Fotó: Várady Nikolett, Péter László

Ismét megrendezésre került a Gourmet Fesztivál, a hazai gasztronómia seregszemléje, amelynek idén központi témája a paprika, a sercli és a sör hármasa volt. A fesztivál célja a 2015-ös kezdetektől kiindulva, hogy a hazai gasztronómiát megismertesse és elérhetővé tegye a nagyközönség számára. Mostanra már méltán mondható, hogy a Magyarországon elindult gasztroforradalomnak köszönhetően a legkiválóbb hazai éttermek nagy nemzetközi hírnévre tettek szert. A rendezvényen a kulináris élvezetek iránt fogékony látogatók, széles választékban kipróbálhatták a legjobb éttermek különleges fogásait, de kiváló boraink, cukrászdáink termékeiből is remek felhozatallal találkozhattak az érdeklődök. 

A távol-keleti konyhák iránt érdeklődök is megkóstolhatták kedvenc ételeiket a fesztiválon: a Kobuta-t jegyző Takács Lajos gyozákkal (japán gombóc) készült, Varga Dani, az Aum étterem séfje vörös curry-s kacsalevest főzött, és szokás szerint ott volt a főváros egyik legjobb kínai konyháját vivő Wang mester és a japán konyhaművészetben díjnyertes Sushi sei is.

Idén is ízelítőt kaptunk a nemzetközi csúcsgasztronómia világából, sztárséfekkel találkozhattunk Koreától New Yorkig. Főzött és mesélt az albán Bledar Kola, itt volt és vacsorát is adott az osztrák-mediterrán két Michelin-csillagos Konstantin Filippou és a szintén csillagos szöuli Lee-Jong Kuk, a moszkvai Twins Garden vezető sefpárja, Ivan és Szergej Berezutszkij, az Anthony Bourdain által is felkeresett burgenlandi belsőségrajongó, Max Stiegl, valamint Rácz Jenő és szintén a tévéből ismert, ide is gyerek segítőkkel érkező Pesti István. De nemcsak kóstolhattunk, külföldi sztárséfek nyilvános előadásain és tematikus workshopokon is részt vehettünk.

Ettől a magas színvonaltól nem maradt el a hazai gasztronómia élcsapatának a választéka sem. Az Onyx különleges kenyérfagylaltját paprikás málnaöntettel és sörkockákkal kínálta. A Babel a csillagos nokedli mellé egy másik remek fogását is hozott, amelyhez a helyben grillezett polipcsápot rendhagyó módon először sörben pácolták. Az országban először lehetett megkóstolni, milyen ízeket hoz ki az alapanyagokból a népszerű főzőműsorból ismert Rácz Jenő, aki tőkehala mellett espelette-i paprikával készített kacsamellel és saját sajttortájával is bemutatkozott. Az elegáns Salon paprikaszörpöt főzött, az Arany Kaviár nemcsak egy különleges pelmenyit kínált a fesztiválon, de nevéhez hűen kaviárkóstolót is hozott, és az Osztrigasommelier is kitelepült friss árujával.

A színpadon pedig az Elektrolux jóvoltából ismét voltak workshopok, ahol neves szakemberektől tanulhattak a résztvevők. A Millenáris Park pedig ismét magas színvonalú, exkluzív helyszínül szolgált a rendezvénynek.