Fotó: Kiss Laci

Mihályi Győző: Szertartásjáték nélkül elvonási tüneteim lennének

Fotó: Kiss Laci2018. augusztus 09. csütörtök, 20:24

A produkcióban a kezdetek óta részt vesz Mihályi Győző Jászai Mari-díjas színművész, idén augusztusban narrátorként láthatjuk majd az ország második legnagyobb épített szabadtéri színpadán.

Mondhatjuk azt is, hogy már az lenne meglepetés, ha nélküled rendeznék a szertartásjátékot.
 
Igen, biztosan elvonási tüneteim lennének, ha kimaradnék a szereposztásból. Augusztus az a Koronázási Szertartásjáték hónapja, micsoda dolog lenne, ha a Balaton partján lógatnám a lábamat. Nem jövök rá az okára, de örömmel tölt el, hogy minden évben rám gondol Szikora János rendező.
 
Évről évre változó szerepekben tűnsz fel, ez segíti a folyamatos megújulást?
 
A kezdetekkor, amikor bekerültem a darabba szertartásmestert játszottam, nem is volt egyszerű, hiszen István koronázásáról keveset tudtunk. Elmeséltem magát a történetet, igyekeztem minden apró mozzanatra felhívni a nézők figyelmét, s ez elnyerte az emberek tetszését. Következő évben már krónikást, aztán érseket testesítettem meg, ami felemelő érzés. Érsekként egy leendő királynak a fejére tenni a koronát gyönyörű pillanat, egyszerűen borsódzik a hátam. Olyan, mintha egy színdarabban rájössz valamire és megvilágosodsz. Új lendülettel vágok neki a szertartásjátéknak, mert mesélőként fontos szerepem van abban, hogy vezessem és lekössem a nézők figyelmét.
 
Kivétel nélkül minden színművész társadat mindig megérinti a Nemzeti Emlékhely.
 
Semmihez sem fogható a helyszín, emelkedett hangulata van. Leírhatatlan, amikor 2013-ban és 2014-ben szertartásmesterként elsőként beléptem a Nemzeti Emlékhelyen felállított színtérre. Komoly feladat lehetett a mérnököknek alátámasztani a színpadot, úgy, hogy megóvják a szakrális hely felbecsülhetetlen értékeit, s közben azt érezzük, mintha most játszódna a történet.
 
Immáron a hatodik szertartásjáték következik, mégis mindig sikerül megújulnia a darabnak.
 
Ahogy a fantázia végtelen, úgy a variációs lehetőségek itt is határtalanok. Figyeljük csak meg, a szertartásjáték egyik központi eleme az oltár is milyen változó funkciókat tölt be. Egyszer szenthely, amelynek meg kell adni a tiszteletet, máskor pedig üldözés, gyilkosság helyszíne. Az az izgalmas, hogy a főkeret a koronázás állandó, persze változó szereposztással és történettel. Ilyen szempontból nem nehéz megújulnia a darabnak, hiszen az Árpád-ház kriminalisztikai történetekkel gazdagon van átszőve.
 
Miben látod a szertartásjáték népszerűségének a titkát?
 
Szerencsére az embereket egyre jobban foglalkoztatja a múltunk. Érdemes megnézni, hogy őseinkről, gyökereinkről viszonylag keveset tudunk, tekintve, hogy szűkösek a forrásaink. Nem véletlen, hogy mi magyarok fent maradtunk. Kitűnő példa erre, amikor a mélyen vallásos István király Máriának felajánlotta az országot, hogy népünket megtartsa. Szent István a kereszténység erejében látta az ország jövőjét. Gondoljunk csak bele, hány nép tűnt el a világtérképről, de a magyar nem, mert össze- és megtartó erő lakozik benne. Táplálkoznunk kell a történelmünkből, van mire hivatkoznunk, hogy milyen erős vezetőnk volt. Ebbe belegondolva mindig feltöltődhetünk, kicsit úgy mintha a Himnuszt, vagy a Szózatot szavalnánk. A szertartásjátékban nemcsak szereplőként, hanem nézőként is felemelő érzés részt venni.

Forrás: Vörösmarty Színház

 

Utoljára frissítve:csütörtök, 09 augusztus 2018 21:11
FRISS
AJÁNLÓ


Méneseknek nyargaló futása Méneseknek nyargaló futása
Aki eddig is a lovak szerelmese volt, az ez által a könyv által csak még mélyebb kapcsolatot fog kiépíteni, aki…
Mindenkit körülvesz és megejt Mindenkit körülvesz és megejt
A reklámot alapjában véve a legtöbb ember gyűlöli, mégis nehezen képzelhető el nélküle bárminemű termék vagy szolgáltatás sikeres értékesítése. S…
Van, aki már sejti a jövőt Van, aki már sejti a jövőt
Nem elég a remek gondolatokat megfogalmazni, azt úgy is kell eljuttatni az olvasóhoz, hogy befogadása élvezetes legyen, mondanivalója pedig kihívást…
Hómezők hősei Hómezők hősei
Az ember már csak olyan teremtménye a természetnek, hogy szinte soha nem képes kielégíteni a kíváncsiságát, mindent meg akar ismerni,…  • Jegyértékesítő partnereink    Impresszum - Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató