A hazai koncertélet egyik legfontosabb államosa volt a Filharmóniai Társaság Zenekarának megalapítása 1853-ban, melyet Erkel Ferencnek köszönhetünk. Az együttes Rico Saccani világhírű karmester vezetésével Ravel, Bernstein, Gershwin grandiózus műveivel, valamint Kovács Zoltán új szerzeményének ősbemutatójával ünnepeli alapításának 168. évfordulóját a Müpában, 2021. november 10-én.

Erkel Ferenc örökségét immár 168 éve élteti a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, az évforduló alkalmából ünnepi nagykoncertet adnak a Müpában. A koncerten az „új magyar zene” mindenkori elkötelezett támogatójaként BFTZ bemutat egy kortárs magyar alkotást Kovács Zoltán tollából, és sokoldalúságának reprezentálásaképp a francia és amerikai zenéből is ízelítőt nyújt a korábbi elnökkarnagy, Rico Saccani vezényletével.

Az est nyitánya a klasszikus szépségben hívő, Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, Kovács Zoltán Ludus luminis című művének ősbemutatója lesz a szerző vezényletével, aki nem mellesleg a Társaság fagottművésze is. Ezt követi Ravel G-dúr zongoraversenye, melynek szólistájaként a világ élvonalába tartozó fiatal zongoraművész, a 2017-es Montréali Zongoraverseny győztese, Fejérvári Zoltán lép színpadra. A versenyműre Mozart és Saint-Saëns zenéjén túl az amerikai jazz is nagy hatással volt, akárcsak a koncert második részében

elhangzó két zenemű komponistájára. Bernstein 1961-ben a West Side Storyból összeállított zenekari szvitje, a Szimfonikus táncok a színpadi darab olyan népszerű tételeit idézi, mint a Somewhere, a Mambo vagy a Maria. Ahogyan az első részben Ravel a jazz felé kacsintott, a koncert végén úgy tekint az amerikai Gershwin Európa felé: az Egy amerikai Párizsban az 1920-as évek varázslatos, nyüzsgő világát idézi meg. A karmesteri pálcát a nemzetközi szaktekintélynek számító olasz-amerikai dirigens, a Budapesti Filharmóniai Társaság egykori vezető karmestere és művészeti tanácsadója, Rico Saccani forgatja majd.

 „Rico Saccani hosszú évekig dobogtatta meg a hazai közönség szívét, amikor még zenekarunk elnök-karnagya volt. Elképesztő temperamentumát, kisugárzását sosem felejtettük el, nagyon örülünk, hogy vissza tudtuk csábítani egy koncert erejéig. A műsor és a közreműködő művészek méltó ünnepet ígérnek, bátran mondhatjuk, hogy kultúrtörténeti koncertre készülünk november 10-én.” – nyilatkozta Tóth László, a Társaság elnöke.

Karmester:

Rico Saccani, Kovács Zoltán

Közreműködik:

Fejérvári Zoltán – zongora

a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Az est házigazdája: Becze Szilvia 

Műsoron:
Kovács Zoltán: Ludus luminis (ősbemutató)
Ravel: g-dúr zongoraversenyBernstein: Szimfonikus táncok a West Side StorybólGershwin: Egy amerikai Párizsban