Rejtett történetek - az életreform-mozgalmak és művészetek – a Műcsarnokban

Rejtett történetek - az életreform-mozgalmak és művészetek – a Műcsarnokban2018. október 08. hétfő, 20:06

Rejtett történetek - az életreform-mozgalmak és művészetek címmel október 5-én új tárlat nyílt a Műcsarnokban, amely a „menekülés a városból” jelszót tűzte zászlajára.

A kiállítás a 19. század utolsó harmadától világszerte kibontakozó, a közép-európai országokban is virágzó életreform-mozgalmat, illetve annak a korabeli művészetekre gyakorolt hatását mutatja be. Az elnevezés (Lebensreform, life-style reform) azoknak a „fin de siècle” időszakában virágkorukat élő modernizációkritikai mozgalmaknak a nemzetközi összefoglaló elnevezése, amelyek közös jellemzője a természethez való visszatérés, az öngyógyítás, valamint az elveszett kozmikus teljesség és a spiritualitás keresése. Ezek a mozgalmak (a kertváros-építő, földreform-, antialkoholista, továbbá vegetáriánus, természetgyógyászati, testkultúra, illetve az ezekhez kapcsolódó különböző új vallásos, társadalomreformer és művészeti törekvések) ember és természet, ember és munka, ember és Isten kapcsolatát a „menekülés a városból” civilizációkritikai jelszavával összehangoló, sokszínű, gyakran egymással is vitázó együttesét alkotják. 

A kiállítás Magyarországon elsőként dolgozza fel az életreform történetét és művészi vonatkozásait, melynek hatására számos művészközösség jött létre például a gödöllői művészkoloniát alapító Körösfői-Kreisch Aladár.

A tárlat első terme bőséges bevezetést nyújt a korszellemi irányzatainak kultúrtörténeti hátterébe, és felvázolja a vezető magyar művészek kapcsolati hálóját. Végigkövethetjük, hogy a különböző reformmozgalmak milyen módon igyekeztek visszavezetni a kor emberét a természetközelibb életmódhoz, mások mellett Fényes Adolf, Ziffer Sándor, Mednyánszky László és Koszta József festményein, korabeli plakátokon, fotókon és tárgyakon keresztül megismerve a nagyvárosoktól távoli művésztelepek, a természetjárók, a sportkedvelők, illetve a táplálkozási reformok világát.

Nem minden irányzat hagyta azonban el a városokat, amelyekben számos reformpedagógiai, társadalmi és ezeken alapuló művészeti mozgalom bontakozott ki, amint ezt tanúsítják például Iványi-Grünvald Béla, Aba Novák Vilmos, Ferenczy Noémi, Ámos Imre vagy Derkovits Gyula munkái is.

Paksiné Péteri Júlia

 

Utoljára frissítve:hétfő, 08 október 2018 20:59
FRISS
AJÁNLÓ


Méneseknek nyargaló futása Méneseknek nyargaló futása
Aki eddig is a lovak szerelmese volt, az ez által a könyv által csak még mélyebb kapcsolatot fog kiépíteni, aki…
Mindenkit körülvesz és megejt Mindenkit körülvesz és megejt
A reklámot alapjában véve a legtöbb ember gyűlöli, mégis nehezen képzelhető el nélküle bárminemű termék vagy szolgáltatás sikeres értékesítése. S…
Van, aki már sejti a jövőt Van, aki már sejti a jövőt
Nem elég a remek gondolatokat megfogalmazni, azt úgy is kell eljuttatni az olvasóhoz, hogy befogadása élvezetes legyen, mondanivalója pedig kihívást…
Hómezők hősei Hómezők hősei
Az ember már csak olyan teremtménye a természetnek, hogy szinte soha nem képes kielégíteni a kíváncsiságát, mindent meg akar ismerni,…  • Jegyértékesítő partnereink    Impresszum - Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató