Anna Netrebko romantikus ária- és dalestet ad az Operaházban

Az világhírű sztárszoprán első operaházi koncertjén Debussy, Dvořák, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett többek közt Csajkovszkij, Leoncavallo és Offenbach operából is ad elő részleteket A 2022. szeptember 25-én, 19:30-kor kezdődő zongorás esten az elismert művészt Pavel Nebolsin kíséri, mellettük a műsorban Elena Maximova mezzoszoprán és Kurt Mitterfellner hegedűművész működik közre. A koncert főtámogatója a Szerencsejáték Zrt.

Csaknem három évtizede tartó illusztris karrierje során Anna Netrebko vitathatatlanul a 21. század első évtizedeinek prominens előadóművésze lett, a New York-i Metropolitan Opera, a Bécsi Állami Operaház, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a londoni Királyi Opera rendszeres fellépőjeként. Gazdag repertoárján az operairodalom ikonikus nőalakjainak csaknem mindegyike megtalálható, akiket élőben és lemezfelvételeken egyaránt nagy sikerrel formál meg.

A dél-oroszországi Kransznodarban 1971-ben született énekesnő a Szentpétervári Konzervatórium elvégzését követően 22 évesen debütált a moszkvai Mariinszkij Színház Figaro házassága előadásának Susannájaként Valerij Gergijev irányítása mellett. Egy évvel később az Egyesült Államokban is bemutatkozott a Ruszlán és Ludmilla női címszerepében a San Franciscó-i Operaházban, ahol az elkövetkező évadokban is rendszeres vendég volt a ’90-es évek második felében. A MET társulatával 2002-ben Prokofjev Háború és béke című operájában Natasa szerepében állt színpadra, majd az igazi nemzetközi áttörést még ugyanebben az évben a Salzburgi Ünnepi Játékok Don Giovanni-előadásában Donna Anna szerepe hozta el neki, Nikolaus Harnoncourt vezényletével. A nagy sikerű fellépést a Deutsche Grammophonnal kötött exkluzív lemezszerződés és meghívások egész sora követte a világ rangos operaházaitól.

Anna Netrebko rangos szakmai elismerései között szerepel három Grammy-jelölés, valamint az Egyesült Királyság Klasszikus BRIT-díja az „Év énekese” és „Az év női előadója” kategóriában. 2017-ben Ausztria Kamaraénekesnője címmel tüntették ki és elnyerte a „Legjobb énekesnő” díját a Nemzetközi Operadíjátadón. Legújabb lemeze, a Verdi, Wagner, Strauss, Puccini, Cilea és Purcell áriáit felvonultató Amata dalle tenebre 2021 novemberében jelent meg.

Anna Netrebko és a Magyar Állami Operaház együttműködése több évre nyúlik vissza, 2017 augusztusában a Berlini Waldbühnén a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködött a világhírű szoprán és férje, Yusif Eyvazov, nagyszabású televíziós közvetítéssel kísért gálaestjén, ezt követően pedig a házaspár az Erkel Színházban lépett fel az Andrea Chénier főszerepeiben, az OPERA koncertszerű produkciójában 2017 decemberében. Netrebko és Eyvazov 2021-ben a Müpa vendégeként járt ismét Budapesten, a Tosca koncertszerű előadásában újra a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara működött közre.

Szeptember 25-i operaházi zongorás ária- és dalestjén Anna Netrebko Debussy, Dvořák, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett részletek ad elő többek közt Cilea Adriana Lecouvreur, Charpentier Louise, Csajkovszkij Pikk dáma, Leoncavallo Bajazzók, Saint-Saëns Sámson és Delila, valamint Offenbach Hoffmann meséi című operáiból.

Anna Netrebko partnere az esten Pavel Nebolsin zongoraművész. A számos nemzetközi elismerést is elnyert fiatal orosz tehetség több mint egy évtizede dolgozik a moszkvai Bolsoj Színház operaénekeseivel, 2017 óta pedig rendszeres közreműködője a Netrebko–Eyvazov házaspár fellépéseinek. Az est további fellépői közt szerepel Elena Maximova orosz mezzoszoprán, aki két évtizedes pályafutása során visszatérő vendége volt már a Bajor, a Berlini és a Bécsi Állami Operaháznak, a londoni Királyi Operának, valamint a New York-i Metropolitannek is. Hegedűn a mindössze 17 éves, svájci Kurt Mitterfellner működik közre.