Senki többet… Harmadszor! - Beszélgetés Marsó Diannával, az Arte Galéria és Aukciósház tulajdonosával

Senki többet… Harmadszor! - Beszélgetés Marsó Diannával, az Arte Galéria és Aukciósház tulajdonosával2017. június 04. vasárnap, 21:19


Kedves Dia, egykor könyves cégnél dolgoztál, hogyan lettél a könyvekkel foglalkozó emberből művészeti galéria tulajdonos?

Valóban, érettségi után, az 1970-es évek elején a Magyarországra a nyugati országokból beérkező könyvek adminisztrációjával, szortírozásával, csomagolásával foglalkozó Könyvtárellátónál folytattam az életem. Nagyon érdekes, változatos munka volt, de sajnos ők nem támogatták a továbbtanulásom, ezért az államigazgatásban kerestem olyan munkát, ami a kultúrával volt kapcsolatban. A XXI. kerületi Tanács Művelődési Osztálya volt 12 évig a munkahelyem. Nagyon szerettem a komplex feladatokat, remélem a gyakorlatban dolgozó népművelők, könyvtárosok, pedagógusok jó szívvel emlékeznek a Boldizsár Gábor által okosan, kulturáltan, nagyvonalúan irányított művelődéspolitikára.

A rendszerváltás környékén jött egy felkérés, hogy egy magángaléria beindításánál legyek jelen. Akkor nem is sejtettem, hogy a döntésem ilyen hosszú időre jelent majd elköteleződést az új szakmával. A 80-as évek végén lazult fel a szabályozás, és a BÁV mellett megjelenhettek más cégek is, akik szervezhettek műtárgyaukciókat. Rengeteg sok munkával a mindössze 6 nőből álló kollektíva megalapozott és felépített egy igen jól prosperáló aukciósházat, az elsőt, amely magántőkével működött. (No, aztán ezért is lett vége, mert a tulajdonosnak minden megtermelt pénz kevésnek bizonyult.)
A 10 évi csapatmunka után nyitottam meg a saját tulajdonú cégemet, ahol a megszerzett tudást tudtam kamatoztatni, csak „kicsiben”.

Már a nyitáskor is aukciókban gondolkoztál? Az üzletből eladás nem elég izgalmas feladat?

De nagyon izgalmas, leginkább azért, hogy bejön-e valaki egyáltalán vásárolni. (itt nevet) A műtárgy - sajnos – nem közszükségleti cikk. A vevő egy galériába nem kénytelen bemenni nap mint nap, hogy megvegye a napi betevő festményét. Az aukciónak meg az a lényege, hogy nagyon előnyös áron (is) meg lehet venni, szeretnivaló tárgyakat. Szóval, az árverezői tevékenység folyamatosan ébren tudja tartani az érdeklődést, ezért ez nem is volt kérdés az ARTE nyitásakor.

Miért a grafika az a műfaj, ami a galériád védjegye?

Az induláskor kiderült számomra, hogy a papír alapú művekre való szakosodás egyik nagy árverezőháznak sem éri meg (a mai napig sem), mert egy aukción ugyanannyi munkát kell ráfordítani a néhány ezer forintos becsértékű műre, mint egy nagy értékű festményre. Ez is egy árverezendő tétel, meg az is. De mert különösen szeretem ezt a műfajt, és mert a rezsink sokkal alacsonyabb bevételt is megengedett, döntöttem el, hogy ez lesz a galériám fő profilja.
A 20 év alatt 73 saját szervezésű árverést rendeztem, az átlagos eladási arány 65 %. Ezzel abszolút elégedett vagyok. Amit sajnálok, hogy a vevőkörünket nem sikerült olyan mértékben bővíteni, hogy a grafikai műfaj egészének árszínvonala jelentősen emelkedhetett volna.

Grafikán kívül érem és kisplasztika is szerepel az aukciós kínálatban. Ez véletlen, vagy szívesen foglalkoztok ezekkel a tárgyakkal is?

Az elmúlt években több olyan felkérést is kaptunk, hogy egy-egy hagyaték egészét aukcionáljuk, és minden tárgycsoportot adjunk el. Így került árverésre Radnótinétől egy kisplasztika, az Ortutay hagyatékból pedig sok érem és plakett. Az akkori
sikeres eladások miatt meghagyom annak a lehetőséget, ha felkínálnak ebből a műfajból is tételeket, kiszolgáljuk az eladók és a vevők igényeit.

Túl a 73. aukción bizonyára sok emlékezetes pillanat maradt meg. Említenél a legkedvesebb árverésekből egyet-kettőt?

A legkedvesebb árverések azok voltak, amikbe különösen sok munkát kellett belefektetni, és a végén elégedetten nyugtázhattam, hogy megérte! Dési Huber Istvánné hagyatékán egy teljes évig dolgoztam az örökössel együtt, minden nap 10 től este 6 óráig. Ezen okulva, az Ortutay hagyatékhoz már kértem egy történész segítségét is. Mindkettő fényesen sikerült.

Tudom, hogy részt vettél jótékonysági árveréseken is, mesélnél ezekről?

Több mint 10 évig voltam a Szalmaszál a hajléktalanokért Alapítvány árverezője, de mellette sok más felkérésnek is eleget tettem, ha előzetesen azt tapasztaltam, hogy a szervezők tisztességgel állnak a feladathoz, és nagy valószínűséggel arra fordítják majd a bevételt, amire kérik a kortárs művészek segítségét. Hiszen az ilyen alkalmakkor ők az igazi adakozók, a vevő nem adakozik, hanem vásárol. Ezért mindig igyekeztem az árat feltornászni.

Aukcióra készültök június elején. Ezúttal milyen tárgyak kerülnek kalapács alá?

Június 10-én érmek, grafikák, néhány festmény és kerámia tárgyak szerepelnek a kalapács alatt. Ezután az aukció után pedig felteszünk 2 kollekciót az internetre (a www.axioart.com oldalra), hogy az úgynevezett holtszezonban is kitudjuk szolgálni a böngészők gyűjtőszenvedélyét. Az egyik témakör képzőművészeti plakátok, a másik pedig egy század elején alkotó asszony biztos kezű, több mint 100 akvarellje. Remélhetőleg a néhány ezer forintos kikiáltási árak vonzzák majd az érdeklődőket.
 
                                                                                                                      Paksiné Péteri Júlia
Utoljára frissítve:kedd, 06 június 2017 22:59bakonyiart.hu

FRISS
AJÁNLÓ


Amerika civiljei fegyverben Amerika civiljei fegyverben
Napjainkban a háborút már nem hadseregek vívják egymással jól elhatárolt frontvonalat képezve az érintkezési területeken. A mai kor katonái bárhol,…
Ne legyünk rabszolgák! Ne legyünk rabszolgák!
Ez a rabság önkéntes, először érdekes és élvezetes, de mint minden szenvedély egy idő után magához láncol, lebénít, és fogva…
A csoda itt kezdődik A csoda itt kezdődik
Amikor az utcánkban megáll egy régi típusú klasszikus autó, és kiszáll belőle egy csinos nő, minden környékbeli férfi szíve hevesebben…
John Lennon levelei és feljegyzései John Lennon levelei és feljegyzései
Tények mentén: Életrajzi adatok: Születési név John Winston Lennon Született: 1940. október 9. Liverpool, Anglia Elhunyt: 1980. december 8.(40 évesen)…

  • Jegyértékesítő partnereink    Impresszum - Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató