Fotó: Kálmándy Ferenc

Fantasztikus hangulatban, különleges élményekkel zárult vasárnap az immár negyedik alkalommal megrendezett Bőköz Fesztivál. Az Ormánság legjelentősebb kulturális eseménye idén is a közösség- és közönségépítés valamint a hagyomány és innováció jegyében zajlott.

A Bőköz Fesztivál négy ormánsági kistelepülés, Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi és a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpont immár országosan is ismertösszművészeti rendezvénye, 280 km-re Budapesttől. Az idén 25 helyszínen 80 program 400 fellépő és kiállító várta a látogatókat az ország első karbonmentes fesztiválján.

Az idei esemény fő vendégei a Pécsi Tudomány Egyetem és a Nemzeti Művelődési Intézet volt, melynek Baranya megyei csoportja vendégül látta Tolnát és Somogyotis. Különleges színfolt volt az Apolló Színtér, ahol az Apolló Kulturális Egyesület drámajátékkal várta a látogatókat.

Az Ormánság Nagyszínpadon és a Bőköz Színpadon utánozhatatlan hangulatú koncertet adott mások mellett a Ghymes, Karácsony János James , a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Makam, a Rudan Joe Akusztik Band, a Tárkány Művek, a Misina Táncegyüttes.

Az igazi családi rendezvényen a kicsiket a Levendula Játszóház udvara, Csernik Szende székely népmesemondó, a Pámpillás-bábszínház, Toma és Csapata szórakoztatta, és ismét összemérhették tudásukat Krizsán Edith sakk nagymesterrel is.

Szatyor Győző, a fesztivál állandó díszvendége az Ormánság természeti szépségei ihlette kiállítást állított össze Madarak, virágok bálványfák címmel, míg Mánfai György fotóművészRejtőzködő kincsek című ormánsági fotóalbumát mutatta be, melynek csodálatos képeiből tárlatot is rendezett a kémesi református templomban.

A szaporcai Hétöles-tó, mint különleges természeti környezet szolgált helyszínül több művészeti eseménynek, irodalmi estnek, koncertnek is.

A Bőköz természeti, táji értékeit a Kincses Karikázó – bicikli túrárán, Természetjáró túrákon tanulmányozhatták a természet kedvelői, akik a tésenfai polgármester vezetésével a tocsogós réttel és mocsárral is megismerkedhettek.

Drávacsehi eddig használaton kívüli, ám most újrahasznosított kocsmája Drávacsehó néven adott helyet több kulturális rendezvénynek is.

A fesztivál megalakulásától fogva missziójának tekinti, hogy kitágítsa határait, és a települések kémesi iskolába járó gyerekeinek lehetőségeit. A fesztivál finanszírozásával 2019 szeptemberében kisvonatoznak és hajókáznak majd a Gemenci erdőben és a horvátországi Kopácsi-rét Természetvédelmi Területen.

Az esemény egyben az ország első 1000%-ban karbonmentes fesztiválja. A környezetvédelem és az ökológiai lábnyomának helyreállítsa miatt, a fesztivál szervezői idén februárban 30 őshonos tájfajta gyümölcsfát ültettek ela települések fesztiválhelyszínein, s ezt a hagyományt most is folytatni szeretnék.