Szent épületek - könyvajánló

Szent épületek - könyvajánló

A templomok sajátos helyet foglalnak el az építészeti alkotások között, hiszen úgy tartják, a templom az Isten háza.

A vallásos embernek fontos szempont, hogy istenével megfelelő, ünnepélyes keretek között találkozzon, s egy felszentelt imahely erre a legjobb, legalkalmasabb lehetőséget adja. De aki nem hívő, azt is rabul ejti a katedrálisok fenséges megjelenése, a bazilikák hatalmas épülete, a zsinagógák keletiséget sugárzó látványa. Elfogadhatjuk azt az egyszerű, de frappáns vélekedést, amit egy templom hirdetőtábláján olvashatott a betérő: Ha hívő vagy imádkozz, ha nem hiszel, csodálkozz!

Baldavári Eszter albuma építészi stílusok szerint tematikusan, időrendben mutatja be Magyarország legszebb, legjelentősebb szakrális épületeit, de helyet kapnak benne kevésbé ismert imahelyek is. A Tihanyi Apátságot, a budapesti Szent István Bazilikát, vagy a debreceni Nagytemplomot szinte mindenki ismeri, de nyilván kevesebben látták a gödöllői Szentháromság-plébániatemplom, az ózdi görög katolikus templom, vagy a mádi zsinagóga épületét. Mindezeket – s persze még rengeteg egyéb templomépületet – ismerhetünk meg a remek fotóanyag, s rövid, lényegre törő kísérőszövegek segítségével.

Minden építészeti stílusnak megvannak a jellemző vonásai, de minden korszakra az is jellemző volt, hogy az adott vallás istenének a legszebb, legmagasztosabb imádkozó helyet szerették volna felépíteni, megalkotni. Az albumban összegyűjtött templomok színes kavalkádja - nem csak a vallásgyakorlóknak, de minden szépség iránt fogékony olvasónak - sok érdekességet, hasznos tudnivalókat, lélek emelő esztétikai élményt nyújthat.

Tölgyesi Tibor
 
Baldavári Eszter
Templomok
 
Kossuth Kiadó 2017
Ára: 3400 Ft


AJÁNLÓ


Szent épületek Szent épületek
A templomok sajátos helyet foglalnak el az építészeti alkotások között, hiszen úgy tartják, a templom az Isten háza.
Az emberiség tervezget, s majd az idő eldönti Az emberiség tervezget, s majd az idő eldönti
Ami tegnap a sci-fi írók fantáziájának a szüleménye volt, mára közel kerül a valósághoz, holnap megvalósul, s holnaputánra elavulttá, túlhaladottá…
Cruyff, egy legenda élete Cruyff, egy legenda élete
Ma a focikedvelő közönség joggal csodálja Christiano Ronaldo, vagy Leonel Messi játékát, mert amit véghez tudnak vinni a „bőrrel,” az…
Fazekas István vére Fazekas István vére
Ma már kevés ember tölti szabadidejét olvasással – hacsak a chatet és sms-eket nem tekintjük annak – s még kevesebb…

  • Jegyértékesítő partnereink    Impresszum - Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató