26.6 C
Budapest
szombat, június 15, 2024
hirdetés

Átadták a 2021-es Cziffra György Fesztivál díjait

Fotó: Berta Hajnalka

Az ünnepélyes díjátadóra a Cziffra György-emlékév szerda esti koncertjén került sor a MOMkult színháztermében. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezésére 2017 óta minden évben – idén ötödik alkalommal – kerülnek átadásra a Cziffra Fesztivál díjai, amelyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató életműveket, emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind anyagi hozzájárulással honorálják. A Cziffra György-emlékévben június 9-én három kategóriában adta át a 2021. évi díjakat a szakmai zsűri elnöke, Dr. Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rektora, Liszt-díjas, Érdemes Művész és Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője a MOMkultban. A Cziffra Fesztivál díjainak elkötelezett támogatója a X. és a XIII. Kerületi Önkormányzat.

Idén rekordszámú pályázat érkezett. A díjakra a Cziffra Fesztivál felhívása szerint művészeket, kulturális szakembereket lehetett jelölni; a döntést végül a jelölési időszak lezárultával az öttagú szakmai zsűri hozta meg.

A zsűri tagjai: Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója; Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója; Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója; Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál és Emlékév művészeti vezetője. A zsűri elnöke: Dr. Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rektora.

A Cziffra Fesztivál Életműdíja évente 2 személynek ítélhető oda, életkori megkötés nélkül. A díjak zeneművész, pedagógus vagy kulturális szervező, kulturális szakember érdemeit hivatottak elismerni. Az Életműdíj személyenként bruttó 500.000 Ft pénzjutalommal, a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével és oklevelével jár.

A díjat kapták:
Dráfi Kálmán (zongoraművész)
Konrád György (brácsaművész)

A Cziffra Fesztivál Tehetség-díja évente 2 zeneművésznek ítélhető oda 32 éves korig, kimagasló egyéni teljesítményért. A Tehetség-díj személyenként bruttó 1.000.000 Ft pénzjutalommal, a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével és oklevelével jár.

A díjat kapták:
Balogh Ádám (zongoraművész)
Sárközy Lajos (hegedűművész, prímás)

A Cziffra Fesztivál a legfiatalabbakra is gondol, akiket alma materük jelöl a díjakra. A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díja évente 2 személynek ítélhető oda 18 éves korig a főváros 10. és 13. kerületi önkormányzatának támogatásával. Az Ifjú Tehetség-díj személyenként bruttó 300.000 Ft pénzjutalommal és elismerő oklevéllel jár.

A 13. kerület díjazottja: Tichiti Emma Barka (cselló)
A 10. kerület megosztott díjazottjai: Bakos Evelin (cselló) és Szegvári Roland (kürt)

A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook-oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. Támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma, Hegyvidéki Önkormányzat, Kőbányai Önkormányzat, 13. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata, MOMkult, Várkonyi Attila FastVentures, Rekeczky Csaba. A Cziffra György Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
166FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb