A Madách SzínpadON Szirtes Tamás rendezésében, 2022. március 25-én bemutatja: A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című film-szín-játékát!

Fráter Zoltán költői játéka Karinthy Frigyes írásai alapján készült. A film-szín-játék rendezője Szirtes Tamás, szereplői pedig Fekete Ernő, Jordán Adél és Fekete Réka Thália. A filmet a Madách Színház online felületén mutatjuk be, az ÍRÓK-SORSOK-SZERELMEK sorozat második részeként.

Fráter Zoltán a tények játékos felhasználására épülő „szellemjárása”, amely a „két egyetlen” közt őrlődő Karinthy tragikomikus helyzetét és élete döbbenetes érzelmi fordulatát mutatja be.

Karinthy Frigyes huszonöt éves, amikor kalandos körülmények között megszökteti nagy szerelmét, a három gyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítve a férjet, Budapesten házasságot kötnek. Az író a „bogárka, bogaram” becézéséből adja a Boga nevet imádott párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnátha-járvány áldozata lesz. Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után: „Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt…” A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvosnővel. A szenvedélyes, minden férfit meghódító Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával…

Szereposztás

Karinthy: Fekete Ernő
Böhm Aranka: Jordán Adél
Boga: Fekete Réka Thália

Alkotók

Forgatókönyvíró: Fráter Zoltán
Zeneszerző: Gulyás Levente
Dramaturg: Szabó Csilla
Díszlet- és animációtervező: Vízvárdi András
Jelmeztervező: Rományi Nóra
Vezető operatőr: Seregi László HCA
Technikai rendező: Goretic Péter
Szcenikus: Szűcsborus János
A rendező munkatársa: Farkas Amáta, Kutschera Éva

Rendező: Szirtes Tamás

A Madách SzínpadON-ról

A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult és immár hatalmas közönségbázissal rendelkező online programsorozata, mely a Színház professzionális tévéstúdiójából saját készítésű, a színház, a film és a TV műfaji határain létrejött új tartalmakat, úgynevezett „film-szín-játékokat” kínál. A Madách SzínpadON 2022. évi online programsorozatának elsődleges célja a magyar irodalom szolgálata. A sorozat összefoglaló címe Írók-sorsok-szerelmek, amely a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces film-szín-játékok formájában dolgozza fel, melyek forgatókönyvei korabeli levél- és naplórészleteken, illetve hiteles dokumentumokon alapulnak. Fontos tudnivaló, hogy ezek a művek nem színházi előadások, nem is korábbi színpadi előadások filmváltozatai, hanem kifejezetten online közvetítésre született és születő új filmprodukciók.

A Madách SzínpadON aktuális repertoárja és bővebb információk: www.madachszinhaz.hu/szinpadon