koreográfus: Sarkissova Karina), az Opera Zenekar és Énekkart (karigazgató: Csiki Gábor) Thomas Kornél vezényli.

Az Eiffel Műhelyházban az idei évadban mindössze egy alkalommal, 2021. június 12-én 19:00 órától látható produkciót a közönség csak érvényes Védettségi Igazolvánnyal látogathatja, ennek hiányában azonban az előadás az Opera Otthonra fizetős internetes szolgáltatásában, élő közvetítés formájában is megtekinthető. Az úrhatnám polgár ugyancsak szerepel az Opera 2021/22-es Újranyitó Évadának kínálatában.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
163FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb