26.6 C
Budapest
szombat, június 15, 2024
hirdetés

Az aranyműves boltja – premier Gáspár Sándorral és Tóth Ildikóval

Fotó: Nagy Attila

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház. A Gáspár Sándor és Tóth Ildikó főszereplésével látható előadást Szikora János rendezi. Az Opera ezen kívül nem csak befogadja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kulturális eseményeit – köztük a Csík Zenekar és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeit az Erkel Színházban – de saját hangversenyt is időzít az eseményre, és több zenei szolgálatot is ad, többek közt a Ferenc pápa részvételével megtartandó zárómisén is a Hősök terén.

A csatolmányban találjátok a sajtóanyagot és az előadásból készült tavaszi online közvetítés néhány fotóját.

Fotókredit: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház

Az évadokkal egyre jobban sűrűsödő programjainak jobb átláthatósága érdekében, új szolgáltatásként a jövőben havonta igyekszem egy áttekintéssel is segíteni a munkátokat, hogy mi várható a következő hetekben. A premierekről, fontosabb eseményekről ettől függetlenül a jövőben is küldöm a sajtóanyagokat.

Bármilyen kérdés, további információ esetén keressetek bizalommal a levél alján található névjegyben szereplő elérhetőségeken.

Szeptemberi bemutatók:

szept. 3. (p) – Bizet: Carmen – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
Calixto Bieito világot bejárt nagy sikerű rendezése Szántó AndreaBrickner Szabolcs és Haja Zsolt/Bretz Gábor főszereplésével.

szept. 8. (sze) – Wojtyła: Az aranyműves boltja – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
Szikora János rendezésében a későbbi II. János Pál pápa darabja a házasság szentségéről. A székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban, Gáspár Sándor és Tóth Ildikó főszereplésével. Penderecki zenéinek tolmácsolásában közreműködik az Opera Zenekar tagjaiból alakult vonósnégyes és az Opera Énekkar.

szept. 17. (p) – Sol León & Paul Lightfoot: Sad Case – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
A Holland Táncszínház meghatározó alkotócsapatának mambóra készített szórakoztató koreogriáfiája. Az  Új(ra) lendületben modern balettest részeként, Lukács András Örvény és Alexander Ekman Cacti c. darabával egy műsorban látható.

szept. 25. (szo) – Beethoven/Kotzuebue/R. Strauss: István király, Magyarhon első jótevője/Athén romjai – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
Beethoven 250 jubileumi évében a szerző két, a Pesti Német Színház 1812-es megnyitására komponált kísérőművét Oberfrank Pál rendező aktualizálta. Az előadások karmestere fivére, Oberfrank Péter.

Koncertek:

szept. 7. (k) – OPERA184 – Eiffel Műhelyház, Mozdonycsarnok
Az ország legrégebbi színházi szimfonikus együttese, melynek jogelődjét Erkel Ferenc a Pesti Magyar Színházban hozta létre 1838-ban, az Eucharisztikus Konferenciára időzítve Bruckner 9. szimfóniáját, azt megelőzően pedig az Énekkarral Penderecki: A kérub éneke c. művét és Pierre de la Rue Requiemjét adja elő. Vezényel Kesselyák Gergely.

szept. 12. (v) – Dante700 – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
Az itáliai költő halálának 700. évfordulója alkalmából Dante műveinek magyar és operai vonatkozásai szólalnak meg az esten, köztük Liszt Dante-szonátája, ifj. Ábrányi Paolo és Francesca c. operájának részletei, és Puccini Gianni Schicchije koncertszerű változatban.

szept. 18. (szo) – Térj vissza győztesen – Erkel Színház, Nagyszínpad
Karitatív gálaest – a következő 5 évben minden egy alkalommal zongorás áriaestet szervez az Opera, amelyen egy adott hangfaj vállalkozó kedvű művészei egy általuk kiválasztott, nehezebb sorsú fachtársuk számára ajánlják fel aznap esti honoráriumukat. Az első alkalommal az Opera karitatív lelkületű szopránjai és korrepetitorai működnek közre, a belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben.

szept. 27. (h) – Sólyom-Nagy Sándor emlékműsor – Erkel Színház, Nagyszínpad
A Covid-19 járvány nem tette lehetővé, hogy az Opera és a közönség megfelelő módon búcsút vehessen a 79 éves korában elhunyt kiváló baritontól, az Opera örökös tagjától. 80. születésnapjának előestéjén felesége, Pogány Imola zongoraművész segítségével válogatott fellépőkkel és műsorral készül az Opera.

szept. 28. (k) – Vadászopera – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőprogramjaként az Opera a legismertebb, vadászathoz köthető darab, Weber: A bűvös vadász c. operájából mutat be részleteket Szabóki TündeSáfár Orsolya és Kovácsházi István közreműködésével. Az eseten vezényel Kocsár Balázs főzeneigazgató.

Dalestek:

szept. 4. (szo) MIKLÓSA30+ – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
A népszerű koloratúrszoprán 30 éves jubileuma alkalmából ad ráadáskoncertet ritkán énekelt operai szerepekből, és kirándul a jazz, a sanzon és a tangó műfajába is. Közreműködik Harazdy Miklós és a Tóth LeventeMadaras Zoltán MihályKolics Máté ütőhangszeres trió

szept. 25. (szo)  Daldélután Létay Kiss Gabriellával – Eiffel Műhelyház, Hevesi háziszínpad
Az operaházi Dalszínházi utcai estek folytatásaként operaénekeseink új sorozatban mutatják be műsorukat. Létay Kiss Gabriella estjén költészet és zene találkozik Wagner és César Franck dalaiban. Zongorán közreműködik Katona Anikó. A sorozat házigazdája Keszei Bori, rendező: Toronykőy Attila.

Repertoár-előadások:

szept. 19-29. – R.Strauss: Salome (4 ea.) – Erkel Színház, Nagyszínpad
A címszerepben Annemarie Kremer

szept. 24-okt. 3. – Lavrovszkij/Adam: Giselle (6 ea.) – Erkel Színház, Nagyszínpad
A szeptember 25-i előadás az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőprogramja.

Gyermek- és ifjúsági programok:
szept. 2., 9., 16., 23., 30., (cs) Ringató – Erkel Színház, Bernáth büfé
Zenés foglalkozás csütörtök délelőttönként Ujvári Klárával 3 éves korig
szept. 25. (szo)  – Apás ringató – Erkel Színház, Bernáth büfé
Ringató hétvégi kiadása, hogy apa is el tudjon jönni.
szept. 25. (szo) – Operatúra Papagenóval – az Erkel Színházban
Játékos kulisszajárás általános iskolás gyerekeknek. Túravazető: Aczél András, Papageno: Fülep Máté, rendező: Toronykőy Attila.

Programok külső helyszíneken:

szept. 5-6. (szo-v) Marton Éva Énekverseny döntő és gála – Zeneakadémia
Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Kocsár Balázs.

szept. 8. (sze) Zenei szolgálat – Budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplom (Rózsák tere)
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részeként, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara .

szept. 9. (cs) Orff: Carmina Burana – Pécs, Dóm tér
Zeneszüret Fesztivál részeként. Fellép a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, szólisták: Kolonits Klára, Haja Zsolt, Szappanos Tibor; vezényel: Kesselyák Gergely.

szept. 10. (p) Zenei szolgálat – Hungexpo
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részeként, műsoron Pejtsik Péter: Budapest Mise c. műve, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Andrejszki Judit és a Voicestation kórus, vezényel Pejtsik Péter.

szept. 12. (v) Zenei szolgálat, Statio orbis, Ünnepi zárómise – Hősök tere
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részeként, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, valamint a magyar katolikus egyházi énekkarok több mint kétezer fős egyesített kórusa. Műsoron Kodály: Budavári Te Deum, szólisták Miklósa ErikaMegyesi-Schwartz LúciaBoncsér Gergely és Palerdi András, vezényel Kocsár Balázs.

Befogadott előadások (külsős produkciók):

szept. 6. Csík Zenekar – Erkel Színház, Nagyszínpad
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérőprogramja

szept. 8. 100 Tagú Cigányzenekar – Erkel Színház, Nagyszínpad
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérőprogramja

szept. 10-12. PUSKÁS – a musical – Erkel Színház, Nagyszínpad
A tavaly augusztusi előbemutató és az idén augusztusi két előadás után újabb három alakalommal vendégeskedik nálunk Szente VajkGalambos Attila és Juhász Levente zenés produkciója a legendás magyar futballistáról.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
166FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb