Kép forrása: Cziffra György Fesztivál

Cziffra György Fesztivál 2019.

Kép forrása: Cziffra György Fesztivál2018. december 03. hétfő, 21:00

Negyedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György zongoraművész emlékének ápolására létrehozott klasszikuszenei fesztivált, amely a kezdetek óta nyitott művészetszemlélettel, műfajilag befogadó programstruktúrával, a névadó szellemi hagyatékát, művészi örökségét méltóképpen ápolva várja a közönséget több helyszínen, világhírű fellépőkkel.

 
Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, Magyarország Érdemes Művésze 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával. A fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott. Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott, jellemzi a Fesztivált is. A klasszikus zenei koncertek mellett minden évben improvizatív és jazz estek is helyet kapnak, a rendezvénysorozat kiemelt megjelenést biztosít a fiatal művészeknek és figyelmet fordít a gyerekek klasszikus zenei műveltségének fontosságára is. A társművészetek bevonásával több kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a fesztivál alatt. Az elmúlt három évben többek között Rost Andrea, Szulák Andrea, Mischa Maisky, Fazil Say, Lajkó Félix, Vásáry Tamás, a Kelemen Quartet, Jandó Jenő, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Malek Andrea, Szulák Andrea, Sárik Péter, Miklósa Erika, Arcadi Volodos, Pierre-Laurent Aimard, Presser Gábor, Darko Brlek, Masin Gwendolyn és a Hot Jazz Band állt színpadra Balázs János meghívására a fesztiválon.
 
2019-ben a MOM Kulturális Központ, a fesztivál főszervezője mellett a Zeneakadémia Nagyterme és a MÜPA ad otthont a programoknak, a „nulladik nap” műsorának pedig az Óbudai Társaskör lesz a helyszíne.
 
2019-ben olyan művészek tisztelik meg fellépésükkel a fesztivált, mint a sztártenor José Cura, a Fondation Cziffra művészeti vezetője Isabelle Oehmichen zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész, valamint Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő és Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűvirtuóz, akik Balázs János zongoraművésszel adnak hármasban koncertet. Ott lesz Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Várdai István Liszt-díjas csellóművész és a Kossuth-díjas Hot Jazz Band is. A legkiemelkedőbb fiatal cigányprímás, a Junior Prima Díjas Sárközi Lajos és zenekara ismét a bárest közreműködő zenekara lesz, először lép fel a sorozatban a jazzben és klasszikus zenében egyaránt otthonosan mozgó Káel Norbert zongoraművész. A nulladik nap programjában Mocsári Károly és Oravecz György zongoraművészek adnak koncertet, a nyitónapon pedig a Kállai Vonósnégyest is hallhatjuk. A művészetet és a tudományt összekapcsoló események sorába illeszkedik a katarzisról szóló kerekasztal beszélgetés Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutatóval, Lackfi János Prima Primissima-díjas költővel, Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas színművésszel, Lukács Miklós és Balogh Kálmán Magyar Örökség-díjas cimbalom művészekkel. Az igényes könnyű műfajt képviseli idén a fesztiválon Rúzsa Magdolna Máté Péter-díjas énekesnő, aki Balázs János kíséretében lép színpadra.  A gyerekeknek szóló Hangszerbemutató koncert a Cziffra Fesztivál és a Virtuózok fiatal díjazottjainak közreműködésével valósul meg.
 
A nagyközönség megszokhatta már, hogy a fesztivál tágabb értelemben vett eseménysorozata november 5-én Cziffra György születésnapján kezdődik el, a Cziffra tehetség-díjas művészek hangversenyével.  A Cziffra György emlékkoncert a 13. kerületi József Attila Művelődési Központban kerül megrendezésre Horti Lilla énekesnő és Devich Gergely gordonkaművész szereplésével. November 8-tól a fesztivál végéig látogatható a Molnár C. Pál Galériában a Gellérthegyen a mesterről szóló kiállítás.

Ezzel párhuzamosan a franciaországi Fondation Cziffra felkérésére Balázs János zongoraestet ad a Cziffra György által létrehozott Liszt Ferenc Auditóriumban Senlisben, a Szent Frambourg Királyi Kápolnában. Ugyanitt újra megrendezik a névadó által alapított zongoraversenyt, melyet 2012-ben Balázs János nyert meg, idén pedig a zsűri tagjai közé kérték fel.
Az adventi időszakban a MOM PARK Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatja a CZF Street Pianot, amelyet az Opera Zongoraszalon biztosít. Ezen a hangszeren az ünnepi készülődés idején több koncertre kerül sor, fellépnek a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai, résztvevői és Ifjú Tehetség-díjasai.
 
2019. február 8-10. között kerül sor a Cziffra György Fesztivál Mesterkurzusára a Kroó György Zeneiskolában, ahol a mesterek: Falvai Sándor, Dráfi Kálmán, Balázs János és Muza Rubackyte. Ezzel párhuzamosan cigányprímás mesterkurzus indul Sárközi Lajos vezetésével. Az esemény megvalósítását a 10. kerület Kőbányai Önkormányzat támogatja. Februárban a MOMKultban a Reich Károly Galériában Bada Márta festőművész kiállítása tekinthető meg.
 
A kávéházi cigányzene
A Cziffra György Fesztivál és a Budapest Borfesztivál együttműködése a fiatal tehetségek felkarolására. A 2019-es Fesztivál ezen programja a régi idők kávéházi cigányzenéjének népszerűsítése érdekében indul útjára. Sárközi Lajos Junior Prima Díjas prímás tart 2019 februárjában  mesterkurzust, majd a Cziffra György Fesztivál egy tehetségkutatót hirdet meg, mely során a cigány zenét magas színvonalon játszó művészeket szólít meg, közülük válogat a szakmai zsűri, a legjobbakat emeli ki a februári fesztivál során.
 
CZF Díjak
A 2019-es Fesztivál keretein belül újra átadásra kerülnek a Cziffra Fesztivál Életműdíjai, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjai és Ifjú Tehetség-díjai, amelyek hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújtanak anyagi és erkölcsi támogatást. A díjak támogatását a 13. kerületi Önkormányzat, a Kőbányai és Budafok-Tétény Önkormányzata biztosítja. Az előző években Cziffra Fesztivál Életműdíjat kapott Vásáry Tamás zongoraművész és Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező (2017), Ránki Dezső, Kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és Csonka András, a Zeneakadémia Kulturális Igazgatója (2018). Cziffra Fesztivál Tehetség-díjat kapott: Ránki Fülöp zongoraművész és Kállai Ernő hegedűművész (2017), Devich Gergely Junior Prima díjas gordonkaművész és Horti Lilla, Junior Prima díjas operaénekes (2018). Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjat kapott Kokics Dorina Fanni, klarinét (2017), Naim Tichiti, hegedű és Antalóczy Máté, hegedű (2018)
 
A Fesztivál gasztronómiai érdekességei
„Senki nem válhat hallhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.” (Sztravinszkij)
Egy zenei fesztiválhoz, a fesztivál hangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelet, amely a fesztivál ideje alatt újra megtalálható lesz a Szamos üzletek kínálatában. A Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott és a második fesztiválon bemutatott Cuvée a Rubato nevet kapta és azóta is igazi kuriózum a borfogyasztók körében. A Takler Pincészet minden évben a fesztivál idejére palackozza be az előző évi, tölgyfahordóban érlelt nemes cuvéet.
 
 
2018. november 5. Cziffra születésnapi emlékkoncert
József Attila Művelődési Központ 13. kerület

Kiegészítő programok időrendben:
2018. november 8. Cziffra kiállítás megnyitó
Molnár C. Pál Galéria
2018. november 15-18. Zongoraverseny és koncert
Cziffra Alapítvány, Cziffra kápolna – Senlis (FR)
december - Street Piano
MOM Park Bevásárlóközpont
2019. február 3. Zenemanó rajzpályázat pályázati munkáinak beküldési határideje
2019. február 8-10. Mesterkurzus
Kroó György Zeneiskola, Kőbánya
Falvai Sándor, Dráfi Kálmán, Balázs János, Muza Rubackyte, Sárközi Lajos
február - Bada Márta kiállítás
MOMkult Reich Károly galéria
 
 
A Cziffra Fesztivál programjai:
 
2019. február 17. (vasárnap) 19 óra, Óbudai Társaskör
“Előhang” A Virtuóz c. film vetítése, Mocsári Károly és Oravecz György koncertje
 
2019. február 18. (hétfő) 19.30 óra (MOM Kulturális Központ, Színházterem)
Nyitókoncert
Bogányi Gergely (zongora), Kállai Vonósnégyes, Isabelle Oehmichen (zongora),  
Massimo Mercelli (fuvola)
Műsor: Schubert: Gesz-dúr impromptu, op. 90, no.3., Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai, Chopin: Fisz-dúr noktürn, op. 15/2,  Magin: Triptyque Polonais,(Oehmichen), Mozart: D-dúr fuvolanégyes KV 285 (Mercelli, Kállai Vonósnégyes), *** Schumann: Esz-dúr zongoraötös, op. 44, (Bogányi, Kállai Vonósnégyes)
 
2019. február 19. (kedd) 19.00 óra (MOM Kulturális Központ, Színházterem)
“A katarzis” - Kerekasztalbeszélgetés és cimbalom-est
Freund Tamás, Lackfi János, Nagy-Kálózy Eszter, Lukács Miklós, Balogh Kálmán
“A művészi élmény, azon belül is különösen a zenei remekművek, képesek érzelmi tartalékainkat olyan mértékig mobilizálni, hogy dopamin szabadul fel a jutalmazás és kielégültség érzet agyi központjában, miáltal más tudati szintre emelkedhetünk, megélve a katarzis testet-lelket átható varázsát.”  (Freund Tamás)
 
2019. február 20. (szerda) 19.30 óra (MOM Kulturális Központ, Színházterem)
Rúzsa Magdolna és Balázs János estje
Dalok és népdalok , valamint azok klasszikus zenébe integrált zongoradarabjai/ Dalok, népdalok és zongora átiratok  (Bartók, Kodály, Liszt, Brahms)
2019. február 21. (csütörtök) 19.30 óra (Zeneakadémia, Nagyterem)
Miklósa Erika, Lajkó Félix és Balázs János estje
Donizetti, Verdi, Strauss, Piazzola áriák, Cziffra György átiratok és improvizációk
2019. február 22. (péntek) 19.30 óra (MOM kulturális Központ, Színházterem)
Bárest
Hot Jazz Band, Káel Norbert, Sárközi Lajos és zenekara
A bárokban is zongorázó, számtalan legendás történet főszereplőjeként is ismert Cziffra Györgynek dedikálva kerül megrendezésre a Bárest, melyen a művészek ‘20-as, ‘30-as, ‘40-es évekbeli slágerekkel varázsolják elénk a két világháború közti “boldog békeidők” különleges hangulatát.
 
2019. február 23. (szombat) 11 óra (MOM Kulturális Központ, Kupolaterem)
A Virtuózok és a Cziffra Fesztivál bemutatja: Hangszerbemutató koncert gyerekeknek
A Virtuózok és a Cziffra Tehetség-díjas ifjú művészekkel
 
2019. február 23. (szombat) 19.30 óra (Zeneakadémia, Nagyterem)
Várdai István és Balázs János estje
Kodály: Szonatina, Kodály: Szólószonáta,
Chopin: g-moll cselló-zongora szonáta, op. 65
 
2019. február 24. (vasárnap) 19.30 óra (Zeneakadémia, Nagyterem)
Gálakoncert, díjátadó
José Cura és Balázs János gálaestje
Argentin est
 
2019. február 25. (hétfő), 19.30 óra – Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Balázs János zongoraestje – CZF/„MVM Koncertek – A Zongora”
„Hommage à Cziffra”
Chopin: Barcarolle, op. 60, Berceuse, op. 57, Bolero, op. 19, Tarantella, op. 43,
Variations Brillantes, op. 12, Rondo á la mazur, op. 5
***  Schumann: Bécsi karnevál, op. 26, Liszt: 9. magyar rapszódia (pesti karnevál)
 
 
További információ a www.cziffrafesztival.hu oldalon.
 
 
 
Utoljára frissítve:hétfő, 03 december 2018 21:20
FRISS
AJÁNLÓ


Méneseknek nyargaló futása Méneseknek nyargaló futása
Aki eddig is a lovak szerelmese volt, az ez által a könyv által csak még mélyebb kapcsolatot fog kiépíteni, aki…
Mindenkit körülvesz és megejt Mindenkit körülvesz és megejt
A reklámot alapjában véve a legtöbb ember gyűlöli, mégis nehezen képzelhető el nélküle bárminemű termék vagy szolgáltatás sikeres értékesítése. S…
Van, aki már sejti a jövőt Van, aki már sejti a jövőt
Nem elég a remek gondolatokat megfogalmazni, azt úgy is kell eljuttatni az olvasóhoz, hogy befogadása élvezetes legyen, mondanivalója pedig kihívást…
Hómezők hősei Hómezők hősei
Az ember már csak olyan teremtménye a természetnek, hogy szinte soha nem képes kielégíteni a kíváncsiságát, mindent meg akar ismerni,…  • Jegyértékesítő partnereink    Impresszum - Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató