Kulturális örökség ünnepe Budapesten

Kulturális örökség ünnepe Budapesten2018. május 14. hétfő, 21:09

2018 az európai kulturális örökség éve. Ebből az alkalomból az EUNIC Hungary 2018. május 9. és június 9. között HaHó Európa – Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe címmel programsorozatot szervez Budapesten. A rendezvénysorozat fő célja, hogy bemutassa a résztvevő országok kulturális örökségének sokszínűségét.

A szervezők május 9. és június 9. között tucatnyi színes programmal várják a zene, a színház, a képzőművészet és a gasztronómia szerelmeseit, akik különböző workshopokon és szakmai programokon is részt vehetnek.
 
Május 21. és 24. között az Anamuh társulat a Commedia dell’Arte hagyományaira épülő négy napos workshoppal várja az érdeklődőket az Olasz Kulturális Intézetben, ahol mindenki megtapasztalhatja és újrateremtheti európai kulturális örökségét. A workshop középpontjában a Commedia dell’Arte világának felfedezése áll, a maszkok és a karakterek elemzésével, illetve azzal a céllal, hogy a színházi nyelv univerzalitása kerüljön előtérbe.
 
Május 24-én a Városok tegnap és ma címet viselő, a budapesti Francia Intézet és a budapesti Goethe Intézet szervezésében megvalósuló est nem csupán egy újabb projekt Európáról. Ezúttal a közös európai valóság áll a középpontban. Budapest számos pontján megtalálhatóak a francia és német építészek nyomai. Mit adtak ezzel az országnak ők, és mit kaptak tőle útravalóul? Ennek járnak utána vitaestjükön a szervezők a FUGA Budapesti Építészeti Központban.
 
Május 25-én Kék innováció Jelenkori tendenciák a hagyományos cseh kékfestőgyártásban címmel nyílik kiállítás a Cseh Centrumban. A hagyományos kékfestő napjaikban is számos lehetőséget rejt és a fiatal alkotók kezében egyedülálló, exkluzív alapanyaggá válik. A kiállítás a cseh kékfestő új útjait mutatja be.
 
Május 28-án a CulturalFusions: balett és művészet – a világ Budapesten című modern balettelőadáson nemzetközi tehetségek lépnek fel a Budapesti Műszaki Egyetemen a zene, a tánc, a design és az építészet elemeit egyesítve. A legendás koreográfus, Sir Kenneth Macmillan munkájától a modern világot ábrázoló Wayne Mcgregor munkájáig, olasz, portugál, japán, dél-afrikai és skót koreográfusok új alkotásain keresztül vezet a balett világában tett utazás, a BME Egyetemi Zenekarának zenei kíséretével.
 
Június 1-én és 2-án az Európa Pontban és a Marczibányi Téri Művelődési Központban Színházzal a társadalmi változásért címen szerveznek kerekasztal-beszélgetést és workshopot Csehország, Finnország, Magyarország és Nagy-Britannia részvételével.  A beszélgetés fő témája: hatással lehet-e a mai színház társadalmunkra és elérhet-e tényleges eredményeket a társadalmi felzárkóztatásban? A kerekasztal-beszélgetés célja a tapasztalatcsere, valamint a leghatékonyabban működő módszertani folyamatok bemutatása a közösségekkel való együttműködés, a kisebbségek, a menekültek és a hátrányos helyzetű csoportok elérése kapcsán.
 
Június 2-án Nemzetközi táncház maratont tartanak a Fonó Budai Zeneházban, ahol öt nemzet táncaival ismerkedhet meg a közönség a magyar táncház-módszert alkalmazva. A cseh Demižón néptánc-együttes tagjai morva táncokat, a Lipa Szlovák Folklóregyesület kelet-szlovákiai, békési, pilisi táncokat, cifferi lakodalmas táncrendet és hegyközi csárdást, a bolgárok horót, vagyis körtáncot, a kolozsvári egyetemi hallgatók Máramarosi csoportja hagyományos máramarosi táncokat mutatnak be. A magyar népzenét és néptáncoktatást a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei képviselik ezen az estén a Fonóban.
 
Június 3-án Európai reggelivel várnak mindenkit a Szimpla Kertbe, ahol ezen a vasárnapon négy ország hagyományos reggeli ételeit kóstolhatják meg a gasztronómia szerelmesei. Kipróbálhatják a shakshoukát, a tarte-ot, a valašskói frgált és a kiełbasát. Mindezt pedig együtt, egy helyen készítik el a cseh, francia, izraeli és lengyel önkéntesek és gasztro-fanatikusok, egy közös jótékonysági akció keretében, hiszen az esemény teljes bevételével az Igazgyöngy Alapítvány tevékenységét támogatják.
 
Június 9-én a Várkert Bazár Öntőház udvara Európai hangokkal telik meg a Budapest A Cappella Fesztivál keretében. A fesztivál első napja a kulturális örökséget állítja középpontba, változatos megközelítésben: míg a Délkelet-Észtországból érkező Verska naase’ autentikusan szólaltatja meg a szetu közösség polifonikus énekhagyományát, a szardíniai Actores Alidos kórus már kortárs zenei mintákat is belesző az előadásmódjába, az osztrák Hals pedig egészen új zenei kontextusba helyezi különböző kultúrák népdalait.
 
A Magyarországi szlovákok esküvői népviselete című fotókiállítás június 1-ig látható a Szlovák Intézetben.  A 43 magyarországi szlovák nemzetiségi településről származó esküvői népviselet egy valódi kordokumentum, a szlovák népi kincsestár iránti mély és őszinte tisztelet megnyilvánulása.
 
A cseh bábművészet három arca, a prágai Művészeti és Színházi Intézet kiállítása a cseh bábművészet három aspektusát ajánlja a látogatók figyelmébe. A kiállítás június 25-ig látogatható a budai De la Motte – Beer-palotában.
 
A Hagyományok hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe programsorozat az EUNIC Hungary égisze alatt az alábbi országok kulturális intézeteinek részvételével valósul meg: Ausztria, Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia.
Utoljára frissítve:hétfő, 14 május 2018 21:41bakonyiart.hu

FRISS
AJÁNLÓ


Amerika civiljei fegyverben Amerika civiljei fegyverben
Napjainkban a háborút már nem hadseregek vívják egymással jól elhatárolt frontvonalat képezve az érintkezési területeken. A mai kor katonái bárhol,…
Ne legyünk rabszolgák! Ne legyünk rabszolgák!
Ez a rabság önkéntes, először érdekes és élvezetes, de mint minden szenvedély egy idő után magához láncol, lebénít, és fogva…
A csoda itt kezdődik A csoda itt kezdődik
Amikor az utcánkban megáll egy régi típusú klasszikus autó, és kiszáll belőle egy csinos nő, minden környékbeli férfi szíve hevesebben…
John Lennon levelei és feljegyzései John Lennon levelei és feljegyzései
Tények mentén: Életrajzi adatok: Születési név John Winston Lennon Született: 1940. október 9. Liverpool, Anglia Elhunyt: 1980. december 8.(40 évesen)…

  • Jegyértékesítő partnereink    Impresszum - Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató