Fotó: Pályi Zsófia

A Müpa az adventi időszakot megszépítendő 2021-ben is számos meglepetéssel készült az év utolsó hónapjára, ezzel is segítve a ráhangolódást a közelgő ünnepekre. Karácsony közeledtével azonban még egy ajándékkal kedveskedik nézőinek az intézmény: december 24. és január 3. között mindenki számára megnyitja médiatárát, amelybe ráadásul hét új, világszínvonalú felvétel is bekerül. Mások mellett Händel oratóriuma, a Messiás 2018-as előadását, az évad együttesének választott Győri Balett PianoPlays című produkcióját és Judith Hill koncertjét láthatják – vagy élhetik át újra – az érdeklődők.

Az ünnepek alkalmából 7 új produkcióval bővíti HD-minőségű felvételek sorát tartalmazó digitális médiatárát a Müpa, amelyeket december 24-től egészen január elejéig regisztráció nélkül élvezhetnek mindazok, akik az online térben keresnek kikapcsolódást. Händel Messiása máig a komponista egyik legnépszerűbb műve, amelyet a Müpa közönsége is több ízben élvezhetett már. A Vashegyi György által vezetett együttesek 2018-as előadásának különlegessége, hogy a mű korai, 1742/43 körüli változatát mutatta be teljes terjedelmében. A produkcióban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar mellett négy kiváló szólista – Szutrély Katalin, Bárány Péter, Komáromi Márton és Najbauer Lóránt – működött közre. De a klasszikus zenére fogékony nézőknek más ínyencséggel is készül az intézmény: a korunk egyik legjobb hegedűművészeként számon tartott Maxim Vengerov a MÁV Szimfonikus Zenekarral adott emlékezetes koncertet, amelyen a hegedűverseny-irodalom egyik legkedveltebb darabját adta elő.

A könnyedebb műfajok kedvelőinek a többi között az egykor Prince turnézenekarát is erősítő, lefegyverző technikájú basszusgitáros, Ida Nielsen fergeteges, 2019-es koncertje nyújthat felejthetetlen pillanatokat, amelyen a dögös-zúzós számokon túl érzelemdús balladákat is játszott a zenekar. Ugyancsak Prince-hez köthető a könnyűzene egy másik meghatározó alakja, Judith Hill, akinek első lemezénél a művész producerként bábáskodott. Az énekesnő fantasztikus hangjával 2019 tavaszán bűvölte el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét. Nem csoda, hisz orgánumára és előadóművészi képességeire a popszakma krémje régen felfigyelt: olyan világsztárok lemezein hallhattuk korábban, mint Elton John, Anastacia, Robbie Williams vagy Rod Stewart, az utóbbi években pedig szólóban is sikert sikerre halmoz. Szintén könnyed dallamokat és felszabadult hangulatú estét garantál a László Attila vezette nagyzenekar, a Senior Big Band Nagy-Zene-Kari című műsora, amelyben jazzes és swinges lüktetésű dalok hangzanak el olyan sztárok közreműködésével, mint Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint és Szolnoki Péter.

Végül, de nem utolsósorban a Müpa digitális médiatárában a táncrajongók is megtalálhatják a számukra kedves előadásokat: az évad együttesének választott Győri Balett rövid etűdökből felépülő, Wagner és Liszt zenéjére koreografált, PianoPlays című előadásából a szerelem különböző arcait ismerhetjük meg, míg a Magyar Állami Népi Együttes Liszt-mozaikok címet viselő különleges tánckoncertje a zeneszerző-géniusz szellemét idézi. A Müpa digitális médiatára itt érhető el: https://www.mupa.hu/media/video