Kép forrása: Nemzeti Színház

Silviu Purcărete Meggyeskert-rendezése a Nemzeti Színházban több szempontból is különleges esemény. A világhírű rendező gazdag pályafutása során ritkán rendezett Csehov-darabot, ezért nagy várakozás előzi meg a bemutatót mind a hazai, mind a nemzetközi színházi világban. Három kísérőrendezvény gazdagítja a Nemzeti Meggyeskert-bemutatóját.

Purcărete világa – Kiállítás Silviu Purcărete fotóiból
Nemzeti Színház, első és második emeleti előcsarnok

2015-ben a bukaresti Nemzeti Színház előcsarnokában szervezték meg először, a FNT (romániai országos színházi fesztivál) megnyitóján a Silviu Purcărete fotóiból rendezett kiállítást. A fotókon a világlátott rendező szubjektív utazásra hív, ellesett pillanatokat, egy-egy gesztusba sűrített történeteket, robbanó energiákat és múlt-jelen együtt vibrálását osztja meg velünk. Marina Constantinescu, a FNT igazgatója így ajánlja a kiállítást: „Parancsoljanak befáradni Silviu Purcărete rendező világába! Drámai, feszült, kifinomult, kívánatos, költői, szenvedélyes. Tele elképesztő történetek részleteivel. Ő meglepetten és alázattal néz körül. Silviu Purcărete elbűvölő felvételei egy nagy művész történetéről suttognak nekünk egyet s mást.”

Kiállításmegnyitó: 2019. március 2-án, szombaton 18 órakor az első emeleti előcsarnokban

Páholyavató a Meggyeskert bemutatója előtt

A Nemzeti Színház folytatja páholynévadóját! 2014-ben Bessenyei Ferenc és Sinkovits Imre, 2015-ben Mészáros Ági és Lukács Margit „kapott páholyt”. Most a Meggyeskert bemutatója előtt Mezei Máriáról, a Tartuffe bemutatója előtt pedig Jávor Pálról neveznek el páholyokat. A névadó a nézők szavazatai alapján történt, a szavazók közül kerültek ki azok a szerencsések, akik a Meggyeskert valamint a Tartuffe premierjét a két páholyból tekinthetik meg.

Páholyavató: 2019. március 2-án szombaton 18.30-kor a balkonon, a páholyoknál

A kert és az eltűnés poétikája
George Banu előadása a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában

Nagy megtiszteltetés a Budapesti Román Kulturális Intézet számára, hogy 2019. március 3-án, vasárnap, 16 órakor vendégül láthatja a kortárs kultúra, valamint az akadémiai világ egyik tekintélyes személyiségét, George Banu professzor urat. A teatrológus, valamint a Nemzetközi Színikritikusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke A kert és az eltűnés poétikája címmel tart előadást. Az előadás apropója a Nemzeti Színház előző napi, Meggyeskert című premierje. Az előadás fő témája a darab korábbi színrevitelei, amelyek a Livada de vișini, teatrul nostru című kötetben is szerepelnek (ford. Anca Măniuţiu, Liternet Kiadó, majd Nemira Kiadó, 2011), és amely 2006-ban Színházunk, a Cseresznyéskert címmel magyarul is megjelent a kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában (ford. Koros-Fekete Sándor).

Cseresznyéskerttel lezárul a XIX., és elkezdődik a XX. század, az általános megújulás százada. A szép és hasznos, az emlékezés és utópia viszonya – Csehov ezekre a nagy kérdésekre keresi a választ ebben a testamentumként is értelmezhető művében. Mi az, ami meghal és mi születik az átmeneti időszakokban? – George Banu

A rendezvényen jelen lesznek a Nemzeti Színházban színre vitt Meggyeskert alkotói: Silviu Purcărete rendező, Vasile Şirli zeneszerző és Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, az előadás pedig egy szabad beszélgetéssel zárul.

A belépés ingyenes. A beszélgetés román nyelven zajlik, magyar szinkrontolmáccsal.