Spirit Színház Budán, ahol új élmények születnek

Spirit Színház Budán, ahol új élmények születnek


2011 – a színház megalakulásának éve. Ekkor még saját helyszín nélkül voltunk. Mára azonban büszkén mondhatjuk el, hogy végre megleltük szeretnivaló és minden igényt kielégítő helyszínünket. 2015 októberében megnyithatta kapuit végleges helyén, a II. kerület Árpád fejedelem útja 3-4. szám alatti épületben a Spirit Színház, mely 2016 2. felére elnyeri végleges formáját, egy több mint 600 m2 területű játszóteret. Játszóteret, hiszen Központunk, ahol a lélek és az irodalom találkozik teret ad előadásoknak, közönségtalálkozóknak, kamaradarabok bemutatóinak, alkotói műhelyeknek, jóga óráknak, ajurvédikus masszázsnak, pszichodráma csoportoknak, családállításnak és mindennek, ami a test és a lélek harmóniájához szükséges. Az elme táplálása, a test kényeztetése eredményezi azt az állapotot, amit mindannyian keresünk, a harmóniát.


A színházról így nyilatkozik Perjés János , igazgató – színész:

S
pirit Színház néven először 2011-ben a Thália Színházban kezdtünk el játszani. Négy évig utazószínház voltunk, de közben egyre csökkent azon befogadó színházaknak a száma, ahová elmehettünk a darabjainkat bemutatni. Ekkor – 2015-ben – úgy éreztük, eljött az a pillanat, amikor saját játszóhelyet kell keresnünk magunknak, és ezt meg is találtuk ezen a mostani helyen. Az Árpád fejedelem útja 3-4. szám alatt – a Margit-híd budai hídfőjéhez közel – 2015. október 1-jén nyitottunk. Száz néző fér ide be, és olyan intim, belsőépítészetileg kész hely, amely eleve meghatározza a darabok kiválogatását. Ezért leginkább kamaradarabokat vagy a mindennapi emberekhez közel álló sorsokat mutatunk be, ilyen most Szabó Magda:  Az ajtó című előadása, amely négyszereplős darab.

Az utazószínház jelleg sem szűnt meg, hiszen az itt bemutatott darabokat vidéki és külföldi (magyar ajkú) színházak, intézmények is kérik. Éppen ezért készülünk idén a POSzT OFF-ra is több darabunkkal, köztük Az ajtó és a Chatszoba című előadásunkkal.
 
Amellett, hogy színházi előadásokat játszunk, a témakörökhöz – sorsok, karakterek, problémák – kapcsolódóan beszélgetéseket is tartunk egy-egy darab után. Igény szerint vannak itt terapeuták mind testi, mind lelki problémák megbeszélésére, éppen ezért a Spirit mint gyógyító központ működik.

Amiben mégis különbözünk a nagy színházaktól, hogy nálunk teljesen testközelben ülnek a nézők. Ez okozta – és ez teljesen megdöbbentő volt –, hogy amikor játszottuk például a Cabaret musicalt, a dalok itt meg tudtak szólalni mindenféle erősítés nélkül. A színpad nagysága azonban behatárolja az elképzeléseket. A Csodálatos vagy, Júliában hatan vagyunk, ez az a létszám, amelyet a környezet még elbír. Ugyanakkor bemutatjuk a Száz év magányt is – amely lényegében hetvenszereplős –, de mi négy szereplővel játsszuk el az összes karaktert.

Megpróbáljuk maximálisan kiaknázni azokat a lehetőségeket is, amelyeket a díszletek nyújthatnak számunkra. Egyrészt azt az állapotot, ahogyan ez most be van rendezve – ez a tulajdonos régi ötlete volt –: fával, vassal, kapuval, pajtaajtóval, másrészt pedig még az utazó korunkból maradt díszletünket, amelyet szintén fel tudunk használni.

Gyakorlatilag öt-hat olyan ember van, akik rendszeresen szerepelnek: folyamatosan számítok Nagyváradi Erzsébet, Nagy Enikő, Jantyik Csaba, Papadimitriu Athina, Dér Heni játékára. Az ajtó című előadásban játszik Hegyi Barbara, rá számítok az őszi idényben is, egy újabb darabban. Más ismert művészek fellépése is várható nálunk, ezt elsősorban a rendezők kívánságai határozzák meg. Készülünk fiatal tehetségeket behozni, lehetőséget adva nekik a játékra, velük szeretnénk bemutatni ősszel a Kéretik elégetni című darabot.
Rendezők és dramaturgok esetében szintén szeretnénk – a nagy nevek mellett – lehetőséget adni új és fiatal szakembereknek, hiszen ők máshogy látják a világot.

Vannak egyéni estjeink, bár érdekes módon abból van a kevesebb. Úgy látom, hogy nagyobb igény van a komplett színdarabokra. Ennek némileg ellentmond, hogy Nagyváradi ErzsébetAgyigó estje – amely Szabó Magda életét mutatja be – egy pódium jellegű est, és nagy sikerrel fut mind a mai napig.

Legújabb bemutatónk egy nagyon érdekes francia komédiának aposztrofált darab, a Csin-csin, ezt Örkény István fordította. Egy férfi és egy nő életútja, akik különös módon ismerkednek meg egymással, hiszen mindkettőjük házastársa csalja őket, a másik párjával. A színpadon a történet lineárisan lett elhelyezve. Elindul a megismerkedésükkel, végződik az abszolút alkoholba való lecsúszással, közben mindenüket – lakásukat, vagyonukat – elveszítik az italozás következtében. Ahogy halad a történet, úgy változik térben is a cselekmények helyszíne, a terem egyik végében kezdik, és a másik végében fejezik be az életüket. Az előadás közben Edith Piaf-dalok szólnak, és Babicsek Bernát szolgáltatja a muzsikát.

Az új bemutató mellett műsoron van a már említett Az ajtó és a Chatszoba című darabunk. Ez utóbbi egy kanadai dráma, amely teljesen aktuális témát dolgoz fel: azt feszegeti, hogy meddig lehet elmenni a neten arctalanul chatelve, teljesen másnak mutatni magunkat, mint amik valójában vagyunk.

Egy fiatal író első színdarabját is színre visszük Kocsis Judittal a főszerepben. A történet egy kocsmában játszódik, ahová Isten leszáll, és ezen a furcsa helyszínen találkozik össze a Sátánnal. Kettőjük harcát mutatja be a darab, és ez a témaválasztásunk is jelzése annak, hogy a mondanivalókban milyen határokat feszegetünk. Szintén ebben a hónapban újítjuk fel aCsodálatos vagy, Júliát Nagyváradi Erzsébettel, ebben a színésznő prózai arcát ismerhetjük meg.

Minden hónapban van húsz-huszonkét előadásunk, de ősszel, ha birtokba vesszük az egész házat, már mindennap szeretnénk játszani. Erre igény is volna, hiszen a nyitástól számított harmadik hónap végén a duplájára kellett növelni a nézőtéri ülőhelyek számát. Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy kezd kialakulni a törzsközönségünk, ami talán a legjobb jelzés arra, hogy előadásaink színvonalasak, darabválasztásainkkal pedig jó úton járunk.

A darabjainkról: kamaraszínházi, intim teret igénylő előadásaink, melyek közelről megérinthetik az emberek lelkét.


AJÁNLÓ


Dömötör Endre és Jávorszky Béla Szilárd könyvének bemutatója az Örkény István Könyvesboltban Dömötör Endre és Jávorszky Béla Szilárd könyvének bemutatója az Örkény István Könyvesboltban
A Jávorszky Béla-Sebők János által 2005-ben elindított Rocktörténete sorozat az eddig megjelent három kötet után egy negyedikkel gyarapodott, A könysorozat…
Befőzési receptek Saly Noémitől Befőzési receptek Saly Noémitől
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2017. november 9-én mutatták be Saly Noémi: Spájz című könyvét, amelyben szereplő bő nyolcvan recept…
Porlik, mint a szikla - Bauer Barbara legújabb regénye Porlik, mint a szikla - Bauer Barbara legújabb regénye
Ilont és két testvérét egészen a magyar fővárosig menekíti Székelyföldről édesapjuk. Talán az emlékek elől, feledni a borzalom éjszakáját, s…
Megjelent Zséda hetedik kalendáriuma Megjelent Zséda hetedik kalendáriuma
Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Zséda hetedik kalendáriuma, mellyel színek varázslatos birodalmába kalauzol minket. Inspiráló divattippek, hasznos tanácsok és lebilincselő…

  • Jegyértékesítő partnereink    Impresszum - Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató