A Cziffra György-emlékév első, közönség számára is nyitott koncertje „Hommage à Cziffra…”

A Cziffra György-emlékév első közönség számára nyitott koncertje a Szegedi Szimfonikus Zenekar és Szabó Marcell közreműködésével 2021. május 11-én (kedd) 19:30 órakor.

A Cziffra Fesztivál és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közös koncertjének szólistája Szabó Marcell Junior Prima Díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa, karmestere a Kossuth-díjas Medveczky Ádám. A koncert a szintén Kossuth-díjas Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével megvalósuló Cziffra György-emlékév keretében kerül megrendezésre a Szegedi Nemzeti Színházban. Az emlékév remek koncertjeinek sorában ez lesz az első esemény, amelyre már közönséget is beengedhetnek a szervezők a szabályok szerint.

Az est szólistája 2019-ben nyerte el a Cziffra Fesztivál Tehetség-díját, amelyet a Cziffra Életműdíj mellett Balázs János zongoraművész kezdeményezése nyomán, hagyományteremtő szándékkal alapítottak 2017-ben. Az elismerések célja a pályájuk elején álló tehetségek támogatása, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítmények megbecsülése mind erkölcsileg, mind pedig anyagi hozzájárulással. A zsűriben hazánk elismert művészeit, tudósait és intézményvezetőit tisztelhetjük. Az emlékévben kiemelt cél az is, hogy fellépési lehetőséget kapjanak a díjazottak, fiatal művészek.

Műsor:
Rahmanyinov: 2. (c-moll) zongoraverseny, op. 18 ***
Csajkovszkij: 6. (h-moll, „Patetikus”) szimfónia, op. 74

A koncertre jegyek válthatók a Filharmónia szegedi jegyirodájában (Klauzál tér 7.), a jegymester.hu internetes oldalon és a koncert előtt a helyszínen. Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulója alkalmából az idei évet Magyarország Kormánya Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az Emlékév a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium a támogatása alapján valósul meg. További támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma.