14.1 C
Budapest
szombat, április 13, 2024
hirdetés

A Duda Éva Társulat és Nemzeti Táncszínház bemutatja: Ramazuri

Fotó: Gordon Eszter

A Duda Éva Társulat és a Nemzeti Táncszínház 2021. június 5-én, szombaton mutatja be legújabb tánc-cirkuszi produkcióját, a RAMAZURI című előadást. A RAMAZURI látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád. A Duda Éva Társulat ezzel az esttel elrugaszkodik a táncszínházi világ új dimenziójába. Olyan szavakon túli univerzumba invitálnak, ahol eltűnik az idő és élvezhetjük a pezsgő kalandot – az élet ünneplése ez!

Duda Éva független művészként hozta létre önálló együttesét, a Duda Éva Társulatot, amely az elmúlt tíz évben Magyarország vezető független formációi közé emelkedett. Munkájuk során szorosabb kapcsolatot kívánnak létesíteni az ismertebb és a progresszívebb színházi műfajok között.

A RAMAZURI látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád. Ebben a világban maga a mozgás a nyelv, amit a test és az arcjáték beszél el. Humor és dráma kéz a kézben jár, egyformán vannak jelen elegancia és komédia, valóság és fantasztikum. A darab a társulat 2013-ban bemutatott VIRTUS c. előadásának folytatása – amely szintén több művészeti ág együttműködésével jött létre: kortárs tánc, cirkusz és élőzene együttes kreatív munkájából. A VIRTUS-hoz hasonlóan, a társulat most is a kortárstánc mellett az újcirkusz világán keresztül szeretné megszólítani a közönség minden korosztályát.

A produkció egy élesre csiszolt groteszk tükör, melyben fenséges és esetlen emberi vonásokat láthatunk nagyító alatt megelevenedni. Lényege az ellentétes esztétikai minőségek, össze nem illő elemek együttes jelenléte: a szándékos képzavar. Ritmusát a lassú és a dinamikus részek váltakozása adja: a meditatív gondolatok és a konkrét cselekvések ellenpontja. Minden előre megkomponált mozzanata ellenére a Ramazuri a pillanat hevében születik.

Az előadás egyik fő eleme a látvány, amelyben speciális eszközök és térelemek adnak lehetőséget a meghökkentő mozdulatok és a különleges formavilág kibontakozásának. A produkciót végigkíséri a kerek elemek szimbolikája; minden díszletelemben, kompozícióban, felhasznált eszközben fellelhető a gömb, a kerekség és az egység harmóniája. A kör archetípusa az élet körforgására utal, üzenete, hogy derűvel térjünk vissza a mindennapokba.

A táncosokat cirkuszi trénerek készítették fel az újcirkuszi világból ismert elemek elsajátítására, mozgásszínházi eszköztáruk bővítésére. A társulat új eszközök bevonásával és új kifejezési módok elsajátításával ötvözi az egyes művészeti ágak elemeit, így teremtve karnevált a színpadon. Az előadás másik kulcseleme az improvizatív, élőzenei zenei hangzás – ahol az elektromos hegedű mellett a beatbox elemek jelennek meg hangsúlyosan. A zene nem kísérője, hanem szerves része a produkciónak, Farkas Izsák és Szarvas Dávid jegyzik a dedikáltan a Ramazurira készült szerzeményeket.

A Duda Éva Társulat ezzel az esttel elrugaszkodik a táncszínházi világ új dimenziójába. Olyan szavakon túli univerzumba invitálnak, ahol a kezdés pillanatában eltűnik az idő és élvezhetjük a pezsgő kalandot – az élet ünneplése ez!

Alkotó táncművészek: Eleonora Accalai, Bacsó Gabriella, Bundschuh Vera, Dévai Lúcia, Dragos Dániel, Dudás Gergely, Füzesi Csongor, Ivanov Gábor, Javier Mario Salcedo Hernández, Szilvási Anna 

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
160FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb