A Nemzeti Énekkar 2019. március 9-én 20:00-kor kezdődő hangversenyén egy igazi kórusritkasággal találkozhatunk a Mátyás-templomban. GRECSANYINOV: Vesperás című művét Horváth József, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere vezényli.

Alekszandr Grecsanyinov (1864–1956) ne­vét alig ismerik. Kortársa volt a legnagyobb orosz zeneszerzőknek, Rimszkij-Korsza­kovtól tanult, de nem csatlakozott sem az Ötökhöz, sem Csajkovszkij követőihez. Zeneszerzőként az orosz és a francia impresszionista zene összehangolására törekedett. Öt szimfóniát és sok más műfajú művet komponált, zenei stílusát konzervatívnak tartják. Már nem volt fiatal, amikor 1925-ben Párizsba költözött, de innen is tovább ment, 1940-ben New Yorkba. A 20. század első évtizedeiben vezető szerepet játszott az orosz ortodox egyház zenéjének megújítását célzó törekvésekben. 1911-ben komponálta ebben a szellemben Nagyhét című a cappella kórusművét, 1912-ben pedig a Vesperás sorozatát, Minden esti vigília címmel. A művet a Nemzeti Énekkar előadásában Horváth József, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere vezényletével hallhatja a közönség.

 „Ezelőtt több mint harminc évvel, amikor először hallgattam romantikus orosz liturgikus kórusmuzsikát, teljesen lenyűgözött. Akkor még nem tudtam hogy léteznek olyan mély basszusszólamok leírva és leénekelve. Hihetetlen volt. Az egyszerű dallamok, a csodálatos össz-hangok, a vég nélküli záróhangok, a meglepő modulációk, a dinamika széles skálája együtt egy teljesen új, addig ismeretlen világot tártak elém. Akkor még nyilván nem tudtam, hogy valaha alkalmam lesz vezényelni is ilyen műveket. 2005-ben jött el az első lehetőség, amikor Rahmanyinov Vesperását a Magyar Rádió Énekkarával adtuk elő az Olasz Intézetben. Felejthetetlen élményben volt részem.

Most, 2019-ben Somos Csaba karnagy meghívásának köszönhetően elérkezett a második alkalom, amikor a Nemzeti Énekkar megtisztelő közreműködésével Grecsanyinov Vesperását vezényelhetem. Ezúton bátorítani szeretném a zeneszerető közönséget, hogy egy ilyen ritkaságszámba menő zenei csemegét semmiképp ne hagyjanak ki az életükből, mert teljesen biztos, hogy különleges, felemelő zenei élményben lesz részük ezen a kórus-hangversenyen.” – mondja Horváth József.

2019. március 9., szombat, 20:00 – Mátyás-templom
A NEMZETI ÉNEKKAR A MÁTYÁS-TEMPLOMBAN
GRECSANYINOV: Vesperás, op. 59
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel: Horváth József

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye:

2019. március 14., csütörtök, 19:30 – Müpa
Mahler: II. (c-moll., „Feltámadás”) szimfónia
Km.: Kolonits Klára – szoprán, Szántó Andrea – alt, a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Hamar Zsolt