A Liszt 211 című ünnepi hangversennyel indul Mészáros Zsolt Máté sorozata a Belvárosi Főplébánia-templomban

Az orgonaművész és Liszt-kutató 9 koncerten eljátssza Liszt összes orgona- és harmóniumra írott művét. 2022. október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján az egész világon egyedülálló koncertsorozatot indít Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész, a zeneszerző kedvenc budapesti templomában, a Belvárosi Főplébánia-templomban. A kilenc hangverseny keretében Liszt Ferenc összes orgonaműve mellett valamennyi harmóniumra írott szóló és kamaraműve is elhangzik, számos híres zenekari- és zongoraművének orgonaátiratával kiegészítve, így a koncertekre látogatók egyedülálló módon nyerhetnek betekintést a zeneszerző teljes életművébe. A Liszt-kutató orgonaművész immár három éve dolgozik az egykoron élt egyik legnagyobb magyar komponista összes orgona- és harmónimművének új összkiadásán, többéves munkájának eredményeit elsőként ebben a sorozatban mutatja be. 

Az október 22-én 19:30-kor tartandó Liszt 211 című exkluzív ünnepi hangverseny sztárvendége Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész lesz, akivel Mészáros Zsolt Máté a tavalyi a jeles Liszt évforduló alkalmából nagysikerű teltházas koncertet adott a Belvárosi Főplébánia-templomban. A műsor gerincét Liszt Ferenc olyan közkedvelt zenekari műveinek orgonaátiratai alkotják, mint például az Orfeusz – szimfonikus költemény, vagy a Dante-szimfónia, de elhangzik többek között a mester Funerailles ‒ October 1849 című zongoraműve is, amelyet az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc bukása felett érzett fájdalmában írt. Kautzky Armand az est házigazdájaként Liszt Ferenc kedvenc költeményeinek előadása mellett, a zeneszerző írásainak és leveleinek részleteivel segít megidézni életszerető, világpolgár alakját és kalauzolja el a közönséget a szerteágazó életmű világában. A sorozat a továbbiakban folytatódik, a következő koncertre november 26-án (szombaton) kerül sor Laborfalvy-Soós Béla bariton énekművész, operaénekes közreműködésével.

Az ünnepei nyitókoncertről részletek és jegyek itt »» https://www.jegy.hu/program/liszt-211-meszaros-zsolt-mate-es-kautzky-armand-140661

2022. október 22. / 19:30
Belvárosi Főplébánia-templom
Liszt 211

Közreműködik:

Mészáros Zsolt Máté (orgona)
Kautzky Armand színművész

Műsor:

Orfeusz – szimfonikus költemény
Ave Maria I.
Funerailles – Octobre 1849 (Baróti István orgonaátirata)
Andante religioso a Hegyiszimfóniából
Bevezetés, fúga és magnificat a Dante-szimfóniából