2022. február 5-én 20:00-kor Gryllus Dániel a Magyar Zene Háza koncertteremében mutatja be dalsorozatát Weöres Sándor prójázának mondataiból.

Weöres Sándor Hamvas Bélának ajánlott költői prózájának – az 1945-ben publikált A teljesség felé című műnek– sorai közül több él velünk szinte közmondásszerűen, akár életvezetési tanácsként. A gyakran epigramma sűrítésű filozófiai gondolatok köré Gryllus Dániel komponált zenéket, dalokat csaknem negyven évvel ezelőtt. A többféle tradíció zenei világából merítő dallamok a huszonegyedik században kaptak új formát Gryllus Samuhangszerelésében, húsz, széles műfaji spektrumról érkező előadó tolmácsolásában.

A Kaláka-alapító Gryllus Dániel a nyolcvanas évek elején készítette el a prózai mű egyes részeinek zenei adaptációját, ami 1988-ban nagylemezen is megjelent. A zeneszerző fia, Gryllus Samu ebből az alapból kiindulva készített új hangszerelést a kétezres évek vége felé. A húsz előadót foglalkoztató produkció a szövegekben foglalt teljesség zenei megfogalmazásához a magyar zenei élet sokféle szegmensének (világzene, énekelt vers, népzene, kortárs komolyzene) képviselőit hívja össze, hogy közös megformálásban adják elő a művet, melyben a hosszabb zenei szakaszok közé a kötet rövidebb prózai részletei illeszkednek a kilenc énekes tolmácsolásában. A 70 perces előadás a résztvevő művészek sokszínűségéből fakadóan képes bemutatni zenei világunk különböző hatásait, miközben egységes műként közösségünk és önmagunk létezéséről ad pontos leírást.

„Amit itt olvasol: több mint világnézet és kevesebb mint vallás. Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból látod, hanem közös gyökerüknél tapintod. Kevesebb mint vallás, mert nincs benne szó az isteni misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni.” (Weöres Sándor)

Közreműködők:

ének, furulya, pánsíp, citera, klarinét – Gryllus Dániel
ének – Bognár Szilvia
ének – Both Miklós
ének – Major Gábor
ének – Palya Bea
ének – Sebestyén Márta
ének – Sebő Ferenc
ének – Szalóki Ági
ének – Szirtes Edina Mókus
cimbalom – Balogh Kálmán
hegedű, mrdanga – Balázs Gergely
kürt – Bizják Gábor
citera, brácsa – Bolya Mátyás
szaxofon – Borbély Mihály
brácsa – Jávorka Ádám
nagybőgő – Kovács Zoltán
hegedű – Frankie Látó
fuvola – Pálhegyi Máté
ütőhangszerek – Holló Miklós
zenei vezető – Gryllus Samu

február 5., szombat, 20:00 – Magyar Zene Háza, Koncertterem