Kulturális örökség ünnepe Budapesten

Kulturális örökség ünnepe Budapesten2018. május 14. hétfő, 21:09

2018 az európai kulturális örökség éve. Ebből az alkalomból az EUNIC Hungary 2018. május 9. és június 9. között HaHó Európa – Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe címmel programsorozatot szervez Budapesten. A rendezvénysorozat fő célja, hogy bemutassa a résztvevő országok kulturális örökségének sokszínűségét.

A szervezők május 9. és június 9. között tucatnyi színes programmal várják a zene, a színház, a képzőművészet és a gasztronómia szerelmeseit, akik különböző workshopokon és szakmai programokon is részt vehetnek.
 
Május 21. és 24. között az Anamuh társulat a Commedia dell’Arte hagyományaira épülő négy napos workshoppal várja az érdeklődőket az Olasz Kulturális Intézetben, ahol mindenki megtapasztalhatja és újrateremtheti európai kulturális örökségét. A workshop középpontjában a Commedia dell’Arte világának felfedezése áll, a maszkok és a karakterek elemzésével, illetve azzal a céllal, hogy a színházi nyelv univerzalitása kerüljön előtérbe.
 
Május 24-én a Városok tegnap és ma címet viselő, a budapesti Francia Intézet és a budapesti Goethe Intézet szervezésében megvalósuló est nem csupán egy újabb projekt Európáról. Ezúttal a közös európai valóság áll a középpontban. Budapest számos pontján megtalálhatóak a francia és német építészek nyomai. Mit adtak ezzel az országnak ők, és mit kaptak tőle útravalóul? Ennek járnak utána vitaestjükön a szervezők a FUGA Budapesti Építészeti Központban.
 
Május 25-én Kék innováció Jelenkori tendenciák a hagyományos cseh kékfestőgyártásban címmel nyílik kiállítás a Cseh Centrumban. A hagyományos kékfestő napjaikban is számos lehetőséget rejt és a fiatal alkotók kezében egyedülálló, exkluzív alapanyaggá válik. A kiállítás a cseh kékfestő új útjait mutatja be.
 
Május 28-án a CulturalFusions: balett és művészet – a világ Budapesten című modern balettelőadáson nemzetközi tehetségek lépnek fel a Budapesti Műszaki Egyetemen a zene, a tánc, a design és az építészet elemeit egyesítve. A legendás koreográfus, Sir Kenneth Macmillan munkájától a modern világot ábrázoló Wayne Mcgregor munkájáig, olasz, portugál, japán, dél-afrikai és skót koreográfusok új alkotásain keresztül vezet a balett világában tett utazás, a BME Egyetemi Zenekarának zenei kíséretével.
 
Június 1-én és 2-án az Európa Pontban és a Marczibányi Téri Művelődési Központban Színházzal a társadalmi változásért címen szerveznek kerekasztal-beszélgetést és workshopot Csehország, Finnország, Magyarország és Nagy-Britannia részvételével.  A beszélgetés fő témája: hatással lehet-e a mai színház társadalmunkra és elérhet-e tényleges eredményeket a társadalmi felzárkóztatásban? A kerekasztal-beszélgetés célja a tapasztalatcsere, valamint a leghatékonyabban működő módszertani folyamatok bemutatása a közösségekkel való együttműködés, a kisebbségek, a menekültek és a hátrányos helyzetű csoportok elérése kapcsán.
 
Június 2-án Nemzetközi táncház maratont tartanak a Fonó Budai Zeneházban, ahol öt nemzet táncaival ismerkedhet meg a közönség a magyar táncház-módszert alkalmazva. A cseh Demižón néptánc-együttes tagjai morva táncokat, a Lipa Szlovák Folklóregyesület kelet-szlovákiai, békési, pilisi táncokat, cifferi lakodalmas táncrendet és hegyközi csárdást, a bolgárok horót, vagyis körtáncot, a kolozsvári egyetemi hallgatók Máramarosi csoportja hagyományos máramarosi táncokat mutatnak be. A magyar népzenét és néptáncoktatást a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei képviselik ezen az estén a Fonóban.
 
Június 3-án Európai reggelivel várnak mindenkit a Szimpla Kertbe, ahol ezen a vasárnapon négy ország hagyományos reggeli ételeit kóstolhatják meg a gasztronómia szerelmesei. Kipróbálhatják a shakshoukát, a tarte-ot, a valašskói frgált és a kiełbasát. Mindezt pedig együtt, egy helyen készítik el a cseh, francia, izraeli és lengyel önkéntesek és gasztro-fanatikusok, egy közös jótékonysági akció keretében, hiszen az esemény teljes bevételével az Igazgyöngy Alapítvány tevékenységét támogatják.
 
Június 9-én a Várkert Bazár Öntőház udvara Európai hangokkal telik meg a Budapest A Cappella Fesztivál keretében. A fesztivál első napja a kulturális örökséget állítja középpontba, változatos megközelítésben: míg a Délkelet-Észtországból érkező Verska naase’ autentikusan szólaltatja meg a szetu közösség polifonikus énekhagyományát, a szardíniai Actores Alidos kórus már kortárs zenei mintákat is belesző az előadásmódjába, az osztrák Hals pedig egészen új zenei kontextusba helyezi különböző kultúrák népdalait.
 
A Magyarországi szlovákok esküvői népviselete című fotókiállítás június 1-ig látható a Szlovák Intézetben.  A 43 magyarországi szlovák nemzetiségi településről származó esküvői népviselet egy valódi kordokumentum, a szlovák népi kincsestár iránti mély és őszinte tisztelet megnyilvánulása.
 
A cseh bábművészet három arca, a prágai Művészeti és Színházi Intézet kiállítása a cseh bábművészet három aspektusát ajánlja a látogatók figyelmébe. A kiállítás június 25-ig látogatható a budai De la Motte – Beer-palotában.
 
A Hagyományok hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe programsorozat az EUNIC Hungary égisze alatt az alábbi országok kulturális intézeteinek részvételével valósul meg: Ausztria, Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia.
Utoljára frissítve:hétfő, 14 május 2018 21:41
FRISS
AJÁNLÓ


Méneseknek nyargaló futása Méneseknek nyargaló futása
Aki eddig is a lovak szerelmese volt, az ez által a könyv által csak még mélyebb kapcsolatot fog kiépíteni, aki…
Mindenkit körülvesz és megejt Mindenkit körülvesz és megejt
A reklámot alapjában véve a legtöbb ember gyűlöli, mégis nehezen képzelhető el nélküle bárminemű termék vagy szolgáltatás sikeres értékesítése. S…
Van, aki már sejti a jövőt Van, aki már sejti a jövőt
Nem elég a remek gondolatokat megfogalmazni, azt úgy is kell eljuttatni az olvasóhoz, hogy befogadása élvezetes legyen, mondanivalója pedig kihívást…
Hómezők hősei Hómezők hősei
Az ember már csak olyan teremtménye a természetnek, hogy szinte soha nem képes kielégíteni a kíváncsiságát, mindent meg akar ismerni,…  • Jegyértékesítő partnereink    Impresszum - Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató