A koncertprogramban ritkán hallható, különleges műveket hallgathat a közönség 2020. február 6-án este a Pesti Vigadóban. Miranda Liu hegedűművésznő, aki a Concerto Budapest tagjaként Magyarország legfiatalabb koncertmestere is Szokolay Sándor Hegedűversenyét és Bartók 1. rapszódiáját játssza. Az amerikai születésű művésznő a salzburgi Mozarteumon végzett tanulmányai után egy ösztöndíjjal Budapestre költözött 2013-ban, ahol négy éve, 19 évesen próbajátékon felvételt nyert a Keller András vezette együttesbe. A hegedűművésznő azóta mind a zenekar koncertmestereként, mind szólistaként és kamarazenészként egyaránt aktív, innovatív művészeti projektek ötletgazdája és megvalósítója, így a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, valamint Central European String Quartet Nemzetközi Zeneszerzőverseny alapítója.

Az említett két – Szokolay és Bartók – mű előadására a Magyar Kincsek sorozatban a Concerto Budapest zenekarával, Rácz Zoltán vezényletével kerül sor. Szokolay Sándor hegedűversenye reprezentálja a zeneszerző legelső korszakának lezárultát.  A zeneszerző ugyanis 1957-ben ezzel a művel diplomázott.  A koncert következő száma a múlt század nagy magyar hegedűsét, Szigeti Józsefet idézi meg, hiszen Bartók neki ajánlotta az I. rapszódiáját, amelynek zenei anyagában tordai és temesi gyűjtésű táncdallam egyaránt ott rejlik. Nyitószámként Szokolay Sándor 25–26 évesen alkotott Hegedűversenye szólal meg, amelynek első tétele eredetileg önálló darabként jött létre, Allegro de Concert címmel – ez a megjelölés persze világosan utal a folytatás lehetőségére. Ez az egytételes darab szerzője első jelentős nemzetközi sikerét is meghozta, ugyanis az 1956-os varsói Wieniawski-zeneszerzőverseny egyik díjazottja lett. Szokolay küszöbön álló diplomakoncertje azután külső késztetést is jelentett arra, hogy a versenymű hamarosan egésszé kerekedjék, mégpedig Farkas Ferenc legendásan szigorú irányításával. A bemutatóra Lehel György vezényletével és Simor András szólójával került sor, majd hamarosan a teljes mű is bemutatkozott Lengyelországban, a „Varsói Ősz” kortárs zenei fesztivál keretei között.

Az este további fellépői: Váradi Zita szoprán, Németh Judit mezzoszoprán, Jekl László basszus, a Szent Efrém Kórus (művészeti vezető Bubnó Tamás) és Lukáts Andor színművész

A Magyar Kincsek sorozat további eseményein fellép többek között idén a Muzsikás Együttes, Sárközy Lajos Jr. és Vásáry Tamás is.

A magyar zeneirodalom jószerint kimeríthetetlen gazdagságát, klasszikussá nemesült és kortárs, jól ismert és felfedezésre, vagy épp újrafelfedezésre váró értékeit mutatja fel ez a bérlet.  2018-ban, ugyan ebben a sorozatban Hubay Jenő III. hegedűversenyét játszotta Miranda Liu a zenekarral Keller András vezényletével.

A koncerthez további információ és jegyvásárlás: https://www.concertobudapest.hu/v/magyar-kincsek-ii—liszt-bartok-szokolay-farago/

Magyar Kincsek II. – Liszt, Bartók, Szokolay, Faragó
2020. február 6.csütörtök 19:30 Pesti Vigadó
SZOKOLAY SÁNDOR: Hegedűverseny, op. 15
BARTÓK: I. rapszódia hegedűre és zenekarra, BB 94b
– szünet –
FARAGÓ BÉLA: Búcsú Váradtól – Kantáta Janus Pannonius verseire
LISZT: I. Mefisztó-keringő

Közreműködik: Miranda Liu hegedű, Váradi Zita szoprán, Németh Judit mezzoszoprán, Jekl László basszus

Lukáts Andor színművész
Szent Efrém Kórus (művészeti vezető Bubnó Tamás)
Concerto Budapest

Vezényel: Rácz Zoltán