30.1 C
Budapest
péntek, június 21, 2024
hirdetés

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Verdi Requiemjével a Müpában

Fotó: Amati Bacciardi

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2021. október 28-án a Müpában Verdi Requiemjét tűzi műsorra kiváló magyar szólistagárdával és Giacomo Sagripanti karmesterrel, akit az Opera Awards alapítvány 2016-ban „az év legjobb fiatal karmestere” díjjal jutalmazott.

Sokan vélik úgy, hogy az olasz karmesterek olyan titkos tudással rendelkeznek, amely a mű drámaiságához és érzelemgazdagságához különleges kulccsal szolgál. Ezen az estén a Nemzeti Filharmonikusok, a Nemzeti Énekkar és a kiváló magyar szólistagárda élén ifjú itáliai dirigens kalauzolja a közönséget a nagyszabású mű világában: olyan muzsikus, akit az Opera Awards alapítvány 2016-ban „az év legjobb fiatal karmestere” díjjal jutalmazott.

Giacomo Sagripanti, a 2009-es Giuseppe Patanè Karmesterverseny győztese Bécstől Londonig a legfontosabb operaházak állandó vendége, így készül az előadásra:

„ Mit is mondhatnék Verdi Requiemjéről? Azzal kezdtem a művel való munkát, hogy tanulmányoztam Verdit, mint embert. Azt kérdeztem magamtól: hogyan viszonyult Verdi a valláshoz? a levelei és más források alapján. És tudjuk, hogy egyházellenes volt, de hogy vajon ateista vagy agnosztikus volt-e, azt nem. Azt biztosan tudjuk, hogy erősen kötődött a valláshoz. Szeretném az előadásommal egy olyan utazásra elvinni a közönséget, amely egy igen félénk atmoszférával kezdődik, de ez aztán megváltozik, átalakul a Requiem során és végül úgy érezzük, megtaláltuk Istent és azt érezzük, hogy vigyáz ránk. Ezt a folyamatot az ember és Isten viszonyának változását szeretném bemutatni a Requiemmel. Nagy kihívás ez, mert nem egy könnyű darabról van szó és nehéz pontosan interpretálni a művet, de mindent beleadok, mert hiszek az ilyen jellegű zene erejében.

Novemberi programjainkból:2021. november 6., 19:30, Müpa
Kocsis emlékest – In memoriam Kocsis 
Műsoron: Liszt, Rachmaninov, Debussy, Bartók-Kocsis egy-egy műve
Km.: Borisz Berezovszkij – zongora
Vezényel: Kovács János
Részletes program: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/kocsis-emlekest-in-memoriam-kocsis/

2021. november 11., 19:30, Pesti VigadóTyúk és Medve
Műsoron: Haydn szimfóniák és Gyöngyösi Levente II. szimfóniája 
Km.: Kristóf Réka Vezényel: Farkas Róbert 
Részletes program: https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/tyuk-es-medve/

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
167FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb